Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Συνεχίζονται οι ισραηλινές εισβολές

Κοινή εκδήλωση στήριξης του αγώνα των Παλαιστινίων από το ΚΚ Ισραήλ και το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εντός παλαιστινιακού εδάφους εισήλθαν και από το νότο της Λωρίδας της Γάζας, χθες, ισραηλινά τεθωρακισμένα και χερσαίες δυνάμεις σε μια επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε «περιορισμένης εμβέλειας» από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η εισβολή έγινε 2 χιλιόμετρα εντός παλαιστινιακών εδαφών στο ύψος της Ράφα, καταλήφθηκαν προσωρινά 2 κτίρια και έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Τεταμένη παρέμεινε η κατάσταση καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τον ισραηλινό στρατό να «επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του» κυρίως στη Δυτική Οχθη. Την Κυριακή, σε δύο ξεχωριστές εισβολές, με θωρακισμένα οχήματα, σε Τζενίν και Νάμπλους, σκοτώθηκαν ένας 19χρονος και ένας 24χρονος Παλαιστίνιος αντιστοίχως, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα 5 άτομα. Επίσης, στη Νάμπλους, ο στρατός ανατίναξε σειρά οδοφραγμάτων που οι Παλαιστίνιοι είχαν στήσει σε δρόμους που οδηγούν στην παλιά πόλη με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες υλικές ζημιές στην υποδομή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Χθες, επίσης, ανακοινώθηκε ότι τίθενται υπό διοικητική κράτηση (δηλαδή υπό 6μηνη κράτηση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες) οι υπουργοί Παιδείας και άνευ Χαρτοφυλακίου της παλαιστινιακής κυβέρνησης (που είναι μέλη της «Χαμάς») και συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα, όπως και 1 βουλευτής της. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «υποσκάπτει με κάθε τρόπο το παλαιστινιακό πολιτικό σύστημα». Απαντώντας, εμμέσως, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, υποστήριζε ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι για την τύχη τους μέχρι σήμερα», σχόλιο που αναφερόταν ουσιαστικά και σε επικριτική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που υπογράμμιζε ότι 40 χρόνια μετά τον «Πόλεμο των Εξι Ημερών» οι Παλαιστίνιοι είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ.

Κοινή εκδήλωση Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον «Πόλεμο των Εξι Ημερών» που σηματοδότησε και την έναρξη της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, το ΚΚ Ισραήλ και το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού συνδιοργάνωσαν σύσκεψη με προσκαλεσμένους κόμματα και φιλειρηνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής. Επίσης παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, αποτελούμενη από την αντιπρόεδρο Νάντια Πασαλιμανιώτη και την Αγγελική Τουμανίδου, μέλος του προεδρείου .


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org