Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δωρεές και συσσίτια για την τρίτη ηλικία

Οι νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους απόμαχους της δουλιάς

Μετά τα διαβόητα ΕΚΑΣ, μια νέα πλευρά της "κοινωνικής αλληλεγγύης"... κεντροαριστερής απόχρωσης για την τρίτη ηλικία παρουσίασε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μιλώνταςστο Περιστέρι στο φόντο ενός ΚΑΠΗ.

Στο ΚΑΠΗ - ένας θεσμός που έχει εγκαταλειφθεί απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - του Περιστεριού, είχε στηθεί φιέστα με την κουστωδία πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών (Ευ. Γιαννόπουλος, Β. Παπανδρέου, Αν. Πεπονής, Θ. Κοτσώνης). Δυστυχώς, αντί ουσιαστικών μέτρων, οι συγκεντρωμένοι άκουσαν τετριμμένα - απ' την εφαρμογή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση - πράγματα: Οτι δηλαδή, επειδή η "πολιτεία δεν έχει τα μέσα να κινητοποιήσει όλες αυτές τις δυνάμεις", κατά την έκφραση του πρωθυπουργού, πρέπει να βρεθούν εθελοντές μεταξύ των ίδιων των συνταξιούχων και τις τοπικές κοινωνίες, που θα συνδράμουν τη βοήθεια των ατόμων της τρίτης ηλικίας στο σπίτι.

Οχι πως οι ιδέες του εθελοντισμού και της βοήθειας στο σπίτι είναι απορριπτέες. Ισα ίσα που η υπάρχουσα αξιόλογη συνοχή της ελληνικής οικογένειας πρέπει να ενισχυθεί με την ανάπτυξη των απαραίτητων προνοιακών δομών, οι οποίες θα έρχονται ως επικουρία στην αξιοπρεπή διαβίωση του ηλικιωμένου. Αλλά καθώς φαίνεται απ' το πνεύμα της ομιλίας του πρωθυπουργού η φροντίδα αυτών των ατόμων επαφίεται στον "πατριωτισμό"των εθελοντών, τα βάρη μετατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΚΑΠΗ - αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους - γίνεται συντονιστής της μιζέριας.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού θα είναι πιλοτικό και προβλέπεικάποιους κοινωνικούς λειτουργούς που θα υποστηρίξουν την ψυχοκοινωνική φροντίδα των ηλικιωμένων, την οργάνωση εθελοντών ηλικιωμένων και άλλων ατόμων που θα καταγράψουν τους ίδιους τους ηλικιωμένους και τη Δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής Ηλικιωμένων "τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από κρατικές πηγές από δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις άλλων προσώπων". Επίσης, επανέλαβε μια παλιά ιδέα για την ίδρυση ενός κέντρου πρώτων βοηθειών πρόνοιας, που θα λειτουργεί προγράμματα "σίτισης, προσωρινής διαμονής των απόρων και αστέγων με αξιοποίηση των υπαρχουσών προνοιακών δομών". Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του θεσμού της αναδοχής των ηλικιωμένων που προβλέπει ο νόμος 2082/92, που ψήφισε η ΝΔ.

Ο Κ. Σημίτης παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα ως έκφραση του "σύγχρονου κοινωνικού κράτους" και προσπάθησε να το αντιδιαστείλει με το "μονοδιάστατο προσανατολισμό του ιδιωτικού τομέα", ο οποίος έχει σκοπό το κέρδος. Ωστόσο αυτοδιαψεύστηκε από άλλη αποστροφή της ομιλίας του που υποστήριξε ότι πρέπει να "αναπτυχθεί συνεργασία ανάμεσα στις προσπάθειες της οικογένειας, των υπηρεσιών υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε η κάθε πλευρά να συμβάλλει συμπληρωματικά στην εξεύρεση λύσεων και στην προσφορά των σχετικών υπηρεσιών". Επίσης ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης δημοσιοποίησε υπουργική απόφαση, με την οποία επιτρέπει τη λειτουργία Μονάδων Ηλικιωμένων Ατόμων "κερδοσκοπικού χαρακτήρα", για να προσελκύσει το ενδιαφέρον "ημεδαπών και ξένων επενδυτών".

Επομένως, ηχεί παράταιρα ο επίλογος της ομιλίας του πρωθυπουργού ότι "το ενδιαφέρον για την τρίτη ηλικία δεν είναι ένδειξη φιλανθρωπίας". Αντίθετα, δείχνει ότι τελικώς επαφίεται σε αυτήν καθώς σχεδιάζεται η περαιτέρω συρρίκνωση των υπηρεσιών πρόνοιας στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των Οργανισμών στον παραπάνω τομέα, στο όνομα του περιορισμού των δαπανών.

Αυτή την πλευρά συνέλαβε το αλάθητο ένστικτο του Κ. Θεοδωράκη,μέλους του ΔΣ του ΚΑΠΗ, ο οποίος δήλωσε στο "Ρ": "Μέχρι τώρα όταν ξεκινούσαμε κάποια εθελοντική προσπάθεια δεν είχαμε την ανταπόκριση του κόσμου. Δεν ξέρω αν θα είναι πολύ δύσκολη αυτή η καινούρια προσπάθεια. Περιμένω να δω πώς θα ξεκινήσει. Πώς θα βοηθούμε τα άτομα, τα οποία υποσχέθηκε ότι θα μας στείλει ο κ. πρωθυπουργός; Και το πιο βασικό: Πώς θα βοηθηθούμε οικονομικά;".

Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ