Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Εγκληματεί εις βάρος του λαού ο Χάσκας

Το πρωτόκολλο συνεργασίας δήμου - κυβέρνησης για τη ΔΕΗ λύνει το πρόβλημα της κυβέρνησης για την απορρόφηση του φυσικού αερίου, δεν οδηγεί όμως σε κλείσιμο του εργοστασίου, έστω και μετά από 6 χρόνια

Ενα πρωτόκολλο, που καταδικάζει το λαό του Κερατσινιού σε επ' αόριστον συμβίωση με το "δράκο" της ΔΕΗ, αποφάσισε να υπογράψει με την κυβέρνηση η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Η παράταξη του δημάρχου, με πλειοψηφία ενός μόλις δημοτικού συμβούλου και με γνώμονα τα στενά κομματικά της συμφέροντα αποφάσισε να εφαρμόσει μια εγκληματική συμφωνία, που ενέχει κινδύνους για την πολύχρονη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ και παραπέμπει την απόδοση των όποιων αντισταθμιστικών οφελών στις ελληνικές καλένδες.

Συγκεκριμένα, η παράταξη της πλειοψηφίας, στη συνεδρίαση του ΔΣ, εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Γ. Χάσκα, να υπογράψει το πρωτόκολλο συνεργασίας με τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Το πρωτόκολλο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στο δήμο δε φέρει την υπογραφή της ΔΕΗ και εναπόκειται στο υπουργείο Ανάπτυξης να "πείσει" τη διοίκηση να το υπογράψει. Παράλληλα, ενώ ο δήμος ζητούσε από την επιχείρηση άμεσα την απόδοση εκτάσεων, ως αντισταθμιστικά οφέλη, το πρωτόκολλο προβλέπει ότι 12 στρέμματα θα δοθούν μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, ενώ τα υπόλοιπα 30 μετά την προβλεπόμενη εξάχρονη λειτουργία του εργοστασίου. Δηλαδή, το 2004.

Δεν προβλέπει το "ξήλωμα" των εγκαταστάσεων μετά τα έξι χρόνια λειτουργίας, κάτι που είχε ζητήσει το ΔΣ με απόφασή του στις 28 του Μάρτη, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εγκαταστάσεις να παραμείνουν ως "ψυχρή εφεδρεία" της επιχείρησης. Επιπλέον, το πρωτόκολλο ορίζει ότι η συμφωνία για την επαναλειτουργία θα συνοδεύεται από δεσμευτικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για την κατασκευή άλλων μονάδων παραγωγής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι η λήξη ή όχι της λειτουργίας του εργοστασίου εξαρτάται από το αν η ΔΕΗ θα έχει άλλες μονάδες για την παραγωγή ενέργειας. Αν δεν εφαρμόσει το επενδυτικό πρόγραμμά της ενισχύεται ο κίνδυνος για συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Εξάλλου, το οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη (υπουργείο Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ ή δήμος), μπορεί να προσβάλλει τη ρύθμιση και να συνεχιστεί η λειτουργία και μετά τα έξι χρόνια, καθώς δεν υπάρχει κατοχύρωση έστω και με νομοθετική ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία που τάχθηκε υπέρ του πρωτοκόλλου ήταν οριακή, καθώς ο προσκείμενος στην παράταξη του δημάρχου Κ. Γαβαλάς καταψήφισε. Ετσι, τα μέλη που ψήφισαν υπέρ ήταν μόλις 16 και όσοι ψήφισαν κατά 15. Να σημειωθεί ακόμα ότι όταν ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γ. Παπανικήτας τόνισε στον δήμαρχο ότι το πρωτόκολλο που υπερψήφισαν δεν έχει σχέση με την απόφαση που πήραν το Μάρτη, ο τελευταίος τον έσπρωξε, ενώ απευθυνόμενος αργότερα στα μέλη της παράταξής του, τους απείλησε ότι όποιος δε στηρίξει το πρωτόκολλο θα τον θέσει εκτός παράταξης!

"Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος του Κερατσινίου παρουσιάζει το μαύρο - άσπρο", τόνισε, μιλώντας στο "Ρ" η επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Κερατσινιού Ελένη Παπαδοπούλου και συνέχισε "με το προτεινόμενο πρωτόκολλο συνεργασίας το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η επ' αόριστον επαναλειτουργία του εργοστασίου. Για άλλη μια φορά καταγγέλλουμε τον δήμαρχο και τους 16 πια δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ως υπεύθυνους του εγκλήματος, που σύντομα θα συντελεστεί στην πόλη μας. Για άλλη μια φορά τους καταγγέλλουμε σαν πιστούς υπηρέτες της κυβέρνησής τους, αλλά και προσωπικών συμφερόντων, σε βάρος της ζωής και της υγείας των Κερατσινιωτών. Δηλώνουμε πως ο αγώνας μας συνεχίζεται με τη Συντονιστική Επιτροπή, μέχρι την ανατροπή της επαίσχυντης και προδοτικής συμφωνίας".

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ