Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η βία στην υπηρεσία της "μεταρρύθμισης"

Ποινικές διώξεις ενάντια σε καταληψίες μαθητές, τραυματισμός μαθητή, τον οποίο "κυνηγούσαν" διευθύντρια και καθηγητής και εισβολές γονιών σε σχολεία, το αποτέλεσμα της κυβερνητικής στάσης ενάντια στους μαθητές

Και χτες επαναλήφθηκε σε υπό κατάληψη σχολεία το στημένο σκηνικό αυτών που, εκτελώντας κυβερνητικές εντολές ή απλώς υποκινούμενοι από την κυβερνητική προπαγάνδα ενάντια στους μαθητές, επιχειρούσαν βίαια να στερήσουν το δικαίωμα των μαθητών να αγωνιστούν για ένα μέλλον όπως το θέλουν. Κοντά στις ευθύνες της κυβέρνησης για την αντιεκπαιδευτική της πολιτική, προστίθεται τώρα και η τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει με την επιστράτευση και την ανενόχλητη δράση "τραμπούκικων" μηχανισμών που φτάνουν στη χρήση της βίας ενάντια σε ανήλικους μαθητές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αποκορύφωμα αυτής της δράσης αποτέλεσε ο τραυματισμός ενός μαθητή την ώρα που τον "καταδίωκαν" η διευθύντρια του σχολείου του μαζί με έναν καθηγητή, προκειμένου να υλοποιήσουν την πολιτική του υπουργείου Παιδείας. Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 5 το πρωί στο 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων,την ώρα που οι μαθητές είχαν μπει στο σχολείο για να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κατάληψη. Εκεί, σαν καλοί κυβερνητικοί υπάλληλοι, βρίσκονταν η διευθύντρια και ο καθηγητής, οι οποίοι επιδόθηκαν σε προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών με απειλές. Οταν αυτοί προσπάθησαν να τους αποφύγουν, ακολούθησε κυνηγητό. Για να ξεφύγουν τα παιδιά έφτασαν σε σημείο να πηδήξουν από τον πρώτο όροφο, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του ο μαθητής Γιώργος Στεργίου.Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν μαθητές, ο μαθητής αφέθηκε αβοήθητος για αρκετή ώρα και οι διώκτες του φέρονται να του έλεγαν, ενώ κειτόταν αβοήθητος, "αφού ήθελες καταλήψεις, καλά να πάθεις".

Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, ο Σύλλογος Καθηγητών του 3ου Λυκείου με ψήφισμα καταγγέλλει "την ένταση που καλλιεργείται στο χώρο της εκπαίδευσης και τις πάσης φύσεως τρομοκρατικές ενέργειες από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, που οδηγούν σε βίαια συμβάντα και απειλούν τη σωματική ακεραιότητα και πιθανόν τη ζωή των μαθητών". Επίσης, "διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το ατυχές συμβάν".

Η Λ. Γιώτη, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, δήλωσε στο "Ρ" ότι παρά την αντίθετη εικόνα που προβάλλεται, οι γονείς ήταν χτες στο 3ο Λύκειο για να συμπαρασταθούν στα παιδιά τους. "Η αντιπαράθεση γονιών με τα παιδιά τους και με εκπαιδευτικούς είναι μία απαράδεκτη μεθόδευση που δε βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων της παιδείας, τα οποία δε θα λυθούν από τους γονείς, αλλά μέσα από συσπείρωση και κοινούς αγώνες", τόνισε. Μεταφέροντας δε, την εικόνα από τις συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων, τόνισε ότι η πλειοψηφία τάσσεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών.

Ποινικές διώξεις

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν χτες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για Λύκεια που βρίσκονται σε κατάληψη. Τα "υπό κατηγορία" σχολεία είναι το 1ο Λύκειο Γλυφάδας, το 7ο Λύκειο Ζωγράφου. Στους μαθητές τους αποδίδονται τα αδικήματα της "διατάραξης οικιακής ειρήνης" και της "παράνομης βίας", τα οποία αφορούν τη μη λειτουργία των σχολείων και την παρεμπόδιση όσων μαθητών επιθυμούν να μπουν σε αυτά και να κάνουν μάθημα.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Ι. Σακκελάκος,Χρ. Μαρκογιαννάκης και Εμμ. Ρασιδάκης άσκησαν ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τις παραπάνω πράξεις, ύστερα από καταγγελίες καθηγητών αυτών των σχολείων. Ανέθεσαν δε, την προανάκριση στα τοπικά αστυνομικά τμήματα, με την εντολή να κληθούν να καταθέσουν συμπληρωματικά οι καθηγητές που έκαναν τις σχετικές καταγγελίες και να κατονομάσουν τους δράστες. Να εξεταστούν, επίσης, ως μάρτυρες και άλλοι καθηγητές και γονείς και οι καταθέσεις να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη και άλλων αδικημάτων.

Στις εντολές των εισαγγελέων προς την αστυνομία επισημαίνεται και πάλι ότι καμιά άλλη αστυνομική ενέργεια δεν μπορεί να γίνει στα υπό κατάληψη σχολεία χωρίς έγγραφη παραγγελία της εισαγγελικής Αρχής.

Και κλειδαράς

Ενταση επικράτησε και χθες στο 2ο Λύκειο Πετρούπολης, από ομάδα "αγανακτισμένων" γονιών και το διευθυντή του σχολείου. Η συγκεκριμένη ομάδα γονέων έμεινε μέχρι τις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να "προστατέψει το σχολείο από τους καταληψίες". Οι μαθητές μπήκαν στο σχολείο στις 05.00 το πρωί, για να συνεχίσουν την κατάληψη. Μετά από λίγες ώρες γονείς και ο διευθυντής του σχολείου επιτέθηκαν πάλι, όμως αυτή τη φορά ήταν πιο οργανωμένοι... αφού είχαν καλέσει και κλειδαρά για να ξεκλειδώσει τα λουκέτα, με τα οποία οι μαθητές είχαν κλειδώσει το σχολείο. Ακολούθησαν διαπληκτισμοί και οι γονείς, τελικά μπήκαν στο σχολείο. Παρ' όλα αυτά, οι μαθητές παρέμειναν και αυτοί στο σχολείο.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν μέλη της "Δημοκρατικής Συνεργασίας Πετρούπολης", εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ. Ο Κώστας Βογιατζής από τη Γ' ΕΛΜΕ, που κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας, υπογράμμισε ότι "ο αγώνας των μαθητών είναι δίκαιος. Σήμερα παίχτηκε για άλλη μια φορά το σενάριο των "αγανακτισμένων γονιών". Οι καθηγητές δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ενημερώσαμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου και τον καθιστούμε υπεύθυνο για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο".

Εκπρόσωποι των μαθητών του 2ου Λυκείου τόνισαν: "Οι τραμπουκισμοί της κυβέρνησης δε μας τρομάζουν. Εχουμε τον κόσμο με το μέρος μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας". Οσο για τις πιέσεις και τις απειλές που δέχονται από το υπουργείο Παιδείας, επισήμαναν: "Δεν πρόκειται για μια χαμένη χρονιά αλλά για χαμένη ζωή. Ο Αρσένης είναι ένας και εμείς είμαστε χιλιάδες. Πρώτος αυτός θα πέσει. Και όποιος τον αντικαταστήσει θα μας βρίσκει μπροστά του, μέχρι να καταργηθεί ο νόμος".

"Κρυφό σχολειό" στο Χαϊδάρι Το "Κρυφό Σχολειό" παίζουν οι μαθητές του Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) Χαϊδαρίου, που αναγκάζονται να πραγματοποιούν στα κρυφά τις ψηφοφορίες για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, αφού ο διευθυντής του σχολείου και αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Ζεβόλης, δεν τους έδινε ώρα για γενική συνέλευση. Παρ' όλες τις απαγορεύσεις, ο διευθυντής του σχολείου δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της κρυφής ψηφοφορίας - 211 υπέρ της κατάληψης και 90 κατά - και ζητά να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία σε γενική συνέλευση, για την οποία όμως δε δίνει ώρα.

Στο Λύκειο Μαρκόπουλου μπήκε ο δήμαρχος με "αγανακτισμένους" γονείς και ζήτησαν να σταματήσει η κατάληψη, πίεσαν τους μαθητές να κάνουν μάθημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν μάθημα. Μπήκαν και σε κάποιες τάξεις αλλά βρήκαν ελάχιστα παιδιά. Ο δήμαρχος έβριζε τους καθηγητές και την τοπική ΕΛΜΕ που επρόκειτο να πάρει απόφαση όπου γινόταν βίαια ανακατάληψη του σχολείου να μην μπαίνουν για μάθημα.

Από μαθητές και γονείς καταγγέλλεται ότι συγκεκριμένες ομάδες με την ταμπέλα του "αγανακτισμένου γονιού" "περιόδευαν" χτες σε υπό κατάληψη σχολεία, απειλούσαν και δημιουργούσαν σκηνικά έντασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ