• Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και κλιμακίου της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, στις πληγείσες περιοχές
  • - Οι νέες καταστροφικές πλημμύρες στον Εβρο ήρθαν να επιφέρουν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στους συνεχώς δοκιμαζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού και να αναδείξουν, για άλλη μια φορά, τις ευθύνες και... - 1998-05-22 00:00:00.0"/>
  • Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και κλιμακίου της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, στις πληγείσες περιοχές
  • - Οι νέες καταστροφικές πλημμύρες στον Εβρο ήρθαν να επιφέρουν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στους συνεχώς δοκιμαζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού και να αναδείξουν, για άλλη μια φορά, τις ευθύνες και... - 1998-05-22 00:00:00.0" /> Η πλημμύρα της κοροϊδίας | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 22 Μάη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 20
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΕΒΡΟΣ
    Η πλημμύρα της κοροϊδίας
    • Στα λασπόνερα "πνίγει" η κυβέρνηση τους αγρότες και οι ζημιές από τις πλημμύρες ξεπερνούν τα 3,5 δισ. δραχμές
    • Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και κλιμακίου της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, στις πληγείσες περιοχές

    Οι νέες καταστροφικές πλημμύρες στον Εβρο ήρθαν να επιφέρουν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στους συνεχώς δοκιμαζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού και να αναδείξουν, για άλλη μια φορά, τις ευθύνες και την πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης, αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Στις 19 του Φλεβάρη, 15 μέρες μετά τις τότε καταστροφικές πλημμύρες στον Εβρο, κυβερνητικό κλιμάκιο έσπευσε να εξαγγείλει μια σειρά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού και την άμεση διάθεση 3 δισ. δραχμών για την υλοποίησή τους. Τρεις μήνες μετά, οι υποκριτές υποσχεσιολόγοι αποκαλύφθηκαν και πίσω από τις μάσκες αναδύθηκε το εγκληματικό τους πρόσωπο. Γιατί οι νέες πλημμύρες στον Εβρο δεν ήταν αποτέλεσμα της θεομηνίας, αλλά της κυβερνητικής αδιαφορίας. Επρεπε να πλημμυρίσουν 70.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων για να υπογράψει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας το πρώτο κονδύλι ύψους 400 εκατ. δρχ. και να μην αφήσει ακάλυπτο το νομάρχη Εβρου, που, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, αλλά και οι φορείς του νομού δεν άσκησε καμία πίεση για την απόδοση των χρημάτων.

    Οι καλλιέργειες στο Σοφικό καταστράφηκαν, επειδή η Νομαρχία δεν ενέκρινε κονδύλι 1,5 εκατ. για τον καθαρισμό του καναλιού. Στη Μάνη επειδή δε δόθηκαν 5 εκατ. δρχ. για να ενισχυθεί το ανάχωμα που είχε υποχωρήσει από τις προηγούμενες πλημμύρες και στο Πύθιο επειδή δεν έκλεισαν τα τρία ρήγματα που είχαν δημιουργηθεί στα αναχώματα το Φλεβάρη. Η μη υλοποίηση έργων, που για να γίνουν απαιτούνταν περίπου 60 εκατ., εξαιτίας της εγκληματικής αδράνειας κυβέρνησης και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έγινε αιτία να προκληθούν ζημιές, ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. δραχμών.

    Συνολικά, οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες του νομού υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. δραχμές.Οι αγρότες είδαν, για άλλη μια φορά, τον κόπο τους να πνίγεται στα νερά του Εβρου. Οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα, τα καλαμπόκια, καταστράφηκαν και οι αγρότες, που περίμεναν να πάρουν κανένα φράγκο για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, τώρα προβλέπουν... την παραπέρα αύξηση των χρεών τους στην ΑΤΕ. Κάποιοι, με πολλή πίκρα, λένε πως, αν συνεχιστεί η κυβερνητική αδράνεια, σε λίγο διάστημα θα ψαρεύουν στα χωράφια τους. Ομως, η απόγνωσή τους δεν κρύβεται. "Η νεολαία φεύγει, γιατί δεν έχει δουλιές και όσοι μένουν να καλλιεργήσουν τη γη υποφέρουν". Σχεδόν σε όλα τα χωριά, οι ηλικιωμένοι αγρότες που συναντήσαμε μας είπαν με αγωνία πως οι νέοι από 20 - 40 χρονών που ασχολούνται με τη γεωργία δεν μπορούν να βρουν γυναίκες να παντρευτούν, γιατί είναι σίγουρο ότι δε θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν μόνιμο εισόδημα. "Για να κάνουν οικογένεια, πρέπει να πάνε πενταετούς θητείας στο στρατό".

    Ξεχείλισε η αγανάκτηση των αγροτών

    Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Δαμιανό Κουκουράβα.Η απόγνωση και η αγανάκτηση των κατοίκων εκφράστηκε σε κάθε βήμα.

    Οι άνθρωποι του Εβρου χόρτασαν πια από παχιά λόγια και έπαψαν να ελπίζουν πως η κυβέρνηση θα σκύψει πάνω από τα προβλήματά τους. "Εδώ δεν έφτιαξαν 50 μέτρα ανάχωμα, θα φτιάξουν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα;", είπε χαρακτηριστικά ένας από τους ξωμάχους του λασπωμένου κάμπου, στην κουβέντα που έγινε σε καφενείο του Ελληνοχωρίου. Εκεί πλημμύρισαν 1.000 στρέμματα γης, επειδή ο κεντρικός δρόμος που διαπερνά το ανάχωμα είναι χαμηλότερος και το νερό που φέρνει το κανάλι έχει διέξοδο κάτω από μια μικρή γεφυρούλα. Από το 1985, που ξεκίνησε η διευθέτηση της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου, οι υπηρεσίες έχουν υποσχεθεί ότι θα σηκώσουν το δρόμο σε μεγαλύτερο ύψος και θα φτιάξουν νέα μεγάλη γέφυρα για να περνάνε τα νερά των αποστραγγιστικών καναλιών.

    Ομως, και τα αντλιοστάσια δε δουλεύουν. Οπως είπε ο Σ. Δογάτζαλης,συνταξιούχος αγροφύλακας, "τα μηχανήματα είναι χαμηλά και με την πρώτη δυνατή βροχή καλύπτονται ή βραχυκυκλώνουν, οπότε βγαίνουν εκτός λειτουργίας και τα 7 που έχουν εγκατασταθεί στην κοιλάδα".

    Στη Μάνη, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Χ. Ντούζης κατήγγειλε την αδιαφορία που επέδειξαν οι αρμόδιοι στις επανειλημμένες προσπάθειες της κοινότητας για άμεση ενίσχυση του αναχώματος. Οι αγρότες, εκτός των άλλων, φοβούνται ότι, εξαιτίας της πλημμύρας, δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους για τα επόμενα 3 - 4 χρόνια, αφού, όπως είπαν, έχουν γεμίσει με φερτά υλικά, πέτρες κλπ. "Πήραμε, ήδη, δάνεια από την ΑΤΕ για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε, όμως, ήρθε και το τελευταίο χτύπημα, αφού παραγωγή δε θα πάρουμε και οι αποζημιώσεις είναι εξευτελιστικές", είπε ο Π. Καμαριάνης.

    Και ο πρόεδρος της Κοινότητας Πυθίου Γιώργος Σαρίδης κατήγγειλε την κυβερνητική απραξία, σημειώνοντας πως "η τελευταία καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί".


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ