Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Απροστάτευτος ο πολίτης

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την κύρωση της συμφωνίας ΣΕΝΓΚΕΝ

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το σχέδιο νόμου για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το ζήτημα αυτό συζητείται στη χώρα μας από το 1983 και η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δε διαθέτουν παρόμοιο νόμο.

Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ψήφιση αυτού του νόμου επιτάσσεται όχι μόνο από το Σύνταγμα, αλλά και από υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, (Ευρωπαϊκή Σύμβαση, άρθρο 7Α της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρθρο Κ της Συνθήκης του Μάαστριχ).

Ο κύριος λόγος κατάθεσης του νομοσχεδίου αυτού, είναι να ανοίξει ο δρόμος για την επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν. Παρόμοια συμφωνία του Δουβλίνου είχε κυρωθεί πραξικοπηματικά στη Βουλή επί ΝΔ. Αυτό δεν το αρνήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η αξιολόγηση της Συνθήκης Σένγκεν και η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα ληφθεί με βάση το κλίμα που θα διαμορφωθεί στη Διακυβερνητική Διάσκεψη".

Ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα, όπως σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,δεν έχει στόχο να προστατέψει τον πολίτη, αλλά δημιουργεί απλώς μόνον αυταπάτες.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο γίνεται διαχωρισμός πληροφοριών σε διάφορες κατηγορίες (κανονικές πληροφορίες, ευαίσθητες κλπ). Προβλέπεται σωρεία εξαιρέσεων από τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα που τελικά ακυρώνονται οι όποιες ευεργετικές διατάξεις. Γίνεται συχνά επίκληση του "δημόσιου συμφέροντος", "άσκηση δημόσιας εξουσίας" και μπορεί να ανατεθεί στον οποιονδήποτε υπεύθυνο επεξεργασίας τέτοιων δεδομένων ή σε τρίτο αποδέκτη των δεδομένων. Επίσης, γίνεται λόγος για "μέτρα ασφάλειας" και "ζητήματα εθνικής ασφάλειας", χωρίς να διασφαλίζεται το δικαίωμα πρόσβασης του ενδιαφερόμενου στα αρχεία που τον αφορούν. Τέλος, δεν υπάρχει ουσιαστικός φραγμός στη διασύνδεση των αρχείων.

  • Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πλήρωση των κενών θέσεων των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι, αν χρειαστεί, θα πραγματοποιήσει και προσωπικές συναντήσεις με ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς που δικαιούνται να κριθούν για την πλήρωση των κενών θέσεων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ