Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διέλυσαν και το συνέδριο της ΦΕΑΠΘ
  • Διέκοψαν την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Κεντρικού Συμβουλίου, ΕΑΑΚ, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και Ενωση Ανεξάρτητων
  • Να υπερασπίσουν το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους καλούν τους φοιτητές οι ΠΚΣ

Μέσα σε κλίμα έντασης, μετά από νέα τραμπούκικη επίθεση των ΕΑΑΚ, διακόπηκαν τελικά χτες το απόγευμα οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ (ΦΕΑΠΘ), χωρίς να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου 15μελούς Κεντρικού Συμβουλίου.

Για άλλη μια φορά, ΔΑΠ,ΠΑΣΠ,Ενωση Ανεξαρτήτων και ΕΑΑΚ λειτούργησαν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Ο καθένας με τη δική του τακτική και για τους δικούς του λόγους, όλες αυτές τις μέρες προσπάθησαν είτε να διαλύσουν το Συνέδριο, (ΕΑΑΚ), είτε να το μετατρέψουν σε συνέδριο κάλπης, μέσα από το οποίο θα απουσίαζε κάθε ίχνος πολιτικής αντιπαράθεσης (ΠΑΣΠ - ΔΑΠ).

Αποκαλυπτική, όμως, για το ρόλο και τις προθέσεις τους ήταν η χτεσινή μέρα. Ενώ διεξαγόταν η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ΚΣ της ΦΕΑΠΘ, μέλη των ΕΑΑΚ πήγαν οργανωμένα να τη διαλύσουν πετώντας ξύλα, πέτρες και αυγά. Βρήκαν την αφορμή που έψαχναν ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και Εν. Ανεξαρτήτων και τελικά αποχώρησαν. Ακόμη και μέσα από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, στο στάδιο του συνεδριακού διαλόγου, εκφράστηκαν οι δύο λογικές του δικού τους "μονόδρομου": της διάλυσης ή της υποταγής του φοιτητικού κινήματος στην κυρίαρχη πολιτική.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας σταθερά παλεύουν να περιφρουρήσουν την ενιαία έκφραση του κινήματος. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η επίπονη προσπάθεια, εδώ και τρία χρόνια, πραγματοποίησης συνεδρίου για να βγει η ΦΕΑΠΘ από την ανυπαρξία, πράγμα που αναδείχτηκε και ως αίτημα πολλών φοιτητικών συλλόγων. Ακόμη και το γεγονός της έναρξης των διαδικασιών του Συνεδρίου και της πορείας του μέχρι το στάδιο της ψηφοφορίας ήταν αποτέλεσμα της επίπονης και επίμονης στάσης των ΠΚΣ. Για άλλη μια φορά οι ΠΚΣ αποδείχτηκε πως είναι η μόνη δύναμη που εγγυήθηκε την προσπάθεια για την ολοκλήρωση του Συνεδρίου. Και παραπέρα, όμως, οι ΠΚΣ, με κάθε τρόπο και μορφή, θα συνεχίσουν να παλεύουν για την περιφρούρηση της ενότητας του κινήματος και των συλλόγων από κάθε διαλυτική λογική και τακτική. Με ανακοίνωσή τους καλούν τους φοιτητές να υπερασπίσουν το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους και να αγωνιστούν μέσα από τις ΠΚΣ για τη διεκδίκηση σύγχρονης δημόσιας και δωρεάν ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, ενάντια στις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ.

Εκλογές στις Εστίες

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε και πάλι η ΠΚΣ στις εκλογές που έγιναν την Τετάρτη στις Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης. Οι οικότροφοι φοιτητές έδειξαν έμπρακτα για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη τους στη μόνη συνεπή δύναμη που σταθερά και αταλάντευτα παλεύει για την ενεργοποίηση του Συλλόγου σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση. Για τον αγωνιστικό προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος, κόντρα στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική που έχει βάλει στο στόχαστρο ακόμη και το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης και στέγασης.

Αναλυτικά: Ψήφισαν 565 και τα έγκυρα ήταν 558.Η ΠΚΣ πήρε 188 ψήφους και 4 έδρες, η "Συνέπεια" 125 ψήφους και 3 έδρες, τα ΕΑΑΚ 109 ψήφους και 2 έδρες, η ΠΑΣΠ 53 ψήφους και 1 έδρα και τέλος το "ανεξάρτητο" σχήμα "Δράση" 51 ψήφους και 1 έδρα. Επίσης από 14 ψήφους πήραν ταΑριστερά Σχήματα και οι Αγωνιστικές Κινήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ