Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΑ
Οι ασφαλίτες και η τρομοκρατία δυναμώνουν τον αγώνα

Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν σήμερα, με πορεία διαμαρτυρίας, οι μαθητές της Αρτας, που χτες ήρθαν αντιμέτωποι με το φασιστικό πρόσωπο της κυβέρνησης

Με πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και με βασικό τους σύνθημα "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", απαντούν σήμερα - στις 9.30 το πρωί - οι μαθητές, αλλά και όλος ο λαός της Αρτας στο "στρατιωτικό νόμο" που επιχείρησε χτες να εφαρμόσει στα σχολεία της πόλης η κυβέρνηση.

Η ακραία - φασιστικής έμπνευσης - επέμβαση στα σχολεία της Αρτας ξεκίνησε από νωρίς χτες το πρωί, όταν στην πόλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Εισαγγελίας, της Ασφάλειας, της Πυροσβεστικής και του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστου Κολιούλη.Αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης, στις 10 π.μ., ένα κομβόι αυτοκινήτων (τζιπ, ασφαλίτικα, αστυνομικά και πυροσβεστικά) κατευθύνθηκαν προς τα λύκεια, όπου είχαν κατάληψη οι μαθητές. Στο 2ο Λύκειο και στο ΤΕΕ Αρτας, οι "υπηρέτες" της κυβερνητικής πολιτικής έβγαλαν έξω από τα σχολεία τους καταληψίες μαθητές - απειλώντας τους για συλλήψεις, διώξεις και φυλακίσεις - και επέβαλαν στους καθηγητές να μπουν μέσα στις άδειες αίθουσες! Ο "νόμος" του Χρ. Κολιούλη, των ασφαλιτών και του εισαγγελέα δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί μόνο στο 4ο Λύκειο Αρτας - όπου δόθηκε στους καταληψίες μαθητές μια μέρα διορία και τους στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα να ανοίξουν το σχολείο σήμερα.

Αμέσως μετά τη φασιστική επέμβαση, ακολούθησε ενημέρωση των μαθητών όλων των λυκείων της Αρτας από το Συντονιστικό, αλλά και ενημέρωση ολόκληρου του λαού της πόλης μέσα από προκηρύξεις που μοιράστηκαν. Το Συντονιστικό - με τη στήριξη φορέων της Αρτας, που αντέδρασαν άμεσα σ' αυτήν την τρομοκρατική εισβολή - αποφάσισε να διοργανώσει τη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει απ' το 1ο Λύκειο Αρτας.

"Από τις 10 π.μ. της Τετάρτης 13/1/98 επιβλήθηκε "στρατιωτικός νόμος" στα σχολεία της Αρτας. Εισαγγελία, Ασφάλεια, Πυροσβεστική βρήκαν τον κοινό εχθρό τους. Τους τον αποκάλυψε ο "πρύτανης των τανκς", κ. Κολιούλης. Οχι, δεν κυνηγούσαν τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών. Αυτούς τους αποφυλακίζουν με απαλλακτικά βουλεύματα. Εφάρμοσαν την καταστολή στους αγωνιζόμενους μαθητές της Αρτας. Στον αγώνα μας και στα οράματά μας, που αποκαλύπτουν τη σάπια κοινωνία τους", τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το Συντονιστικό των 15μελών των λυκείων της Αρτας και καλεί όλο το λαό της πόλης να συμμετέχει στη σημερινή πορεία ενάντια στην τρομοκρατία.

Αντιδράσεις

"Πρύτανη των τανκς", χαρακτηρίζει τον Χρ. Κολιούλη και η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ,επισημαίνοντας πως πήρε επάξια αυτόν τον τίτλο, "μόνο που θα πάει κι αυτός εκεί που πήγε ο προηγούμενος διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γιατί ο σκουπιδοτενεκές της Ιστορίας δεν έχει γεμίσει ακόμα". Στην ανακοίνωσή της, η ΝΕ - μεταξύ άλλων - επισημαίνει: "Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του αναδεικνύονται σε εισαγγελείς των λαϊκών αγώνων. Υποστηρίζουν ότι άνευ της δικής τους έγκρισης κανείς δε "δικαιούται", όχι μόνο να διεκδικεί, αλλά και να ομιλεί! Η Ιστορία βέβαια έχει απαντήσει κατ' επανάληψη".

Το ΝΣ Αρτας της ΚΝΕ τονίζει πως χτες εφαρμόστηκε κατά γράμμα το ρητό του εκσυγχρονισμού, "όπου δεν πιάνει ο λόγος, πιάνει ο βούρδουλας". "Είναι προφανές πως ο πανικός τους έχει φέρει στα άκρα, είναι προφανές πως τα "οράματα" τους για πλήρη υποταγή της νεολαίας στο μονόδρομο της ΟΝΕ, έγιναν θρύψαλα μπροστά στις μεγαλειώδης μαθητικές κινητοποιήσεις", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΝΕ. Καλεί επίσης τους μαθητές να μη λυγίσουν μπροστά στις απειλές και στην τρομοκρατία και το λαό της Αρτας να δείξει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα τους, με την παρουσία τους στο σημερινό συλλαλητήριο.

Η ΝΑΣ Αρτας υπογραμμίζει πως η τρομοκρατική επέμβαση που έγινε χτες, όχι μόνο δε θα μπορέσει να σταματήσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις, αλλά αντίθετα θα τις δυναμώσει. "Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Χρειάζεται να γίνει απ' όλους μας αγώνας σήμερα για να μην περάσουν τα σχέδια της ολιγαρχίας. Για να μην επιστρέψουμε στο σύγχρονο μεσαίωνα της ΕΕ των πολυεθνικών", τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Σύλλογος Γυναικών Αρτας (ΟΓΕ) καταδικάζει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό και τους στημένους μηχανισμούς της, ενώ η Αριστερή Συμπαράταξη καλεί το λαό της πόλης σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική βία και καταστολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ