Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Θυσία στη σύγκλιση!
  • Ο υπουργός Υγείας, με εγκύκλιό του, πετσοκόβει ακόμα κατά 3% τις επιχορηγήσεις
  • Σε ορισμένους τομείς των νοσοκομείων, οι περικοπές θα φτάσουν μέχρι και 10%, για να γίνουν προσλήψεις

Κι άλλη οικονομική θηλιά στην υγεία και στην πρόνοια βάζει η κυβέρνηση, με μια εγκύκλιο του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα, που ζητά περιστολή των δαπανών όλων των επιχορηγούμενων ιδρυμάτων κατά 3%. Μάλιστα, η περιστολή αυτή σε ορισμένους τομείς - πλην της μισθοδοσίας - θα φτάσει μέχρι και 10%, ώστε να γίνουν και προσλήψεις, όπως αναφέρει στην εγκύκλιό του ο υπουργός.

Η εγκύκλιος του Κ. Γείτονα φέρει ημερομηνία 7.5.1998 και απευθύνεται προς όλους τους εποπτευόμενους, απ' το υπουργείο Υγείας, οργανισμούς. Εκδόθηκε εις εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για μείωση δαπανών του προϋπολογισμού, στο όνομα της σύγκλισης. "Στα πλαίσια της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής και της συνολικής προσπάθειας για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την εξοικονόμηση περαιτέρω πόρων, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα σύγκλισης, σας κοινοποιούμε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη (αριθμ. 2025460/16 - 4 - 98) για ενημέρωσή σας και πιστή εφαρμογή", αναφέρει ο Κ. Γείτονας, επισημαίνοντας επιπροσθέτως - όπως υπογραμμίζει - τα εξής:

  • Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Χριστοδουλάκη, "οι εγγεγραμμένες πιστώσεις για επιχορηγήσεις φορέων θα περιοριστούν κατά 3% περίπου". "Τονίζεται, συνεχίζει ο υπουργός, ότι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι θα εκταμιευθούν υποχρεωτικά".
  • Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχουν οι δαπάνες της τακτικής μισθοδοσίας και στη συνέχεια θα αντιμετωπίζονται κάθε είδους άλλες δαπάνες.

  • Οι επιχορηγήσεις θα δίνονται το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα. "Καθίσταται σαφές, υπογραμμίζει ο υπουργός, ότι οι επιχορηγήσεις γίνονται με τη συνεκτίμηση των ταμειακών υπολοίπων και εφόσον αυτά δεν καλύπτουν τις ανάγκες του φορέα, τότε ενεργείται ανάλογα η επιχορήγηση".

Αν, δηλαδή, σε κάποιο ίδρυμα "έμεινε και κάτι στην άκρη" από μια χρήση, τότε η επιχορήγηση περικόπτεται, καθώς, όπως αναφέρει ο υπουργός σε άλλο σημείο της εγκυκλίου, οι "επιχορηγήσεις δεν πρέπει να σκοπεύουν και να συντελούν στη δημιουργία αποθεματικών".

Ταυτόχρονα με τις περικοπές, ο Κ. Γείτονας κάνει και την εξής υπόδειξη: "Κάθε επιχορηγούμενος φορέας θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας και την είσπραξη των εσόδων από τις δραστηριότητές τους".

Ακόμα ο υπουργός ζητά τον περιορισμό των επιχορηγήσεων "για δαπάνες που είναι απαγορευτικές στις δημόσιες υπηρεσίες". Δεν μπορεί, αναφέρει, να γίνεται "διάθεση σημαντικών κονδυλίων για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις, αγορά επίπλων κλπ. δεν μπορεί να πραγματοποιούνται".

Κόβουν ...νερόκαι τηλέφωνο

Δεν έφτασε ο προϋπολογισμός του 1998, με τον οποίο μειώθηκαν κατά 24,2% οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων σε λειτουργικές δαπάνες (10,8 δισ. το 1998 έναντι 13,505 δισ. το 1997), αλλά έρχεται ο υπουργός να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι. "Οι λειτουργικές δαπάνες, αναφέρει στην εγκύκλιο, ως ελαστικές δαπάνες μπορούν να συγκρατηθούν και να συμπιεστούν περαιτέρω, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Εχει παρατηρηθεί ότι οι εν λόγω δαπάνες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και επιβάλλεται ο περιορισμός τους (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ.)".

Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη του σωστού προγραμματισμού "των προμηθειών, τόσο διαφόρων υλικών, όσο και του εξοπλισμού που χρειάζεται κάθε υπηρεσία", ενώ επισημαίνει ότι "πρέπει να τίθενται προτεραιότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ν' αποφεύγεται η προμήθεια ειδών σε ποσότητες που δημιουργούν μεγάλα αποθέματα (στοκ), τα οποία ή μπορεί να έχουν ημερομηνία λήξεως και μέρος να καταστραφεί ή ν' αλλοιώνεται η ποιότητά τους". Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ειδών εξοπλισμού, ο Κ. Γείτονας ζητά να εκτιμάται με μεγάλη προσοχή η σκοπιμότητα των προμηθειών αυτών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν την ανάγκη της προμήθειάς τους.

Οι προσλήψειςστον ...αέρα

Ο Κ. Γείτονας κάνει ειδική αναφορά στα νοσοκομεία και υπενθυμίζει προηγούμενες εγκυκλίους, τόσο του ίδιου ή του υφυπουργού Οικονομικών, που αφορούν την αποζημίωση για τις υπερωρίες και την εργασία τις αργίες και τις νύχτες. Ο υπουργός τονίζει ότι θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι σχετικές διατάξεις, ενώ, όσον αφορά τις πρόσθετες αμοιβές, υπογραμμίζει ότι "θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες και θα καλύπτουν πραγματικές και μόνο ανάγκες της Υπηρεσίας".

Θυμίζουμε ότι ένα μήνα πριν την έκδοση της παραπάνω εγκυκλίου, ο Κ. Γείτονας είχε συνυπογράψει (7.4.1998) κοινή απόφαση με τον Ν. Χριστοδουλάκη για τα νυχτερινά και τις αργίες, με την οποία περιορίζεται η απασχόληση - σε σχέση με το 1997 - μέχρι και 80%, κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο εκείνο της εγκυκλίου που αναφέρει: "Επισημαίνεται ότι οι εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού μας στους υπό κατανομή κωδικούς αριθμούς θα περιοριστούν κατά 10% και θα διατεθούν κυρίως για την αντιμετώπιση δαπανών προσλήψεων προσωπικού. Μικρό μόνο μέρος των πιστώσεων αυτών ενδέχεται να διατεθεί για την κάλυψη δραστηριοτήτων μείζονος πολιτικής σημασίας".

Ηδη, στα νοσοκομεία υπάρχουν πάνω από 15.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Στον προϋπολογισμό του 1998, η κυβέρνηση είχε εγγράψει μόλις 2,5 δισ. δραχμές για νέες προσλήψεις, που μεταφράζεται σε 700 το πολύ προσλήψεις.

Μέχρι την ημέρα που έγινε το υπουργικό συμβούλιο (27.3.1998), που αποφάσισε τις καινούριες περικοπές, ο Κ. Γείτονας διαμήνυε προς κάθε κατεύθυνση ότι "θα αγωνιστεί" για την πρόσληψη 4.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία - πλην των γιατρών - μέσα στο 1998. Αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, σε μια συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ, είπε ότι οι προσλήψεις - συμπεριλαμβανομένων, πλέον, και των γιατρών - θα είναι μόλις 3.000!

Και τώρα έρχεται με την εγκύκλιο να πει πως οι προσλήψεις θα γίνουν με χρήματα απ' τις περικοπές.

Θυμίζουμε ότι απ' τις 3.500 θέσεις που προκηρύχτηκαν το 1997 μόνο οι 2.000 απ' αυτές καλύφθηκαν στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, ενώ οι 1.500 παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Υστερα από όλα αυτά, ηχεί παράταιρα ο επίλογος της εγκυκλίου του υπουργού:"Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια περιστολής των δαπανών για την εξοικονόμηση των κατά περίπτωση πόρων, αλλά και για την ορθολογική κατανομή τους, ώστε να μην διαταραχθεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών".

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ