Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Μαχητική απάντηση χτες

Οι αγρότες της περιοχής έστησαν τρία "μπλόκα" στην Εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, απαιτώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους

Στους δρόμους του αγώνα κατέβηκαν χτες μαζικά και αποφασιστικά οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, απαιτώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους και δίνοντας την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να δικαιωθούν.

Στο χτεσινό προειδοποιητικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και Βόνιτσας - Αστακού, έδωσαν βροντερό αγωνιστικό "παρών" περισσότεροι από 2.000 αγρότες, στην πλειοψηφία τους καπνοπαραγωγοί, αποκλείοντας για πολλές ώρες την Εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, σε τρία σημεία. Παρέταξαν τα τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα, στη θέση Σαμάρι, στη διασταύρωση για Κατούνα, στη γέφυρα του Αχελώου και στη γέφυρα Ερμίτσας στο ύψος του Παναιτωλίου και με τα κορμιά τους κατέλαβαν το οδόστρωμα.

Το κεντρικό σύνθημα που ακούστηκε στα "μπλόκα" και το οποίο αποτέλεσε και το αίτημα αιχμής του χτεσινού συλλαλητηρίου ήταν: "Κάτω τα χέρια από τα καπνά". Τα αγανακτισμένα πρόσωπα των συγκεντρωμένων αγροτών και τα λόγια οργής και αγανάκτησης που ακούγονταν στις μεταξύ τους συζητήσεις φανέρωναν ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο και ότι πρέπει να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ευνοεί μόνο την κερδοσκοπία των καπνεμπόρων - βιομηχάνων και οδηγεί την καπνοκαλλιέργεια στον αφανισμό και τους καπνοπαραγωγούς στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι στο "μπλόκο" που στήθηκε στο Σαμάρι, μαζί με τους αγρότες της περιοχής του Ξηρομέρου, βρέθηκαν και οι μαθητές του Λυκείου Κατούνας και όλοι μαζί βροντοφώναξαν τα συνθήματα "Κάτσε καλά Γεράσιμε" και στη συνέχεια "Κάτσε καλά Ανωμερίτη".

Τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν χτες είναι να δοθούν ικανοποιητικές τιμές στα καπνά, να καλυφτεί η απώλεια εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, να μην εφαρμοστεί ο καταστροφικός εφαρμοστικός κανονισμός της ΕΕ για τα καπνά και να μην περάσει η ολέθρια πρόταση της Κομισιόν για το ξεπάτωμα των τσεμπελιών - μαύρων, που θα οδηγήσει στο βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων καπνοπαραγωγών. Ακολουθούν αιτήματα για ικανοποιητικές τιμές σε εσπεριδοειδή - λάδι και τα άλλα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών κ. ά.

Ωστόσο όμως φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα από αιτήματα των καπνοπαραγωγών και θα συνεχίσει να κάνει πράξη τις επιταγές των Βρυξελλών και τις απαιτήσεις των καπνεμπόρων - βιομηχάνων. Ο υπουργός Γεωργίας χτες ερωτηθείς σχετικά για την κινητοποίηση των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας και τα αιτήματά τους για τα καπνά και να μην περάσει η πρόταση της Κομισιόν για τον αφανισμό των τσεμπελιών - μαύρων, είπε, από τη μια για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ότι γίνεται διάλογος με την ΕΕ, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι ποικιλίες αυτές θα φύγουν και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού το ζητάνε οι Βρυξέλλες και το απαιτεί η αγορά! Και στο πλαίσιο της πολιτικής κοροϊδίας, πρόσθεσε, με λίγα λόγια, ότι θα ζητήσει από την ΕΕ να δοθεί μια μικρή χρονική παράταση στο ξεπάτωμα των τσεμπελιών και μαύρων και ότι η κατάργησή τους θα γίνει σταδιακά. Επίσης για τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι καπνέμποροι, είπε ότι οι τιμές στα καπνά κάνουν κύκλο και άφησε να εννοηθεί ότι φέτος έτυχε να είναι χαμηλές!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ