Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Κλίμα ευφορίας στην υποδοχή Κοστούνιτσα

Σε πανηγυρική συνεδρίαση, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) υποδέχτηκε χτες στο Στρασβούργο το νέο πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ), Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, μετά από πρόσκληση εκ μέρους της Γαλλίδας προέδρου του ΕΚ, Ν. Φοντέν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εφορίας, ιδιαίτερα από πλευράς ΕΚ, και η πρόεδρος έκανε λόγο για «μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Σερβίας, τώρα που έκλεισαν οι ζοφερές σελίδες της τελευταίας δεκαετίας», με τη «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας». Μάλιστα, η κυρία Φοντέν δήλωσε «εντυπωσιασμένη από την ήρεμη δύναμη που αποπνέει ο πρόεδρος Κοστούνιτσα». Δεν απέφυγε, βέβαια, και την καθιερωμένη αναφορά στις δέκα χώρες της Κ/Α Ευρώπης που, «αφού βρήκαν την ελευθερία τους», προσδοκούν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Για τη Σερβία «αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως», αλλά υπάρχει η «βούληση» για «υποστήριξη στη διαδικασία εκδημοκρατισμού» εκ μέρους των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΔΓ Β. Κοστούνιτσα παρουσιάστηκε πιο συγκρατημένος, παρόλο που δεν απέφυγε τις ιστορικές «αποτιμήσεις», κάνοντας λόγο για τη σημασία της ΕΕ, που «είναι η υπερεθνική εφεύρεση της μεταμοντέρνας εποχής, όπως στις αρχές του αιώνα, δημιουργήθηκε το κράτος - έθνος». Σύμφωνα με τον Β. Κοστούνιτσα «όλες» οι βαλκανικές χώρες έχουν επίγνωση του γεγονότος πως μόνο αναπτύσσοντας την περιφερειακή συνεργασία τους, μπορούν να ελπίζουν ότι θα ενταχθούν στην ΕΕ». Οσον αφορά τη χώρα του, υποσχέθηκε «εκδημοκρατισμό, ιδιωτικοποιήσεις, φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, εμπιστοσύνη των πολιτών στους νέους θεσμούς».

Πιο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα όσον αφορά την «ανασυγκρότηση» του «ομοσπονδιακού κράτους» της ΟΔΓ, που συναποτελείται από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο, υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Για τον Β. Κοστούνιτσα «η διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσόβου είναι η δυσκολότερη». Πρωτίστως η απόφαση 1244 του ΟΗΕ «προσφέρει δυνατότητες επιστροφής των προσφύγων, δημοκρατικά». Οσον αφορά τις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου, ο νέος πρόεδρος αναγνωρίζει ότι «η προηγούμενη μη δημοκρατική κατάσταση απείλησε το ομοσπονδιακό κράτος» και γι' αυτό απαιτείται «νέο πλαίσιο για την αναμόρφωση της ΟΔΓ», χωρίς «πιέσεις και τελεσίγραφα». Παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα γίνει με το Κόσσοβο. Η πενιχρή οικονομική βοήθεια της ΕΕ χαρακτηρίζεται ως «ανεκτίμητη» και η νέα ηγεσία του Βελιγραδίου προσδοκά σε «κατανόηση και επενδύσεις».


Β. Γκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις και επισκέψεις...(2006-07-05 00:00:00.0)
Επέμβαση και απειλές της Δύσης(2004-10-26 00:00:00.0)
Κρίσιμο αδιέξοδο(2001-07-12 00:00:00.0)
Επείγει το Πρέσεβο και όχι ο Μιλόσεβιτς λέει ο Κοστούνιτσα...(2001-01-30 00:00:00.0)
Μερική... άρση των κυρώσεων και άλλοι εκβιασμοί(2000-10-10 00:00:00.0)
Ωμή επέμβαση στις γιουγκοσλαβικές εκλογές(2000-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ