• Προτρέπει τους "αγανακτισμένους πολίτες" να συνεχίσουν τη δράση τους ενάντια στους μαθητές
  • - Την τακτική της σκλήρυνσης επιλέγει η κυβέρνηση για να κάμψει το μαθητικό κίνημα, όπως έλεγαν χτες, μετά τη σχεδόν δίωρη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, ανώτατα... - 1999-01-14 00:00:00.0"/>
  • Προτρέπει τους "αγανακτισμένους πολίτες" να συνεχίσουν τη δράση τους ενάντια στους μαθητές
  • - Την τακτική της σκλήρυνσης επιλέγει η κυβέρνηση για να κάμψει το μαθητικό κίνημα, όπως έλεγαν χτες, μετά τη σχεδόν δίωρη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, ανώτατα... - 1999-01-14 00:00:00.0" /> "Βρυχάται", αλλά "με την πλάτη στον τοίχο" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    "Βρυχάται", αλλά "με την πλάτη στον τοίχο"
    • Συνεδρίασε χτες η "επιτροπή διαχείρισης κρίσεων"
    • Προτρέπει τους "αγανακτισμένους πολίτες" να συνεχίσουν τη δράση τους ενάντια στους μαθητές

    Την τακτική της "σκλήρυνσης" επιλέγει η κυβέρνηση για να κάμψει το μαθητικό κίνημα, όπως έλεγαν χτες, μετά τη σχεδόν δίωρη συνεδρίαση της διυπουργικής "επιτροπής διαχείρισης κρίσεων", ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, αλλά, την ίδια ώρα, εμφανές είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται "με την πλάτη στον τοίχο" καθώς οι κατασταλτικές πρακτικές της πέφτουν στο κενό.

    Στην παραπάνω ομολογία προέβαιναν χτες σημαίνοντες παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι παραδέχονταν ότι, όπως έχουν εξελιχτεί τα πράγματα, "δε διαθέτουν μηχανισμό" για να αντιστραφεί η κατάσταση στο χώρο της παιδείας. Ως εκ τούτου, όπως τόνιζαν, από δω και πέρα - και παράλληλα με μια όλο και εντεινόμενη προπαγάνδα συκοφάντησης και τρομοκράτησης των μαθητών, επενδυμένη με άφθονο αντικομμουνισμό - θα ακολουθηθεί η τακτική των "εκκλήσεων" ώστε να επέλθει εξομάλυνση. Σε αυτή την κατεύθυνση, χτες κιόλας, ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην Ισπανία, επαναλάμβανε ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και... αν χρειαστεί να γίνουν "βελτιώσεις" του νόμου, που όμως, θα εφαρμοστεί...

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν πως, σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης έναντι του ΚΚΕ, θα υπάρξει νέα όξυνση και επιστράτευση ακόμα πιο έντονων αντι-ΚΚΕ επιθέσεων, αφού "δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς", όπως έλεγαν... Εξηγούσαν, δε, ότι ενδεχόμενο "φούντωμα" των κινητοποιήσεων κι άλλων λαϊκών στρωμάτων (όπως οι αγρότες), και, άρα, η ενιαιοποίηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε πολλούς χώρους, θα καταστήσει "εκτός ελέγχου" την κατάσταση για την κυβέρνηση, η οποία θέλει με κάθε τρόπο να ανακόψει την επιρροή του λόγου του ΚΚΕ στους κινητοποιούμενους.

    Οσον αφορά τη συνεδρίαση της "επιτροπής διαχείρισης κρίσεων", έλεγαν ότι υπήρξε μια "ανασκόπηση" της κατάστασης που δεν κατέληξε σε απόφαση για λήψη περαιτέρω μέτρων, επειδή "έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες". Συγκεκριμένα, υποστήριζαν ότι από τη στιγμή που η επίκληση των εισαγγελέων και της Αστυνομίας δεν αποδίδει, η επιλογή να χτυπηθεί ευθέως και με αστυνομοκρατικό τρόπο το μαθητικό κίνημα θα είχε τις αντίθετες συνέπειες από τις επιδιωκόμενες. Ως εκ τούτου, η διαφαινόμενη επιλογή είναι να συνεχιστούν και να ενισχυθούν τα μέχρι τώρα μέτρα (εισαγγελικές διώξεις, επιστράτευση "αγανακτισμένων γονιών" κλπ.), να χρησιμοποιηθούν ακόμα πιο οξείς τόνοι κατά μαθητών και των "υποκινητών" τους, αλλά και να ενισχυθεί η τρομοκρατία περί "χαμένης χρονιάς" εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας.

    Ενθάρρυνση στους "αγανακτισμένους"

    Προτροπή για τη συνέχιση της δράσης των "αγανακτισμένων πολιτών" ενάντια στους μαθητές, απευθύνει ανοιχτά η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις υπουργών που έγιναν μετά τη χτεσινή συνεδρίαση.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,αφού ισχυρίστηκε ότι καθηγητές του ΚΚΕ "πιέζουν να κλείσουν τα σχολεία", είπε ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία γιατί "από εκεί και ύστερα οτιδήποτε γίνει η λύση θα δοθεί από τον ίδιο το λαό". Προφανώς ο υπουργός εννοεί "λαό" τους σε διατεταγμένη υπηρεσία "αγανακτισμένους" που εφορμούν έξω από τα σχολεία για να κάμψουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Οταν ο υπουργός ρωτήθηκε τι εννοεί ότι "τη λύση θα δώσει ο λαός", το "γύρισε στην παλαβή" λέγοντας: "Είπα εγώ ότι τη λύση θα δώσει ο λαός;".

    Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό που βγαίνει από τη σύσκεψη είναι το "ανοιχτό σχολείο" χωρίς να προσθέσει τίποτα άλλο, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος είπε ότι υπάρχει πρόβλημα "μη συμμετοχής ορισμένων σχολείων υπό κατάληψη στις εξετάσεις του Ιουνίου". Τέλος, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης είπε ότι "με ψυχραιμία και νηφαλιότητα θα ξεπεράσουμε την κρίση" και πρόσθεσε ότι "υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, αφού η πλειοψηφία θέλει τα σχολεία ανοιχτά".

    Εκτός των παραπάνω υπουργών στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικος και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Γ. Κοσμίδης.

    Αντι-ΚΚΕ... μηνύματα

    Στη συνήθη αντικομμουνιστική επίθεση καθώς και σε μια ακόμα διαφήμιση της αυταρχικής εμμονής της για επιβολή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προέβη χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου.Αφού ισχυρίστηκε ότι παρατηρείται "μια συνεχιζόμενη ύφεση" στις μαθητικές κινητοποιήσεις, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: "Επιθυμούμε να επαναλάβουμε και πάλι - είπε με έμφαση - ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί", γιατί... "αυτό είναι χρέος της πολιτείας προς τους νέους ανθρώπους"!

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γ. Νικολάου, χωρίς να δεχτεί κάποιο σχετικό ερώτημα, προέβη σε επίθεση κατά του ΚΚΕ και προσωπικά κατά της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος. Με... απειλητικό τόνο, θέλησε, όπως είπε, να αποστείλει ορισμένα μηνύματα εκ των οποίων και το ακόλουθο, που όπως διευκρίνισε "απευθύνεται στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, της στασιμότητας και της καθυστέρησης": "Τονίζουμε σαφώς - είπε ο Γ. Νικολάου ανακοινώνοντας το... "μήνυμα" - ότι τα "μέτωπα πάλης" της κας Παπαρήγα δεν αφορούν το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και των νέων ανθρώπων. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει το μέλλον των νέων ανθρώπων. Κάποιοι άλλοι είναι υπεύθυνοι για τη στασιμότητα και την καθυστέρηση"... Ταυτόχρονα, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι πρωτοστατεί σε "απαράδεκτη και επιζήμια για όλους λογική", αφού θέλει "να αναδείξει ενδεχομένως κάποιες κινητοποιήσεις των μαθητών, για να έρθουν μεθαύριο τα συλλαλητήρια και μετά να υπάρξει το "μέτωπο πάλης" με τους αγρότες, που θα κάνουν την κατ' έτος επαναστατική γυμναστική τους"... "Αυτή είναι μια πολιτική την οποία η κυβέρνηση δε θα υιοθετήσει ποτέ", σύμφωνα με τον Γ. Νικολάου.

    ...και προς τους μαθητές

    Παράλληλα με το αντι-ΚΚΕ της μήνυμα, η κυβέρνηση είχε προνοήσει και για την αποστολή "μηνύματος" προς τους μαθητές και κυρίως "εκείνους που συνεχίζουν να κρατούν τα σχολεία τους σε κατάσταση κατάληψης". Το μήνυμα δεν ήταν άλλο από τη "σύσταση" να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους...

    Βεβαίως ο Γ. Νικολάου δεν παρέλειψε να επιτεθεί και κατά των καθηγητών: "Υπάρχουν οι απόψεις αυτών που θέλουν να συνεχιστούν οι καταλήψεις, όπως είπε. Και επιτρέψτε μου - συνέχισε - να πω (ότι υπάρχουν) και εντελώς απαράδεκτες πρακτικές από ορισμένους εξ αυτών. Κυρίως αναφέρομαι σε μερίδα καθηγητών", κατέληξε ο Γ. Νικολάου.

    Τέλος, όταν ο Γ. Νικολάου ρωτήθηκε τι έχει να πει για τη δημιουργία ενός κλίματος έξω από τα σχολεία, που παραπέμπει στην εποχή της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα, ζήτησε να "μη δραματοποιείται η κατάσταση"...

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Σοβαρά τα προβλήματα σε Λύκεια και ΤΕΕ(2001-11-24 00:00:00.0)
    Προβλήματα σε σχολεία της Καβάλας(2000-10-18 00:00:00.0)
    Κρούσματα τρομοκρατίας και αυταρχισμού(1999-12-09 00:00:00.0)
    Συνεχίζουμε τον αγώνα(1999-01-28 00:00:00.0)
    Η τρομοκρατία δε θα περάσει(1999-01-21 00:00:00.0)
    Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης(1999-01-15 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ