Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Αποφάσισαν επιστροφή των μη επιστρεφομένων

Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το θέμα της επιστροφής των παράνομων προστίμων, μετά τη χτεσινή απόφαση του ΔΣ του Δήμου Αθηναίων

Με κατά πλειοψηφία απόφαση, που αρνήθηκαν - απέχοντας - να νομιμοποιήσουν ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής και οι δημοτικοί σύμβουλοι Η. Βαλσαμάκη και Α. Φιλίνη,ο Δήμος Αθηναίων άνοιξε χτες το δρόμο για νέες παρανομίες, που όχι μόνο δε θα άρουν το σκάνδαλο της επί πληρωμή ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά θα περιπλέξουν - όπως αναμένεται - περαιτέρω το πρόβλημα.

Ο κίνδυνος που διαγράφεται πλέον - σχετικές καταγγελίες διατυπώθηκαν και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - είναι να μην επιστραφούν τελικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα πρόστιμα στους δικαιούχους, ή αν ακόμα γίνει αυτό, εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών να προκύψουν αστικές και άλλες ευθύνες για όσους - και πρωτίστως τον δήμαρχο, Δ. Αβραμόπουλο - προκάλεσαν ή θα προκαλέσουν ζημιά στο Δήμο.

Παρά τις σοβαρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την εντυπωσιοθηρική, εκλογικής σκοπιμότητας απόφαση που ζητούσε να εγκριθεί η πλειοψηφία του Δ. Αβραμόπουλου, χωρίς να εξασφαλιστεί η παραμικρή εγγύηση τόσο για την επιστροφή των χρημάτων, όσο και για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου, οι παρατάξεις της Μ. Δαμανάκη και του Γ. Αγγελάκη,την τελευταία στιγμή ανέκρουσαν πρύμναν και έδωσαν την έγκρισή τους στην απόφαση - όχι γιατί τους ικανοποιούσε, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι είχαν υποστηρίξει, αλλά για να μην τους κατηγορήσει ο Δ. Αβραμόπουλος ότι προσπαθούν να μην επιστραφούν τα χρήματα στους δημότες για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας.

Ετσι το Δημοτικό Συμβούλιο, καθαρά προεκλογικά, αποφάσισε την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων προστίμων, τη διαγραφή από τους χρηματικούς καταλόγους χρεωστών των υπολοίπων οφειλετών, τη... διεκδίκηση από την ιδιωτική εταιρία του ποσού των προστίμων που της αναλογεί και αναλαμβάνει να επιστρέψει ο δήμος και ακόμα ότι ολόκληρο το ποσό που θα επιστραφεί, θα εκταμιευτεί από τους προβλεπόμενους για την ελεγχόμενη στάθμευση κωδικούς. Η εντυπωσιοθηρική και προεκλογική διάσταση της απόφασης αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι το μοναδικό από τα τέσσερα σημεία της, που μπορεί να εφαρμοστεί είναι αυτό της διαγραφής των οφειλετών από τους χρηματικούς καταλόγους. Για όλα τα άλλα - αν και η πλειοψηφία υποστήριξε ότι θα δρομολογηθούν το αργότερο εντός δεκαπενθημέρου - τόσο ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πριν βέβαια οι τελευταίοι συναινέσουν, απέδειξαν με στοιχεία ότι θα υπάρξουν νομικά και άλλα κωλύματα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως υπογράμμισε ο Λεων. Αυδής, ότι ο δήμος αναλαμβάνει να επιστρέψει χρήματα που δεν έχει εισπράξει, πράξη που σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων συνεπάγεται ζημιά για το δήμο και συνιστά αστική ευθύνη για τους υπογράφοντες τη σύμβαση. Παράλληλα, κανένα μέτρο, παρά μόνο ευχές, δεν προβλέφτηκε, ώστε να υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι η ιδιωτική εταιρία θα δεχτεί να επιστρέψει στο δήμο τα ποσά - πρόκειται για το 34% των προστίμων - που ο δήμος αναλαμβάνει να πληρώσει για λογαριασμό της.

Το γεγονός ότι από την αρχή σχεδόν της εφαρμογής της σύμβασης ο δήμος επέστρεψε στον ιδιώτη την εγγυητική επιστολή, ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών, που ο τελευταίος είχε καταθέσει ως όφειλε κατά τις συμβατικές του υποχρεώσεις, προκαλεί ακριβώς φόβους για το αντίθετο.

Τη στιγμή μάλιστα που στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η πλειοψηφία δεν έχει τίποτα να πει για το αν η ιδιωτική εταιρία έχει στη χώρα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησής τους απ' το δήμο.

Να σημειώσουμε ότι χτες επιχειρήθηκε να περάσει εκτός ημερήσιας διάταξης αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να εξασφαλιστεί το κονδύλι των 480.000.000 δραχμών που πρέπει να επιστραφεί, αλλά σήμερα δεν υπάρχει - αφού στο σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού του δήμου περιλαμβάνονται μόνο 120 εκατομμύρια. Τη λαθροχειρία σταμάτησε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", Λεων. Αυδής, αναγκάζοντας την πλειοψηφία να επικαλεστεί λάθος εκ παραδρομής και να μεταθέσει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση. Ετσι το τέταρτο στοιχείο της απόφασης μπορεί να έχει σήμερα εφαρμογή... ενώ είναι ερώτημα ποιο κονδύλι του προϋπολογισμού θα μειωθεί κατά 400 εκατομμύρια, ώστε να μεταφερθούν στο σχετικό κωδικό. Πάντως να σημειώσουμε ότι η υπόθεση αφορά συνολικά 50.000 κλήσεις, οι οποίες αναλογούν σε 18.000 δικαιούχους, που περιμένουν να εισπράξουν συνολικά 480 εκατομμύρια δραχμές. Με τις μισές κλήσεις υπάρχει πάντως ένα ακόμη πρόβλημα, αφού τα στοιχεία των δικαιούχων είναι ελλιπή και θα χρειαστεί χρόνος για να διασταυρωθούν...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ