Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Η ευρω-αγορά εισάγει μη συνταγογραφούμενα

Η ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιβάλει και στη χώρα μας τα λεγόμενα "μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα" (OTC).

Αυτό φάνηκε, αλλά και ταυτόχρονα διακηρύχτηκε με κάποιο τρόπο, απ' τον κοινοτικό επίτροπο Μ. Μπάνγκερμαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ενόψει του 34ου ετήσιου Συνεδρίου Παρασκευαστών - Αντιπροσώπων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (AESFP), που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Παρόντες στη συνέντευξη ο Δ. Μαρινόπουλος και ο καθηγητής Ν. Χούλης.

Πρόσχημα για την εισαγωγή των OTC είναι η "ανακούφιση" των ασφαλιστικών ταμείων. Οι πραγματικές όμως επιδιώξεις είναι το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου και το κάρπωμα αυτού του ανοίγματος από κάποιους. Μάλιστα ο Μ. Μπάνγκερμαν αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι της για να ανοίξει τις αγορές και να εξαλείψει κάποια μειονεκτήματα του παρελθόντος.

Πάντως μια μελέτη της AESFP που παρουσιάστηκε χτες κατέρριψε το μύθο των υπέρογκων φαρμακευτικών δαπανών στην Ελλάδα, η οποία έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν φαρμακευτικό κόστος στην Ευρώπη. Τελικά οι "καθαρές" φαρμακευτικές δαπάνες περιορίζονται σε 1,63% επί του ΑΕΠ.

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι υποστηρικτές των OTC υποστήριξαν ότι η κατηγορία αυτή των φαρμάκων αναφέρεται σε φάρμακα των 100 και 200 δραχμών και η εφαρμογή της θα επιφέρει στη φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας μια μείωση 10,5%, που αντιστοιχεί σε 120 δισ. δραχμές ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ