Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αγωνιζόμαστε για να μη μας σταυρώσουν!

Οι αγρότες Γραμματικού - Λεονταρίου και των γύρω χωριών καταγγέλλουν για την καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να ζήσουν

Στο Γραμματικό και τα γύρω χωριά της Καρδίτσας, στο Ασημοχώρι, το Λεοντάρι, την Ανάβρα, στα Γαβράκια, παντού, οι αγρότες έχουν κατανοήσει πως "η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του δικομματισμού υποτάσσονται, συμφωνούν και εφαρμόζουν την καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως - ακριβώς γι' αυτό το λόγο - μόνον με τους δυναμικούς αγώνες των αγροτών και όλων των εργαζομένων θα υποχρεωθούν να πάρουν άλλα μέτρα που να στηρίζουν τις καλλιέργειες και το αγροτικό εισόδημα". Αυτός είναι και ο λόγος που, σε κάθε πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι αγρότες της περιοχής βρέθηκαν μπροστάρηδες, με τα τρακτέρ στο δρόμο, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή τους και στο μεγάλο συλλαλητήριο στα Φάρσαλα την 1η του Ιούνη.

Οπως σ' όλη τη Θεσσαλία, έτσι κι εδώ, το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα καταστροφικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, αλλά και τις άλλες καλλιέργειες. Με την καλλιέργεια σταριού η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο - ήδη μειώνεται η καλλιέργεια και εγκαταλείπεται. Με το καλαμπόκι το ίδιο, αφού οι αγρότες πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές - με 40 και 45 δραχμές το κιλό - και οι κτηνοτρόφοι το αγοράζουν και πάνω από 70 δραχμές το κιλό, όπως μας λένε στο Ασημοχώρι Καρδίτσας. Οσο για την κτηνοτροφία - όση ακόμα έχει μείνει... - "με τις... μισές τιμές που πληρώνονται οι αγρότες στο γάλα, και το κόστος να αυξάνει δραματικά, σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει ούτε αρνί για το Πάσχα...", συμπεραίνουν με αγανάκτηση οι αγροτοκτηνοτρόφοι, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, επιτέλους. Το πρόβλημα που καίει, τώρα όμως, είναι το βαμβάκι. Ευθύνονται

"Με τον κανονισμό για το βαμβάκι μάς κορόιδεψαν", είναι κατηγορηματικός ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γραμματικού, Γακόπουλος Αχιλλέας και μαζί με άλλους αγρότες εξηγούν: Από τους υπουργούς Γεωργίας, Γ. Μωραϊτη και Θ. Στάθη, που μας έλεγαν ότι η συμφωνία για το βαμβάκι ήταν, τάχα, ικανοποιητική και ότι θα παίρναμε τιμές μεγαλύτερες από την προηγούμενη. Μέχρι τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που λέγανε θα πληρωνόμαστε με 300 και 310 δραχμές. Δυστυχώς, η πραγματικότητα τους διέψευσε, αφού πήραμε 50 δραχμές φθηνότερα από τον προηγούμενο χρόνο. Ενώ το χειρότερο είναι ότι προς τα μπροστά, όταν η Ισπανία "πιάσει" την εθνική της ποσόστωση, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε να πληρωθούμε το βαμβάκι με... 220 δραχμές το κιλό. Θα πρόκειται για πραγματική καταστροφή, διαπιστώνουν οι βαμβακοπαραγωγοί και υπογραμμίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

"Οι κορυφές της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ έπαιξαν αποπροσανατολιστικό και ανασταλτικό ρόλο στους αγροτικούς αγώνες, τονίζει ο Βασίλης Κυριτσόπουλος και συμφωνούν όλοι. Αλλωστε, οι ίδιοι άκουγαν προσωπικά τα αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην ηγεσία των τριτοβάθμιων οργανώσεων - και, προσωπικά, το γνωστό αγροτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συντοπίτη τους Βασίλη Ζαρκινό - που τους... διαβεβαίωναν κατηγορηματικά πως, τάχα, θα πληρωνότανε πάνω από 300 δραχμές το κιλό στο βαμβάκι!

"Δεν το πολυπιστεύαμε", εξηγούν, αλλά, όπως και να το κάνεις, μας παραπλάνησαν και πολλοί δε συμμετείχαν στους αγροτικούς αγώνες... Αλλά τώρα που φθάσαμε να μην έχουμε πληρωθεί ούτε τις 260 δραχμές που συμφωνήσαμε - χρωστάνε στους αγρότες τα ποσά που παρακράτησαν οι εκκοκκιστές, ενώ άλλοι δεν έχουν πληρώσει ούτε την προκαταβολή στους βαμβακοπαραγωγούς - είμαστε αποφασισμένοι, τονίζουν, να βγούμε σύσσωμοι στους δρόμους. Θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια για να μη μας σταυρώσουν, να μη μας ξεκληρίσουν και μας στείλουν πάλι μετανάστες"!

Ραγιαδισμός

Δεν έχουμε άλλο να κάνουμε αφού συνεχίζουν και τώρα να μας κοροϊδεύουν, ζητώντας να αλλάξουμε καλλιέργεια. "Μας λένε να δεχτούμε να περιορίσουμε το βαμβάκι και να βάλουμε άλλες καλλιέργειες. Μας είπαν τον Απρίλη να βάλουμε τεύτλα, καρπούζια και δεν ξέρω τι άλλο. Αλλά, πέρα από το ότι δε μας εξασφαλίζουν τιμές ικανοποιητικές για να πουλήσουμε, δεν μπορούμε και να καλλιεργήσουμε τα προϊόντα αυτά, αφού βάζουν περιορισμούς στην παραγωγή τους. Εμείς λέμε κατηγορηματικά και το απαιτούμε. Να αυξηθεί η καλλιέργεια βαμβακιού και μαζί οι δαπάνες να αυξηθούν, αντί να περιορίζονται. Κι αυτό μπορεί να γίνει αφού η ΕΕ χρειάζεται 5 εκατομμύρια τόνους βαμβάκι κι εμείς παράγουμε μόνο 1.300.000 τόνους σύσπορο.

"Γι' αυτό, είναι τραγικό ότι κάποιοι, ελάχιστοι ευτυχώς καλοθελητές, επιχειρούν να πείσουν τους βαμβακοπαραγωγούς να δεχτούν, όχι μόνον τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ και τον περιορισμό στη βαμβακοκαλλιέργεια, αλλά και ατομική ποσόστωση στην παραγωγή! Πάνε να ξεριζώσουν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και να μείνουν μόνον οι μεγαλοαγρότες στην καλλιέργεια, ό,τι επιδιώκει το Διευθυντήριο της ΕΕ, δηλαδή...". Είναι ραγιαδισμός αυτό και το καταγγέλλουμε, τονίζει Γ. Τσιούτρας,ο οποίος προβλέπει πως ο αγώνας των αγροτών θα πάρει νέες μεγάλες διαστάσεις από το Σεπτέμβρη. Το ίδιο συμφωνούν και άλλοι παραγωγοί σ' όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουν τον αγώνα!(2004-12-30 00:00:00.0)
Από σφαγή σε σφαγή(2002-03-08 00:00:00.0)
Αβέβαιο το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας(1997-07-03 00:00:00.0)
Εισαγωγικό(1996-06-18 00:00:00.0)
"Αγρόν ηγόραζον"(1996-04-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ