Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητούν απλώς μεγαλύτερο μερίδιο στη διαχείριση

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά στη μία μετά την άλλη σε περικοπές των ήδη πενιχρών πόρων των νομαρχιών, στο όνομα της ευρωπαϊκής σύγκλισης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ υμνεί τις "πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση" και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν σ' αυτές οι Τοπικές και Νομαρχιακές Αρχές. Και ζητά από την κυβέρνηση, σε πλαίσιο συνεργασίας πάντα, την κατοχύρωση μιας κάποιας οικονομικής αυτοτέλειας του θεσμού, που θα επιτρέψει στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον παραπάνω ρόλο. Στη σχετική εισήγηση που παρουσιάζεται σήμερα στο συνέδριο, δε γίνεται καν λόγος για ένα σχετικά αυτοτελή - πολιτικά - ρόλο που πρέπει να έχει μια αιρετή δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στο οποίο να υποτάσσονται και οι διάφοροι οικονομικοί στόχοι.

Ετσι, το αίτημα για φορολογική εξουσία των Νομαρχιών, συναρτάται μόνο με την αξίωση να υπάρξει "παραίτηση από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας από την επιβολή φόρων ίδιων ή παρόμοιων φόρων στους ίδιους πολίτες" - όπως σημειώνεται στην εισήγηση για τα οικονομικά των ΝΑ που θα παρουσιάσει ο νομάρχης Αθηνών, Δ. Ευσταθιάδης. Η γενικά σωστή αυτή παρατήρηση συνοδεύεται από την άποψη πως η φορολογική εξουσία σε τοπικό ή νομαρχιακό επίπεδο θα πρέπει να υπάρχει, "για να γνωρίζει ο λαός πως συμμετέχει στα βάρη της πίτας των εσόδων". Βέβαια, αυτό δε διασφαλίζει την τσέπη του λαού από τις πολλές εφορίες - μία απ' αυτές, κατά κάποιο τρόπο αποτελεί και η ευχέρεια των ΝΑ να επιβάλλουν δυνητική φορολογία.

Στη σχετική εισήγηση, η ηγεσία της ΕΝΑΕ ζητά την κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας του θεσμού, με τη θεσμοθέτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για τη ΝΑ. Μάλιστα καταθέτει ορισμένες ενστάσεις πάνω στο σχέδιο νόμου για τα οικονομικά των ΝΑ, που από τη μία, στελέχη της ΕΝΑΕ λένε πως δεν έχει πάρει τελική μορφή, και από την άλλη, με την εισήγηση γίνεται καθαρό πως υπάρχει μεν αλλά δεν είναι γνωστό αν έχει φτάσει ή όχι στη Βουλή.

Η κύρια αντίδραση της ΕΝΑΕ σ' αυτό το σχέδιο νόμου, εστιάζεται στη συμπλήρωση των εσόδων της με επιπλέον 50 δισεκατομμύρια δραχμές. Συγκεκριμένα, η ΕΝΑΕ εκτιμά πως τα έξοδα της ΝΑ για το 1998 θα φτάσουν τα 325 δισ., ενώ το υπουργείο Οικονομικών τα προσδιορίζει σε 275 δισ. Σ' ό,τι αφορά τις δαπάνες για τα Νοσηλευτικά και Προνοιακά Ιδρύματα, η ΕΝΑΕ αποδέχεται αυτές να καλύπτονται κάθε χρόνο, με βάση τις αποφάσεις αρμοδίων υπουργών. Δηλαδή να μην υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό επιχορήγησης στον κρατικό προϋπολογισμό, αντίθετα αυτές να εξετάζονται υπό το πρίσμα του προγράμματος σύγκλισης.

Τέλος, στην εισήγηση ο Δ. Ευσταθιάδης αναφέρεται στη μη συμμετοχή των ΝΑ στο σχεδιασμό και προγραμματισμό των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, κατάσταση όμως που έχουν αποδεχτεί στην πλειοψηφία τους οι νομάρχες, καθώς ψηφίζουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, χωρίς ποτέ να έχουν αντιδράσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητικοί υπάλληλοι σε καρέκλες νομαρχών(1998-11-07 00:00:00.0)
Μήνυμα πρωτοπορίας και αγώνα(1998-09-09 00:00:00.0)
Θέλουν και πολιτική συμφωνία για την υποταγή τους(1998-05-22 00:00:00.0)
Είπαν "ναι" στο "καπέλωμα"(1997-05-24 00:00:00.0)
Συμφωνούν... διαφωνώντας οι νομάρχες(1997-05-07 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός διαχείρισης της μιζέριας(1997-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ