Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Πληθαίνουν οι φωνές για απόσυρση

Χτες ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, των εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας και του Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας και Νεότητας

Φουντώνουν οι αντιδράσεις στο χώρο της πρόνοιας και πληθαίνουν οι φωνές για την απόσυρση του σχεδίου νόμου "για την Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας", που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση τον δημόσιο τομέα της Πρόνοιας. Χτες, ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου "καθώς αυτό δεν απαντά στα προβλήματα που γεννά σήμερα η κοινωνία", με κοινή συνέντευξή τους εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, των εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) και του Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας και Νεότητας (ΚΚΟΝ). Θυμίζουμε ότι ο εκσυγχρονιστικός οδοστρωτήρας για την Πρόνοια προκάλεσε αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα:

  • Στις 14.5.1998 εμφανίστηκε η Επιτροπή Αγώνα που εκπροσωπεί δεκάδες φορείς και ανακοίνωσε τη διοργάνωση συλλαλητήριου στις 4.6.1998 στην Πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7μ.μ., και με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.
  • Στις 14.5.1998 η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οργάνωσε πανελλαδική σύσκεψη σωματείων απ' την Πρόνοια, όπου κυριάρχησε η άποφη ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και ότι η ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να πρωτοστατήσει σε ενέργειες και κινητοποιήσεις για άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.
  • Στις 18.5.1998 η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ - και με οδηγό τη θέση για "ριζική επαναδιατύπωση" του νομοσχεδίου - αποφάσισε την οργάνωση τετράωρης στάσης εργασίας τη μέρα που το σχέδιο νόμου θα αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η στάση αυτή της ΠΟΕΔΗΝ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να φτάσει το νομοσχέδιο μέχρι τη Βουλή και από εκεί και πέρα οι επί της ουσίας παρεμβάσεις είναι αδύνατες ή περιορισμένες.

Αλλά, και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που ζήτησαν χτες την απόσυρσή του, όταν ρωτήθηκαν αν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις απάντησαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα κάτι τέτοιο και ότι η ΓΣΕΕ θα παίξει συντονιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις.

Πρώτο ζητούμενο, λοιπόν, είναι η διατύπωση ενιαίας στάσης όχι μόνο των εμπλεκομένων στο χώρο με εργασιακή σχέση, αλλά και με τους ευρύτερους φορείς, καθώς είναι ένα γενικότερο κοινωνικό θέμα. Στη συνέχεια για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να ενιαιοποιηθούν και οι αντιδράσεις.

Ιδιωτικοποίηση - αλλαγήεργασιακών σχέσεων

Τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο Α. Φραγκόπουλος,από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, ο Δ. Κίτσος και η Δ. Γώτη,πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, του συλλόγου εργαζομένων του ΕΟΠ, ο Α. Γιάννου,μέλος του ΔΣ του συλλόγου του ΕΟΠ και ο Θ. Ζήσης εκπρόσωπος των εργαζομένων του Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας και Νεότητας. Επισημάνθηκε ότι η τελματώδης κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στους φορείς Πρόνοιας, οφείλεται στη μειωμένη χρηματοδότηση, στη μη εισροή κοινοτικών πόρων, την έλλειψη, έστω και στοιχειώδους κυβερνητικής πολιτικής, την κακή στελέχωση των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι στον ΕΟΠ οι δαπάνες πρόνοιας είναι 5% του προϋπολογισμού του, ενώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου για την εφαρμογή νέων προγραμμάτων για το 1998 προβλέπεται να διατεθεί ποσό 2 δισ. δραχμών. Σημειώνεται ότι για το 1997 προβλεπόταν ποσό 4,5 δισ. δραχμών. Οι δαπάνες πρόνοιας ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχονται στο 2,8%, περίπου.

Κατήγγειλαν ότι η ενοποίηση των τριών φορέων ΕΟΠ, ΠΙΚΠΑ, Κέντρο Βρεφών "Μητέρα", γίνεται με σκοπό τη διάλυσή τους για την εξοικονόμηση πόρων από την εκποίηση της τεράστιας περιουσίας τους. Προέβλεψαν ότι θα υπάρξει πογκρόμ υποχρεωτικών μετατάξεων και ανατροπή των μέχρι σήμερα εργασιακών σχέσεων.

Επίσης, κατήγγειλαν ότι ο εθελοντισμός και τα ιδιωτικού χαρακτήρα Ιδρύματα Πρόνοιας ανάγονται σε κύριους φορείς πρόνοιας, ενώ ο ρόλος τους πρέπει να παραμείνει επικουρικός. Επιχειρείται ιδιωτικοποίηση και υποκατάσταση υπηρεσιών πρόνοιας, με τη λειτουργία μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντικού χαρακτήρα, όπου θα διατίθενται τα μεγαλύτερα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόνοια, χωρίς έλεγχο στη διαχείρισή τους.

Σημείωσαν ότι ουσιαστικά καταργούνται παιδικοί σταθμοί του ΕΟΠ, με τη μεταβίβασή τους στους δήμους, καθώς αυτοί θα επιβάλλουν υψηλά τροφεία και έφεραν ως παράδειγμα τη μεταβίβαση στους δήμους των Κρατικών Παιδικών Σταθμών. Επίσης, ανέφεραν ότι επιχειρείται η κατάργηση της Οικοτεχνίας του ΕΟΠ, με τη μεταβίβασή της στο υπουργείο Ανάπτυξης ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να χάσουν το εισόδημά τους 2.500 απασχολούμενες από παραμεθόριες κυρίως περιοχές.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ