Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικό "ξεπούλημα" των αγελαδοτρόφων

"Παζάρια" με τα επιτελεία των Βρυξελλών προκειμένου να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχάνων, ντόπιων και ξένων, ετοιμάζεται να κάνει ο υπουργός Γεωργίας.

Οπως έγινε γνωστό χτες, ο υπουργός Γεωργίας θα "παζαρέψει" την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ την πενιχρή αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα κατά 150.000 τόνους, με το ότι θα υπογράψει Προεδρικό Διάταγμα για την παράταση της ημερομηνίας λήξης που αναγράφεται στης συσκευασίες του "φρέσκου" γάλακτος κατά μία με δύο μέρες (δηλαδή από τέσσερις μέρες που είναι τώρα να πάει στις πέντε ή έξι μέρες). Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει "παζάρι" για λήψη ευνοϊκών ρυθμίσεων όσον αφορά το παστεριωμένο γάλα, σε όφελος κυρίως των γαλακτοβιομηχανιών των βορείων χωρών της ΕΕ.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο υπουργός Γεωργίας επιδιώκει από τη μία να ρίξει στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων και από την άλλη να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των γαλακτοβιομηχάνων, ντόπιων και ξένων. Γιατί ακόμα και αν η ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα πάει από τις 625.000 τόνους που είναι τώρα στις 775.000 τόνους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος δεν πρόκειται να λυθούν, ενώ ούτε θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας που ξεπερνούν τους 1.100.000 τόνους. Αντίθετα οι μεθοδεύσεις του υπουργού Γεωργίας αποσκοπούν στην ένταση της κερδοσκοπίας των γαλακτοβιομηχάνων και στο άνοιγμα μαζικών εισαγωγών γάλακτος "φρέσκου" και παστεριωμένου από άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα, αφού οι τιμές παραγωγού παραμένουν χαμηλές και οι τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής παραμένουν υψηλές. Για παράδειγμα, οι ντόπιες γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το αγελαδινό γάλα γύρω στις 120 δραχμές το κιλό και το πουλάνε με 360 δραχμές το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ