Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Χάδια στους καπνεμπόρους - χαστούκια στους αγρότες

Να αποφεύγουν τους "κακούς" καπνεμπόρους για να μη χάνουν το κοινοτικό πριμ, καλούν τους καπνοπαραγωγούς με προκλητικό και υποκριτικό τρόπο τα επιτελεία των Βρυξελλών.

Αυτό είναι το νόημα της απάντησης που δόθηκε σε Ερώτηση που έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, σχετικά με το θέμα της απώλειας του 20% του πριμ (1,2 δισ. δραχμές) για τους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας "μπασμά" του νομού Σερρών, που δεν υπέκυψαν πέρυσι στους εκβιασμούς των καπνεμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις προθεσμίες της ΕΕ, απαιτούσαν την υπογραφή συμβολαίων σε εξευτελιστικές τιμές. Η Κομισιόν απαντώντας στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη από την πλευρά των καπνεμπόρων και επικαλούμενη το σχετικό αντιαγροτικό κανονισμό, που φτιάχτηκε στα μέτρα των καπνεμπόρων - καπνοβιομηχάνων και των πολυεθνικών, αναφέρει σχετικά ότι η μείωση αυτή του πριμ, εφαρμόζεται, ανεξάρτητα αν έχουν ευθύνη οι παραγωγοί... Αυτό δηλαδή, σημαίνει ότι οι καπνοπαραγωγοί ή θα υπογράφουν συμβόλαια με τις εξευτελιστικές τιμές που αξιώνουν οι καπνέμποροι ή αλλιώς θα χάνουν το πριμ. Και η ειρωνεία της υπόθεσης είναι η συνέχεια της απάντησης της Κομισιόν, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα: "Οι παραγωγοί θα πρέπει να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους και να αποφεύγουν τους μετατροπείς (καπνεμπόρους) οι οποίοι δεν είναι σε θέση να τους διασφαλίσουν ότι θα σέβονται τα δικαιώματα των παραγωγών".

Αλήθεια, μήπως αυτοί από την Κομισιόν έχουν να υποδείξουν στους καπνοπαραγωγούς κάποιο καπνέμπορο - μεσάζοντα ή βιομήχανο που θα σέβεται τα τα δικαιώματά τους; Ποιον δουλεύουν με τέτοιου είδους απαντήσεις, αφού πρώτα από όλα τα δικαιώματα των καπνοπαραγωγών τα καταπατούν οι ίδιοι οι κανονισμοί που φτιάχνουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και υλοποιούν πιστά οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Κάτι τέτοια βλέπουν οι καπνέμποροι και ξεσάλωσαν φέτος εντελώς σε βάρος των καπνοπαραγωγών και εκβιάζοντας με τις προθεσμίες τις ΕΕ, ανάγκασαν τους καπνοπαραγωγούς να υπογράψουν συμβόλαια με τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων χρόνων (μέχρι και 200 δραχμές χαμηλότερα από πέρυσι) γιατί αλλιώς τα επιτελεία των Βρυξελλών θα κόψουν το πριμ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ