Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΣ ΚΝΕ
Συλλογική αγωνιστική αντεπίθεση

Ως το σκληρότερο ταξικό σύστημα επιλογής των τελευταίων 20 χρόνων χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ το νέο σύστημα αξιολόγησης και εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, που συγκεκριμενοποιεί το νόμο 2525/97. Υπογραμμίζει ότι "όχι μόνο δεν ανοίγουν οι πόρτες των ΑΕΙ για τα παιδιά από τα λαϊκά στρώματα, απεναντίας κλείνουν ακόμα και για το λύκειο, τη στιγμή που το 20% των νέων δεν τελειώνει ούτε την υποχρεωτική 9χρονη εκπαίδευση". Και αυτό γιατί:

  • Ολοι ανεξαρτήτως οι μαθητές, για να τελειώσουν το λύκειο θα πρέπει να περάσουν με επιτυχία σε εθνικές εξετάσεις στη Β και Γ' Λυκείου, σχεδόν σε όλα τα μαθήματα.
  • Καταργείται ο θεσμός των μετεξεταστέων.
  • Το λύκειο γίνεται ένα τεράστιο εξεταστικό κέντρο, προθάλαμος για τα ΑΕΙ- ΤΕΙ, μετατρέπεται αποκλειστικά από την Α λυκείου σε μηχανισμό πρόωρης επιλογής για τα πανεπιστήμια δίχως αυτοτελές εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
  • Καταργούνται τα ΤΕΛ και ωθείται σε διάλυση η νυχτερινή εκπαίδευση.
  • Εντείνεται ο αυταρχικός χαρακτήρας της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές.
  • Γενικεύεται η ανάπτυξη της παραπαιδείας από το Γυμνάσιο ακόμα, εξαναγκάζοντας το σύνολο των μαθητών να καταφύγουν στα φροντιστήρια στο σύνολο σχεδόν των μαθημάτων.
  • Με την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης στη μόρφωση, τους αλλεπάλληλους εξεταστικούς φραγμούς από την Α λυκείου, την ένταση του άγχους, το μαραθώνιο: σχολείο - φροντιστήριο - εξετάσεις, η κυβέρνηση πετά έξω από το λύκειο τα παιδιά από τα φτωχά - λαϊκά στρώματα και τα οδηγεί σε διάφορες παρασχολές φτηνής κατάρτισης και στην ανεργία.

"Οι μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις της χρονιάς σε πάνω από 40 πόλεις της χώρας με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων μαθητών, οι αγωνιστικές διεργασίες στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αναδεικνύουν την αντίθεση και την αντίσταση των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών για τις κυβερνητικές επιλογές", τονίζει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ και προσθέτει: "Η αντίθεση, η αντίσταση, η οργή χρειάζεται τώρα να γίνει συλλογική αγωνιστική αντεπίθεση. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό χρειάζεται από τώρα να ορθώσουν ένα μαχητικό μέτωπο που θα εμποδίσει και θα καταργήσει στην πράξη τις αντιδραστικές κυβερνητικές επιλογές. Ενα μέτωπο παιδείας για την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας, για ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους τους μαθητές την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης".

Καταλήγοντας, καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ "να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή, ενάντια στο μορφωτικό και εργασιακό μεσαίωνα που νεκρανασταίνουν στα νέα κυβερνητικά μέτρα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ