Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το φιλότιμο πού υπάρχει;

Σε κάποιες ειδικές συνθήκες, που σχετίζονται με την υγεία, τον πρώτο λόγο διεκδικούν οι ασκληπιάδες. Και ποιος θα παραβλέψει τις συστάσεις τους; Αν μάλιστα η διάγνωσή τους επιβεβαιωθεί και από άλλους ομότεχνούς τους, άντε, ύστερα, ν' αποτολμήσεις κώφευση στις υποδείξεις τους! Τα ανάλογα γρανάζια δεν απέφυγε και κείνος, της συντροφιάς του συνοικιακού καφενέ, όπου οι συζητήσεις, σε διακριτικούς τόνους πάντοτε, δίνουν και παίρνουν... Και μη φανταστείτε πως στηρίζουν την κουβέντα τους σε κοσμικότητες. Μόνο σε εξαιρετικές αιτίες, που οι παρουσίες αξιωματούχων συνδέονται με παραμέτρους σκοπιμοτήτων, θα καταδεχτούν, οι συνδιαλεγόμενοι, να περιλάβουν στα ενδιαφέροντά τους και κάποιες επισκέψεις τιτλούχων! Να σαν κι αυτή της φιλοξενίας του "περίφημου" Μπους και του "χασάπη" του Περσικού Κόλπου, από τον μεγαλοεφοπλιστή του Κατακώλου! Ανάλογες εμφανίσεις είναι δυνατόν να προσπεραστούν ασχολίαστες; Και συμβαίνει, παρόμοιες κρουαζιέρες στα πελάγη μας, να συμπίπτουν σε περιόδους οξυμένων σχέσεων της Αθήνας με γειτονικές πρωτεύουσες! Με βεβαιωμένες, μάλιστα, τις αξιώσεις των στρατοκρατών της Αγκυρας, επί ελληνικών εδαφών...

Σ' αυτό το στάδιο, που και ο αχώριστος της παρεούλας υποχρεώθηκε σε πολυήμερη κατάκλιση, τα γεγονότα στήσανε παρέλαση! Κάτι αμετροέπειες κυβερνητικών επιτελών και μερικές, εσωτερικού βεληνεκούς, περιοδείες, διανθίσανε το σκηνικό της τεχνητής έντασης. Μέχρι, που και ο πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, έφτασε ως τη Γαύδο! Στο ακραίο νησάκι μας, του Λιβυκού πελάγους, που επί δεκαετίες το... τιμούσαν οι δικτάτορες, με εκτοπίσεις ανεπιθυμήτων - κυρίως κομμουνιστών. Και από τα μελανόχρωμα αυτά ιστορικά "στίγματα", αντλήθηκε και η υπόνοια του νοσούντος, μήπως και της Μικρασίας το ανελεύθερο καθεστώς, προβάλλει διεκδικήσεις, προκειμένου να εξορίσει τους αντιφρονούντες του, στο δοκιμασμένο, για την αξενία του, βραχότοπο!

Αλλά ας παραμεριστεί η διάθεση ιλαρότητας, για να τοποθετηθούν τα συμβαίνοντα στις αληθινές τους διαστάσεις. Είναι τα νούμερα, που αποκαλύπτουν των καπιταλιστικών στόχων, τ' απόκρυφα.

Εκθεση διεθνούς Οργανισμού αναφέρει σαφώς πως τεράστια ποσά από τον κρατικό μας προϋπολογισμό, διατίθενται, κάθε χρόνο, για την προμήθεια πολεμικού υλικού από τις βιομηχανίες της Αμερικής. Ανάλογου ύψους έξοδα καταβάλλει, για τον ίδιο σκοπό και η Τουρκία. Ειδικότερα η Ομοσπονδία Επιστημών των ΗΠΑ - της οποίας μέλη είναι και σαράντα Νομπελίστες - καταθέτει: "Η Ελλάδα και η Τουρκία έρχονται πρώτες στη λίστα των αγοραστών, από τα πλεονάσματα του αμερικανικού οπλοστασίου"! Προτάσσεται, μάλιστα, η χώρα μας στον κατάλογο των πελατών, για τον περασμένο χρόνο, με προμήθειες πολεμοφοδίων, αξίας άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων! Από το "Πρόγραμμα" του Πενταγώνου της Ουάσιγκτον "που δίνει τη δυνατότητα ν' αποκτήσουν, σε... συμφέρουσες τιμές, σύγχρονα όπλα", οι ερίζουσες δυο χώρες του Αιγαίου, "ωφελήθηκαν", υποστηρίζουν οι ΝΑΤΟικοί! Και ανερυθρίαστα εμπαίζουν τους λαούς των αντιμαχομένων κυβερνήσεων.

Δε θα πρέπει να παραγνωριστεί, πάντως, και η πρόσφατη πληροφορία, που έντεχνα διοχετεύτηκε και δημοσιοποιήθηκε. Πρόκειται για τη νέα παραγγελία του ελληνικού κουβέρνου, προς τα "καρτέλ" της υπερατλαντικής υπερδύναμης, με την οποία θα προμηθευτούμε τα "έξυπνα όπλα"! Στο βωμό τους θυσιάστηκαν οι "αυξήσεις" των αποδοχών των υπερήφανων γηρατειών - και όχι μόνον... Στους κατεργάρηδες "φροντιστές" και καλλιεργητές των τοπικών συρράξεων, καταβλήθηκαν και όσα συγκέντρωσαν τα κρατικά ταμεία, με τη γνωστή μέθοδο της "λιτότητας"! Και τα όργανα των εμπρηστών θα σπεύσουν, μετά, να συστήσουν προσφυγή στο Λευκό Οίκο, να παρέμβει με τη μάσκα... πυροσβέστη και υπερδιαιτητή! Οι ευχαριστίες μας - όπως και εκείνων της άλλης όχθης του Αρχιπελάγους - είναι δεδομένες! Φιλότιμο; Μη ζητήσετε... Ανήκει στα είδη εν ανεπαρκεία!

Ο Συνάδελφος


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ