Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΗ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Πενήντα ένα χρόνια πέρασαν από τον Μάη του 1947, τότε που στον ανεμοδαρμένο βράχο του Μακρονησιού άρχισαν να ξεμπαρκάρουν οι πρώτοι φαντάροι, κρατούμενοι της ξενόδουλης ντόπιας ολιγαρχίας της Δεξιάς, σ' ένα από τα πιο απεχθή και φρικαλέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που λειτούργησαν στον τόπο μας την εποχή του Εμφυλίου.

Και έμελλε να γίνει ο βράχος αυτός του Αιγαίου, το σύμβολο της πιο απάνθρωπης βίας, της πιο κτηνώδους και άνανδρης μεταχείρισης ανθρώπου σε άνθρωπο.

Από το κολαστήρι αυτό πέρασαν πολλές χιλιάδες πολιτών. Στρατιώτες, αξιωματικοί, πολιτικοί εξόριστοι, ανήλικοι, άνδρες και γυναίκες μόνο και μόνο για να αποκηρύξουν με τη "δήλωση μετανοίας" που τους ζητούσαν τα ιδανικά για τα οποία είχαν παλέψει. Για τη δήλωση αυτής της μετανοίας που δε δινόταν, χύθηκε πολύ αίμα, έγιναν τα πιο φρικτά βασανιστήρια, σάλεψαν πολλά μυαλά, χάθηκαν πολλές ζωές.

Μ' όλο τον σεβασμό που του πρέπει, στον τόπο αυτό του μαρτυρίου θα γίνει και φέτος Κυριακή 24 - 5 - 98 το καθιερωμένο προσκύνημα Τιμής και Μνήμης, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Στην εκδήλωση, ο θίασος του ηθοποιού και σκηνοθέτη Νικήτα Τσακίρογλου θα παρουσιάσει την τραγωδία του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης".

Για τη Μακρόνησο δρομολογείται το επιβατικό πλοίο "ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΙ", που θα αποπλεύσει από την προβλήτα Αργοσαρωνικού στον Πειραιά στις 8 πμ και με ενδιάμεση στάση στο Λαύριο στις 11 πμ περίπου. Επιστροφή από Μακρόνησο στις 8 μμ περίπου. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Ακαδημίας 93). Τηλέφωνο: 3824.461.

- Το Παράρτημα Χαλανδρίου δρομολογεί (δωρεάν) πούλμαν για την εκδήλωση που ξεκινούν από την πλατεία Χαλανδρίου στις 8.45 πμ και από την πλατεία Χίου στις 9 πμ.Κρατήσεις στα τηλ.: 68.16.913 και 67.11.404.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ