Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκρούσεις με ισλαμιστές και σε δεύτερο καταυλισμό

Στιγμιότυπο από τους μαζικούς βομβαρδισμούς του παλαιστινιακού καταυλισμού στο Λίβανο

Associated Press

Στιγμιότυπο από τους μαζικούς βομβαρδισμούς του παλαιστινιακού καταυλισμού στο Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η σχετική ηρεμία που επικράτησε, χθες, στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ στο βόρειο Λίβανο, μετά από διήμερες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ» και του λιβανικού στρατού, δεν οδήγησε σε αποκλιμάκωση της γενικότερης έντασης, καθώς συγκρούσεις ξέσπασαν και σε έναν ακόμη παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό. Στον Αϊν αλ Χίλουεχ, κοντά στη Σιδώνα, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν μέχρι χθες το μεσημέρι, ανάμεσα σε μαχητές της επίσης ισλαμιστικής «Τζουντ αλ Σαμ» και Λιβανέζους στρατιώτες. Αν και οι δύο οργανώσεις δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεταξύ τους σχέσεων, έχουν κοινές ισλαμιστικές αρχές.

Στο Ναχρ αλ Μπάρεντ, την Παρασκευή και το Σάββατο, σκοτώθηκαν 7 Λιβανέζοι στρατιώτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απωλειών των λιβανικών στρατευμάτων σε 42. Από την άλλη, φέρονται να έχουν σκοτωθεί 41 ένοπλοι, μεταξύ των οποίων και ένας από τους φερόμενους ως ηγέτες τους. Εκτιμάται κατά προσέγγιση ότι έχουν σκοτωθεί 32 άμαχοι. Σύμφωνα, επίσης, με υπολογισμούς του ΟΗΕ στον πολιορκούμενο, από τις 20 Μάη, καταυλισμό βρίσκονται ακόμη περίπου 5.000 άμαχοι, καθώς η πλειοψηφία των περισσοτέρων των 25.000 έχει αποχωρήσει τις μέρες της εκεχειρίας. Η Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες απηύθυνε επείγουσα έκκληση για έκτακτη βοήθεια ύψους 12,7 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να στηρίξει τους μετατοπισμένους πρόσφυγες.

Ο λιβανικός στρατός, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ελέγχει όλες τις εισόδους του καταυλισμού και δεν προτίθεται, άμεσα τουλάχιστον, να προχωρήσει σε εισβολή. Ο πρωθυπουργός Σινιόρα κατηγόρησε τη «Φάταχ αλ Ισλάμ» για «σχέσεις με παρακλάδια των συριακών μυστικών υπηρεσιών» και προειδοποίησε ότι «η μοναδική επιλογή τους είναι η παράδοση». Εκπρόσωπος της οργάνωσης απάντησε ότι θα επιμείνουν μέχρι τον τελευταίο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μαχητές της βρίσκονται και στο Αϊν αλ Χίλουεχ.

Την ίδια ώρα, στο Αϊν αλ Χίλουεχ, στις πολύωρες μάχες που άρχισαν από εκτόξευση χειροβομβίδας κατά γειτονικής στρατιωτικής βάσης, σκοτώθηκαν 2 Λιβανέζοι στρατιώτες, 2 μαχητές και τραυματίστηκαν 11 άτομα (2 άμαχοι). Αρκετοί πρόσφυγες αναζήτησαν καταφύγιο στη Σιδώνα, όπου, χθες, δε λειτούργησαν αρκετά σχολεία και καταστήματα. Οι συγκρούσεις τερματίστηκαν μετά από παρέμβαση των παλαιστινιακών οργανώσεων, που ήρθαν σε συνεννόηση με το λιβανικό στρατό και ανέλαβαν να ελέγξουν τον καταυλισμό, όπου κυριαρχεί η «Φατάχ», μαχητές της οποίας είχαν συγκρουστεί, την περασμένη Πέμπτη, με την «Τζουντ αλ Σαμ».

Αργά το βράδυ, ισχυρότατη έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε χριστιανικό προάστιο της ανατολικής Βηρυτού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 7 άτομα, χωρίς να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org