Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία με το περιβάλλον

Γρηγοριάδης Κώστας

«...η παραλία, οι ακτές, το περιβάλλον δεν είναι ένα φιλέτο για εμπορικές χρήσεις. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό».

Από χτεσινή συνέντευξη της υπερνομάρχη Αττικής κας Φ. Γεννηματά.

Αν δεν κάνουμε λάθος, η κυρία υπερνομάρχης δεν είναι αυτή που προωθεί την παράδοση του περιβάλλοντος ελεύθερου χώρου της πρώην σχολής Ευελπίδων σε επιχειρηματίες; Δεν είναι αυτή που από κοινού με τον εκάστοτε δήμαρχο Αθήνας δε βρήκαν να πουν το παραμικρό για την παράνομη δόμηση - τσιμεντοποίηση στο Πεδίον του Αρεως από τον «Πανελλήνιο», συμφερόντων Κυριακού; Κατά τα άλλα, περισσεύουν τα λόγια στην παράδοση του περιβάλλοντος στους επιχειρηματίες.

Μήπως η κα Γεννηματά, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, είχε ακούσει τίποτα για την «αμαρτωλή» Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ); Τι έκανε η ΕΤΑ επί ΠΑΣΟΚ και της δώσανε το προσωνύμιο της αμαρτωλής; Τι, τέλος πάντων, ήταν η «ΕΤΑ», Μαγδαληνή; ΄Η μήπως ξεπουλούσε τα τουριστικά ακίνητα;

Επιμύθιο: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι οι νεκροθάφτες του περιβάλλοντος, οι πολιτικοί μεσάζοντες των επιχειρηματιών. Και αυτή είναι η βάση, το πρώτο άρθρο για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα με το περιβάλλον και την άγρια λεηλασία του...

Προεκλογικοί έλεγχοι και κερδοσκοπία

Απολογιστικά στοιχεία, σχετικά με τους ελέγχους που διενήργησαν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου, έδωσε στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Κάνει λόγο για αύξηση του αριθμού των ελέγχων σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2006, που έφτασαν φέτος τις 34.569, ενώ διαπιστώθηκαν 685 παραβάσεις. Τέτοιους... απολογισμούς θα βλέπουμε συχνά από δω και πέρα μπροστά στην κυβερνητική προεκλογική πρεμούρα να εξωραΐσει την πολιτική της. Την πολιτική δηλαδή του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς», που σημαίνει πλήρης ασυδοσία των κάθε λογής κερδοσκόπων σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους, όμως, δεν μπορεί παρά να είναι ξεκάθαρο ότι «ελεύθερη αγορά» και «ενίσχυση του ανταγωνισμού», που με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει η κυβέρνηση ότι είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της, δεν είναι δυνατόν να έχουν χώρο για πραγματική και ουσιαστική προστασία των συμφερόντων τους. Αλλωστε αυτό αποδεικνύεται ακόμα και για τον πιο καλοπροαίρετο που δεν αμφισβητεί κυβερνητικά στοιχεία, όπως τα παραπάνω: Οι έλεγχοι... έλεγχοι και η κερδοσκοπία... κερδοσκοπία

Εμπορεύονται ακόμα και την... αυτοκτονία

Γραμμή παρέμβασης για... την αυτοκτονία, με το σχετικό τηλέφωνο επικοινωνίας και τη χρέωση ανά λεπτό της τηλεφωνικής επαφής διαφημίζουν τα ραδιόφωνα. Η γραμμή λειτουργεί με πρωτοβουλία κάποιας ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) και τη στήριξη του υπουργείου Υγείας.

Ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και υγείας περνούν στην αρμοδιότητα διαφόρων ΜΚΟ, οι οποίες αποτελούν «όχημα» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Και μάλιστα καλλιεργώντας κοινωνικό προφίλ για όλες τις σχετικές επιχειρήσεις και... καταξιώνοντάς τες στην κοινή γνώμη. Το ότι, βέβαια, κάτι τέτοιο το στηρίζει το υπουργείο Υγείας δεν προκαλεί έκπληξη, αφού η οριστική «εξαφάνιση» του κράτους από τους τομείς της Πρόνοιας και της Υγείας αποτελεί επίσημη πολιτική της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Τέτοια είναι η λύσσα του κέρδους που καλλιεργεί ο καπιταλισμός, που έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνει στο παζάρι ακόμα κι η απελπισία. Γιατί κάποιος που αντιμετωπίζει τέτοιο σοβαρό πρόβλημα, έχει ανάγκη ολοκληρωμένης στήριξης από οργανωμένες δομές, ενταγμένες σε ένα σύστημα δωρεάν κοινωνικής πολιτικής και όχι σε τηλεφωνικές γραμμές απελπισίας...

Ανησυχίες καλών φίλων

Είναι γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαθέτει άριστους φίλους στον Τύπο, όπως π.χ. η «Ελευθεροτυπία», και χρήσιμους για την πολιτική του «υπηρέτες» του Τύπου όπως κάποιοι αρθρογράφοι της. Ενας απ' αυτούς, σε άρθρο του, στην «Κυριακάτικη», όχι μόνο υποδεικνύει τους εχθρούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά εισηγείται και τον τρόπο της εξουδετέρωσής (αν όχι εξόντωσής) τους.

Εγκαλεί, λοιπόν, τη Χαριλάου Τρικούπη, για συμπλεγματική συμπεριφορά απέναντι στο ΚΚΕ, το οποίο κατηγορεί για πολιτική ίσων αποστάσεων από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Για να είμαστε ακριβείς, προκειμένου να γίνει πιο πειστικός πασχίζει τάχα να κάνει κριτική και στον ΣΥΝ ότι κρατά ίσες αποστάσεις, δηλαδή ότι κάνει κριτική και στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο που σπεύδει να διευκρινίσει ότι για την ανανεωτική αριστερά, δηλαδή για τον ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απευθύνει μια καθαρή και ανοιχτή πρόταση διαλόγου, μια διαρκή επίθεση «ειλικρινούς» φιλίας, αφού τα δύο κόμματα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα στον κοινό στόχο για την «προοδευτική διακυβέρνηση» της χώρας. Αναγνωρίζει, δηλαδή, στο ΣΥΝ μια συμμαχική δύναμη με το ΠΑΣΟΚ.

Ενώ εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ ότι φοβάται την κριτική προς το ΚΚΕ μήπως κατηγορηθεί για αντικομμουνισμό. Και του υποδεικνύει την αναγκαιότητα να ενισχύσει την αντιπαράθεσή του με το ΚΚΕ αλλά και το είδος αυτής της αντιπαράθεσης.

Με τη μαχητικότητα που διακρίνει κάθε ειλικρινή φίλο της σοσιαλδημοκρατίας, ο αρθρογράφος αναρωτιέται πώς είναι δυνατό να ανέχεται, το ΠΑΣΟΚ, την κριτική του ΚΚΕ. «Ξυπνήστε», φωνάζει, μπας και καταλάβουν εκεί, στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο εχθρός είναι «προ των πυλών» απειλώντας το εκλογικό της ποίμνιο.

Για το θιασώτη της πολύχρονης προσφοράς της σοσιαλδημοκρατίας (δηλαδή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) στον τόπο μας, το ΚΚΕ δε «δικαιούται διά να ομιλεί». Πολύ περισσότερο δε δικαιούται να επισημαίνει την πανθομολογούμενη πολιτική σύμπλευση των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Και, δε δικαιούται, γιατί το ΚΚΕ επιμένει να κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας και ποια είναι η πολιτική για τα λαϊκά συμφέροντα. Και να αποκαλύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε ως κυβέρνηση και έχει στο πρόγραμμά του επεξεργασμένη πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας. Επιμένει επίσης να χαρακτηρίζει σοσιαλιστικά τα καθεστώτα που εγκαθιδρύθηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Αν δεν τον συγκρατούσε το πνεύμα του «πολιτικώς ορθού», ο αρθρογράφος θα μπορούσε να εισηγηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μια επίθεση κατά του ΚΚΕ, κατά τα πρότυπα της αντιμετώπισης του «σιδηρού παραπετάσματος». Ομως, οι εποχές έχουν αλλάξει(;).

Και τον «πονάει» όπως και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι το παραμύθι «του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δημοκρατικών δυνάμεων» τέλειωσε εδώ και καιρό. Τους «πονάει» επίσης γιατί ένα συνεχώς διευρυνόμενο ποσοστό του εκλογικού σώματος αναζητάει την έξοδο διαφυγής από τη δικομματική συμπαιγνία. Και τους «πονάει» πιο πολύ ότι αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας συνεπούς πολιτικής του ΚΚΕ για τον απεγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων από μια πολιτική που συνυπηρετούν με την ίδια συνέπεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, τους προκαλεί όχι απλώς ανησυχία, αλλά και έντονο εκνευρισμό, η πιθανότητα (ή προοπτική) αυτή η «απώλεια» να συνοδεύεται από την ενίσχυση του ΚΚΕ. Δικαιολογημένα...


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ξιφουλκεί ...

Στη συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Β΄ Αθήνας του ΣΥΝ ο Αλ. Αλαβάνος «ξεσπάθωσε». Τι για «αποσταθεροποίηση του δικομματισμού» είπε, τι για «τέλος εποχής του δικομματισμού», ακόμα και για «κύκνειο άσμα του δικομματισμού». Δεν ξέρουμε πώς αντιλαμβάνονται το δικομματισμό στην Κουμουνδούρου και τον εναντίον του αγώνα. Γιατί «τέλος του δικομματισμού» σημαίνει αδυναμία εφαρμογής της πολιτικής της πλουτοκρατίας. Σημαίνει αγώνας ενάντια και στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά ποια είναι η τακτική του ΣΥΝ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ; Του κάνει τάχα κριτική γιατί δεν παίζει πάντα το ρόλο του σαν αντιπολίτευση. ΄Η παρουσιάζει ως πραγματική αντιπολίτευση τη στάση του π.χ. στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 16 και ας διαλαλούσε το ΠΑΣΟΚ ότι συμφωνεί με την αναθεώρησή του και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. ΄Η πρόσφατα με την τοποθέτησή του στο Ελληνικό για ανοιχτές ακτές και ας είναι το κόμμα που και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενίσχυσε την επιχειρηματική δράση στις παραλίες. Τι προσπαθεί να πει ο ΣΥΝ όταν διαλαλεί τα περί «τέλους του δικομματισμού»; Μα ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ, ένα κατ' εξοχήν κόμμα της πλουτοκρατίας, να γίνει και φιλολαϊκό, με την επίδραση που του ασκεί ο ΣΥΝ. Και να προκύψει έτσι κάποια στιγμή φιλολαϊκή διακυβέρνηση των αριστερών δυνάμεων, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Αυταπάτες, δηλαδή, εγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων στον έναν πόλο του δικομματισμού. Αλλωστε, το πείραμα δοκιμάζεται στην προώθηση με ζέση συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα πεδία, όπως το συνδικαλιστικό κίνημα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πεδία - κρίκοι για την αποκέντρωση και το πέρασμα με τις μικρότερες δυνατές αντιστάσεις της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτές οι συνεργασίες είναι που αποδεικνύουν την αφερεγγυότητα της ηγεσίας του ΣΥΝ, που παραμονές εκλογών ξιφουλκεί εναντίον του δικομματισμού...

Φοβού τους διαψεύδοντες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ θέμα για άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, δηλώνει ο Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ η κυβέρνηση «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της», όταν ακούει φήμες για μείωση συντάξεων ή αύξηση ορίων ηλικίας στο Ασφαλιστικό.

Δυο πράγματα μπορεί να ισχύουν: ΄Η οι Ελληνες είναι πολύ καχύποπτοι και κακοπροαίρετοι ή όντως έχουν δίκιο να φοβούνται αυτά που ετοιμάζονται στα υπουργεία και στις κάθε λογής «επιτροπές διαλόγου».

Οταν όμως γνωρίζεις ποια είναι η άποψη του ΟΟΣΑ και της ΕΕ γι' αυτά τα θέματα κι όταν επίσης γνωρίζεις την επιμέλεια με την οποία προωθούν αυτές τις κατευθύνσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχεις κάθε λόγο να ανησυχείς.

Αλλωστε, τα κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας είναι η ΝΔ, που κατάργησε τα δικαιώματα των νεοπροσλαμβανόμενων στον ΟΤΕ, και το ΠΑΣΟΚ, που προσπάθησε να περάσει το νομοσχέδιο Γιαννίτση.

Κι έχουν αποδείξει και οι δυο πως σε τέτοια θέματα ξέρουν και να διαλέγονται και να συμφωνούν και να συναινούν.

ΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΕΙ η συμπεριφορά των οδηγών ευελπιστούν - όπως λένε - Πολύδωρας και Λιάπης με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτού που το χαμηλότερο πρόστιμο που προβλέπει είναι μεγαλύτερο από ένα μισθό νεοπροσλαμβανόμενου.

Ομως όλοι έχουμε καταλάβει πως αν ευελπιστούν σε κάτι είναι στο ...να γεμίσουν τα ταμεία του Αλογοσκούφη. Φαίνεται πως ούτε οι έμμεσοι φόροι, ούτε τα χαράτσια κάθε είδους τούς φτάνουν.

Το μόνο που κάνουν είναι να μετατρέψουν τους τροχονόμους σε φοροεισπράκτορες και είναι θέμα χρόνου το πότε θα θεσμοθετήσουν και μπόνους για τις εισπράξεις.

Γιατί είναι σαφές ότι αν τους ενδιέφερε η οδική συμπεριφορά και η ασφάλεια των οδηγών, θα είχαν πράγματι αναβαθμίσει τις μαζικές συγκοινωνίες, θα είχαν δώσει χρήματα για να φτιάξουν τους δρόμους και θα είχαν αποκαταστήσει τα σημεία - καρμανιόλες στις Εθνικές Οδούς.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα τερτίπια έχουν κοντά ποδάρια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εγινε τελικά χτες η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) που μέχρι να γίνει είχε αναβληθεί δύο φορές. Μοναδικό θέμα ήταν η μομφή - με απόφαση της πλειοψηφίας - στον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, γραμματέα της Ομοσπονδίας και μέλος της ΔΑΣ ΟΤΑ, Γ. Καταχανά, επειδή αρνείται να υπογράψει το εξώδικο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς οι θέσεις που περιέχει είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης επιβεβαίωσε και πάλι το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ΔΑΣ ΟΤΑ πρότεινε η Εκτελεστική Επιτροπή να ασχοληθεί με τα άμεσα και σοβαρά ζητήματα του κλάδου (απολύσεις εργαζομένων, εξελίξεις στα ΒΑΕ, έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογικές συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, ένταξη νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς). Ομως η ΠΑΣΚΕ επέμενε και έθεσε σε ψηφοφορία να συζητηθεί το θέμα της μομφής. Την πρότασή της ψήφισαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΑΣΚ.

Αμέσως μετά τα μέλη της ΠΑΣΚΕ παραιτήθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή και είπαν ότι το θέμα της μομφής θα απασχολήσει το επόμενο Γενικό Συμβούλιο! Η τακτική τους είναι ολοφάνερη: Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός παραλύει τα συνδικαλιστικά όργανα και, ταυτόχρονα, προσπαθεί να εμποδίσει τη δράση των ταξικών δυνάμεων για να διευκολύνει τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου στην άσκηση της αντεργατικής τους πολιτικής. Ομως τέτοια τερτίπια έχουν κοντά, πολύ κοντά ποδάρια...

Ευρωαμερικανικά μεταλλαγμένα

Μετά το τέλος του πενταετούς μορατόριουμ, που είχε επιβάλει η ΕΕ στην καλλιέργεια και εμπορία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα κράτη - μέλη της, αλλά και τη σκληρή κόντρα που είχε ανοίξει σε επίπεδο ΠΟΕ με τις ΗΠΑ γι' αυτό το ζήτημα, τώρα φαίνεται πως οι ...«κακές στιγμές» περνούν στο παρελθόν. Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση συνεργασίας δύο κολοσσών της βιοτεχνολογίας, της αμερικανικής «Monsanto» με τη γερμανική «BASF AG», με σκοπό τη δημιουργία μεταλλαγμένων προϊόντων «νέας γενιάς», ανακοινώθηκε την 1η Ιούνη, από τη γερμανική «Bayer CropScience», η κατάληξη σε συμφωνία για την εξαγορά της «Stoneville Pedigreed Seed Company» - προμηθευτή σπόρων βαμβακιού με ηγετική θέση στην αγορά των ΗΠΑ - από την εταιρεία «Monsanto». Οπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολυεθνικών στον τομέα των μεταλλαγμένων προϊόντων θα ενταθούν, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να ελέγξουν πλήρως και την παγκόσμια διατροφική αγορά. Επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις μας - χωρίς και να θέλουμε να ...βλογήσουμε τα γένια μας, αλλά αυτή είναι η αλήθεια - που λέγαμε εξαρχής, ότι τα όποια εμπόδια έθετε η ΕΕ στην εισαγωγή και διακίνηση μεταλλαγμένων προϊόντων από τις ΗΠΑ δε γίνονταν με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών, αλλά για να κερδίσουν χρόνο οι ευρωπαϊκές εταιρείες και τα εν εξελίξει ερευνητικά τους προγράμματα στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ώστε από καλύτερες θέσεις να μπουν στο παιχνίδι των μεταλλαγμένων.

Στο κεφάλαιο δίνουν λογαριασμό

«Μια χαρά η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση έχει περάσει δεκαοχτώ νόμους στο υπουργείο Παιδείας και όχι μόνο εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση από το 1999, αλλά παρακολουθεί στενά και συμπληρώνει όλους τους δείκτες»... Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου πριν λίγες μέρες, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, κατενθουσιασμένη, όπως φαίνεται, για το γεγονός ότι επί ένα χρόνο όλη η εκπαιδευτική κοινότητα βρισκόταν στους δρόμους, απορρίπτοντας τις αναδιαρθρώσεις!

«Σε όλο τον κόσμο γίνονται μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Οι δε Γάλλοι έχουν πάρει πίσω εφτά νόμους. Αυτές οι αντιδράσεις ήταν δεδομένες για λόγους πολιτικούς και κομματισμού και άλλους και για λόγους διαφορετικών αντιλήψεων», σχολίασε στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας.

Με άλλα λόγια, τόσο το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τις υπογραφές και ανέλαβε τις δεσμεύσεις, όσο και η ΝΔ που υλοποίησε αυτές τις δεσμεύσεις, γνώριζαν και γνωρίζουν ότι η πολιτική τους είναι αντιλαϊκή, ότι τσακίζει το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και στη δουλιά κι ότι οι λαοί αντιδρούν σ' αυτή την πολιτική. Ωστόσο τα κόμματα αυτά υπηρετούν τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα του κεφαλαίου, εκεί δίνουν λογαριασμό, ενώ προς τους λαούς απλά βρίσκουν ψευτοεπιχειρήματα και ιδεολογήματα για να πλασάρουν το μαύρο ως άσπρο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πού είδε απουσία κυβέρνησης;

Οταν η ΝΔ ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία, για μήνες ολόκληρους το ΠΑΣΟΚ εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά σε κυβερνητικό έργο. Την ίδια γραμμή φαίνεται ότι υιοθετεί και σήμερα, αντιπολιτευόμενο τάχα, ενώ ήδη διανύουμε προεκλογική περίοδο. Στελέχη του ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός είναι απών, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός του αναρωτιέται «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Γιατί άραγε το ΠΑΣΟΚ, επιλέγει μια τέτοια τακτική; Γιατί καμώνεται ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση και κυβερνητικό έργο; Για τον απλούστατο λόγο, ότι στην αντίθετη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να δείξει ότι η δική του θέση απέναντι σε αυτό το κυβερνητικό έργο έχει ουσιαστικές διαφορές. Θα έπρεπε με τις θέσεις του, να αποδείξει ότι κάνει κριτική από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων ενάντια στο αντεργατικό έργο της κυβέρνησης.

Τότε όμως, θα αποκαλυπτόταν ότι το ΠΑΣΟΚ - με βάση το πρόγραμμά του - στα μεγάλα και βασικά προβλήματα του τόπου ήταν και είναι συμπολίτευση με την κυβέρνηση της ΝΔ. Θα αποκαλυπτόταν δηλαδή, με μεγαλύτερη ένταση, αυτό που ήδη αρχίζει να καταλαβαίνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού μας, ότι και οι «Δύο», είναι από το ίδιο σινάφι. Η πολιτική τους εξυπηρετεί τα ίδια αφεντικά έχει την ίδια αφετηρία και τους ίδιους στόχους. Αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και καμώνεται ότι η χώρα δεν κυβερνιέται...

Και όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με συνέπεια και σταθερότητα προωθούν το αντεργατικό και αντιλαϊκό τους έργο. Και αυτό το έργο είναι πέραν του δέοντος «πλούσιο» και παραγωγικό. Μήπως δεν ήταν παρών ο Κ. Καραμανλής όταν τους προηγούμενους μήνες προωθούνταν διά πυρός και σιδήρου η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Δεν ήταν εδώ όταν έδινε προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, όταν μείωνε τη φορολογία των επιχειρήσεων; Τίνος άραγε έργο είναι η συνέχιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης με το νομοσχέδιο για τα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, η πολιτική καθήλωσης των μισθών, οι συντάξεις πείνας που επιβλήθηκαν και αυτή την τριετία, η επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η μείωση του κόστους των υπερωριών, ο αντεργατικός νόμος για τις ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους;

Τι έκανε όμως το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτή την τρίχρονη λαίλαπα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της ΝΔ; Τι έκανε έχοντας στα χέρια του μια μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη, ελέγχοντας εκατοντάδες μαζικούς φορείς σε κρίσιμους τομείς της διοίκησης και της κοινωνίας; Τι έκανε διαθέτοντας μια μεγάλη επιρροή στα συνδικάτα και ειδικά στις τριτοβάθμιες οργανώσεις, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ; Δεν έκανε απολύτως τίποτα! Το ΠΑΣΟΚ δήλωνε προκλητικά απόν απ' όλους τους πραγματικούς αγώνες των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων την τριετία που πέρασε. Οι όποιες φραστικές του διαφοροποιήσεις ήταν για το «θεαθήναι», χωρίς όμως ποτέ να συμβάλει ουσιαστικά σε αγώνες που έβαζαν φρένο στην κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό σήμερα, δε βλέπει τίποτα άλλο γύρω του παρά «ακυβέρνητες πολιτείες», και «απόντα» τον πρωθυπουργό και το σκληρό αντιλαϊκό του έργο. Γιατί τότε στον καθρέφτη του κυβερνητικού έργου θα έβλεπε και το δικό του πρόσωπο. Και όμως, το αντεργατικό έργο της ΝΔ είναι εδώ. Οπως και ο στρουθοκαμηλισμός του ΠΑΣΟΚ...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org