Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Το Καταστατικό του ΚΚΕ η κοινή μας συμφωνία

Από το Βόλο, όπου βρισκόταν χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επίθεση που εξαπολύουν οι δυνάμεις του συστήματος ενάντια στο ΚΚΕ, επιχειρώντας να το υπονομεύσουν, τόνισε τα παρακάτω:

«Υπάρχει πλούσια εμπειρία από τη δράση μας, από τις επιθέσεις των δυνάμεων του συστήματος ενάντια στο ΚΚΕ, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Πολλές φορές έχουν ειπωθεί ορισμένα πράγματα, αλλά έχει αξία κάπου κάπου να τα επαναλαμβάνουμε.

Η οργανωμένη ζωή είναι εθελοντική, συνειδητή επιλογή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του καθένα μας. Το Καταστατικό του Κόμματος είναι η κοινή μας συμφωνία. Αυτή την κοινή συμφωνία πρέπει να την κάνουμε πράξη. Να εφαρμόζεται. Κι αν θέλετε, τα κριτήρια πρέπει να είναι πιο αυστηρά για τα πρώτα στελέχη και όχι μόνο για τα μέλη του Κόμματος.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι όλες οι αποχωρήσεις από το Κόμμα δεν είναι ίδιες. Δεν έχουν τους ίδιους λόγους και αιτίες. Αλλος αποχωρεί γιατί δεν αντέχει την οργανωμένη ζωή. Αλλος γιατί αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και η οργανωμένη ζωή αντικειμενικά δεν τον διευκολύνει να τα λύσει. Αλλος έχει ιδεολογικές διαφορές. Τις ιδεολογικές διαφορές το αστικό κράτος, το σύστημα, πάει να τις εκμεταλλευτεί. Ετσι, αξιοποιεί, όσο καιρό χρειάζεται, κάθε άποψη που είναι εχθρική προς το ΚΚΕ. Γι' αυτό, λοιπόν, σχεδόν σε κάθε περίπτωση, στις απόψεις αυτού που θα αποχωρήσει για ιδεολογικούς λόγους από την οργανωμένη ζωή, από το ΚΚΕ, οι αστικές δυνάμεις προσφέρουν ιδεολογική κάλυψη, προβολή, στήριξη, άμεσα ή έμμεσα».

Συνεχίζοντας ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε: «Πρώτη φροντίδα τους είναι να πλέκουν το εγκώμιο του "πρωτοπόρου", του "αγωνιστή", ο οποίος στο παρελθόν μπορεί να ήταν και πρωτοπόρος στο χώρο ευθύνης του, αλλά μπορεί τότε να χαρακτηριζόταν "δογματικός", "στενός", με "ξύλινη γλώσσα".

Συνήθως όλοι, σχεδόν, οι αποχωρήσαντες αποκτούν "φωτοστέφανο", ενώ όσο δρουν, λειτουργούν και εφαρμόζουν τις αποφάσεις, την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ, τότε είναι "αποστεωμένοι", "απομονωμένοι", χωρίς ουσιαστικό πολιτικό λόγο, πρόταση, θέση.

Συχνά αξιοποιούνται οι απόψεις τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να ενισχύεται η αστική φαρέτρα με "επιχειρήματα" κατά της πολιτικής και των θέσεων του ΚΚΕ. Το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση-εκμετάλλευση της φυσικής του παρουσίας. Τότε παρουσιάζονται και τραγελαφικές καταστάσεις.

Εμφανίζονται ορισμένοι αποχωρήσαντες με αριστερή φρασεολογία, αλλά στην πράξη αναμασούν συνθήματα, αιτιάσεις, καταγγελίες, κατά του ΚΚΕ, προπερασμένων δεκαετιών. Το μόνο που αλλάζει είναι η εκσυγχρονιστική γραφή με χρησιμοποίηση νεολογισμών δανεισμένων από το οπλοστάσιο των ιδεολογικών αντιπάλων του ΚΚΕ, των απολογητών του καπιταλισμού. Οι απόψεις τους, συχνά, συγγενεύουν με τη λεγόμενη "κεντροαριστερή" προοπτική, σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης.

Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, αλλά και πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα πολιτικά πράγματα, για τις εξελίξεις, απορρίπτουν τη συκοφαντία και την προσπάθεια υπονόμευσης του ΚΚΕ».

Και τόνισε: «Στην περίοδο που διανύουμε οι παρεμβάσεις αυτές θα συνεχίζονται και όσο πλησιάζουμε στο 16ο Συνέδριο φαίνεται ότι θα ενταθούν.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, π.χ., ξεσπάθωσε τελευταία και μίλησε για θέματα "δημοκρατικών" διαδικασιών στο ΚΚΕ, για "δογματικό" ΚΚΕ κλπ. Το μόνο που θα του απαντήσουμε είναι να κοιτάξει λίγο τα του οίκου του. Το τι γίνεται στο δικό του σπίτι να προσέξει, πριν σκορπίσουν κι άλλοι από κει "σαν του λαγού τα παιδιά".

Εκτός από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, διάφοροι άλλοι αρθρογράφοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι στο παρελθόν έπνεαν μένεα κατά συγκεκριμένων προσώπων, σήμερα άλλαξαν τακτική και χειροκροτούν τα ίδια πρόσωπα. Αυτό δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ