Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ολοι μαζί θα σπάσουν το "φράγμα" της καθυστέρησης

Μαζικό και δυναμικό παλλαϊκό συλλαλητήριο χτες στο Λιοντάρι Καρδίτσας, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αίτημα να ολοκληρωθούν τα έργα του φράγματος Σμόκοβου

Υπόθεση όλων των Καρδιτσιωτών είναι ο αγώνας για την ολοκλήρωση του φράγματος Σμόκοβου,ώστε να λυθούν αρδευτικά - αντιπλημμυρικά κι αναπτυξιακά προβλήματα της περιοχής. Αυτό φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή, όχι μόνο των αγροτών, αλλά και των εκπροσώπων πάρα πολλών μαζικών φορέων του νομού στο χτεσινό συλλαλητήριο,που πραγματοποιήθηκε στο Λιοντάρι,με διοργανωτή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας.

Η συμμετοχή και των άλλων - εκτός των άμεσα ενδιαφερόμενων αγροτών - φορέων του νομού στο συλλαλητήριο εξηγείται και από το γεγονός, ότι όλοι οι Καρδιτσιώτες θεωρούν το έργο του Σμόκοβου πηγή ζωής σ' ένα παραμελημένο κι απομονωμένο νομό, που συνεχώς φθίνει παραγωγικά, οικονομικά και αναπτυξιακά. Ολοι γνωρίζουν πως με την ολοκλήρωσή του το έργο θα δώσει πνοή πρώτα στους μικρομεσαίους αγρότες, ποτίζοντας πάνω από 250.000 στρέμματα και μειώνοντας το κόστος παραγωγής, θα συμβάλει στην εθνική οικονομία με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα βοηθήσει στην αντιπλημμυρική προστασία της πεδινής περιοχής, θα εμπλουτίσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, θα δώσει εργασία σε άνεργους, θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία τεχνητής λίμνης.

Κυρίως, όμως, η συμμετοχή όλων στο χτεσινό συλλαλητήριο εξηγείται από το γεγονός ότι στην Καρδίτσα διαμορφώνεται ένα κοινό μέτωπο πάλης για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα και για την ανάπτυξη του νομού.Εχει, πλέον, γίνει κοινή συνείδηση στους Καρδιτσιώτες πως μόνο με τον κοινό αγώνα μπορούν να επιβάλουν λύσεις. Και είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο χτεσινό συλλαλητήριο στο Λιοντάρι έδωσαν νέο ραντεβού για αύριο, στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στην Καρδίτσα.

Χτες, λοιπόν, στο Λιοντάρι ήταν οι αγρότες, με πάνω από 120 τρακτέρ κι άλλα γεωργικά μηχανήματα να "βρυχώνται" την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να παλέψει για να μπορεί να καλλιεργεί και να σοδεύει.

Ηταν εκεί ο νομάρχης, ο δήμαρχος Καρδίτσας και όλοι οι άλλοι δήμαρχοι του νομού.Ηταν εκεί εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων, εμπορικών συλλόγων και άλλων μαζικών κοινωνικών φορέων. Ηταν εκεί οι μαθητές των σχολείων της περιοχής που, με τον δυναμισμό της νιότης τους και τη "φόρα" του δικού τους αγώνα κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, έδωσαν ιδιαίτερο "χρώμα" στο συλλαλητήριο.

Ο Β. Αναγνωστόπουλος

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος,ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του έργου και στην ανάγκη να συνεχιστούν και να ενταθούν οι αγώνες των Καρδιτσιωτών για την ολοκλήρωσή του, υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που επί χρόνια δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της για χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να παραμένουν και να οξύνονται τα προβλήματα των αγροτών, των εργαζομένων και να εμποδίζεται η ανάπτυξη της περιοχής.

Και υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του έργου είναι απαίτηση του συνόλου του καρδιτσιώτικου λαού, που θ' αγωνιστεί μέχρι να γίνει πράξη ένα όραμα που διαρκεί δεκαετίες. Κι ανέφερε συγκεκριμένα αιτήματα αυτού του αγώνα, που είναι:

1. Να χρηματοδοτηθούν γενναία και απρόσκοπτα όλα τα έργα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ώστε να εξασφαλιστεί η γρήγορη ολοκλήρωση της σήραγγας Λεονταρίου και η κατασκευή κλειστού αρδευτικού κυκλώματος και των έργων για την αξιοποίηση των νερών από τους αγρότες, έως και την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου.

2. Να προγραμματιστεί από τη ΔΕΗ η κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Λεονταρίου.

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και βουλευτής του ΚΚΕ, στάθηκε στους υπεύθυνους της καθυστέρησης του έργου, που είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δε θέλει να κατασκευάζονται έργα υποδομής στη χώρα μας, που συντελούν στην παραγωγική αναβάθμιση και στηρίζουν το εισόδημα των αγροτών.

Και υπογράμμισε ότι για ν' αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική παραγωγικής απογύμνωσης της χώρας και ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο κοινός αγώνας των αγροτών, με τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, την Αυτοδιοίκηση, όλους του μαζικούς φορείς.

Στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν, εκφράζοντας την ενεργό συμπαράστασή τους, ο Χρ. Τέγος,δήμαρχος Καρδίτσας, ο Β. Μόσχος,δήμαρχος Ταμασίου, και η Μαρία Στουρνάρα εκ μέρους των μαθητών του Λεονταρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και ο Ν. Σαλαγιάννης,υφυπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος στο χαιρετισμό του, για τις εντυπώσεις, παραδέχτηκε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την απαράδεκτη καθυστέρηση ενός έργου ζωτικής σημασίας για το Νομό Καρδίτσας, δεν είπε, όμως, τίποτα συγκεκριμένο για το πώς η κυβέρνηση της οποίας τώρα είναι και ο ίδιος μέλος θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των Καρδιτσιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ