Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ
Εχουμε τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης

Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης από πλευράς ποσότητας παραλιών που διαθέτουν καλύτερη ποιότητα των νερών κολύμβησης. Αυτό υποστηρίζει το ΠΕΧΩΔΕ με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του το 1997, σύμφωνα με τις οποίες το 98,7% των ελληνικών ακτών που αξιολογήθηκαν είναι κατάλληλες για κολύμβηση.

Το πρόγραμμα βέβαια δεν παρακολούθησε το σύνολο των ελληνικών ακτών. Δειγματοληψίες και αναλύσεις των νερών έγιναν σε 1.705 σημεία από 1.217 ακτές κολύμβησης που ανήκουν σε 604 δήμους ή κοινότητες της χώρας.

Από τους νομούς της χώρας με τις περισσότερες καθαρές παραλίες πρώτη έρχεται η Αττική με 99 και ακολουθούν η Μαγνησία (67), η Εύβοια (55), η Χαλκιδική (54), η Μεσσηνία (38), η Αργολίδα (34), ενώ εκατοντάδες ποιοτικά άριστες παραλίες διαθέτουν η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια και τα νησιά του Ββορείου Αιγαίου.

Αλλά και τις περισσότερες ακατάλληλες για κολύμπι ακτές από αυτές που ελέγχθηκαν διαθέτει επίσης η Αττική - 11 συνολικά. Αυτές είναι: η παραλία της Ελευσίνας, ο Αγ. Νικόλαος - Μπάτσι και η πλαζ Κατάστημα στη Σαλαμίνα, και περιστασιακά οι παραλίες Αγ. Ανδρέας, Παλιά Λούτσα, Ανάβυσσος, Λίμνη Βουλιαγμένης, Βούλα Β - Αλκυώνη, Βούλα Α, Διαμάντι και Φρεαττύδα. Από την υπόλοιπη Ελλάδα και από τις ακτές που ελέγχθηκαν ακατάλληλες βρέθηκαν η παραλία του Αιγίου, του Αστακού, της Ιξιάς στη Ρόδο και περιστασιακά οι παραλίες Ακρωτήρι Γελάδας στην Αιτωλοακαρνανία, Κάβος στην Κέρκυρα και Καλά Νερά στη Μαγνησία.

Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας έχει υποβάλει υποψηφιότητα για 327 Γαλάζιες Σημαίες (ευρωπαϊκό βραβείο για τις καθαρότερες και καλύτερες οργανωμένες παραλίες κολύμβησης). Πέρσι το αντίστοιχο βραβείο είχαν κατακτήσει 311 παραλίες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ