Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Στέγαση με... έλεγχο βαθμών

Ορισαν ότι, αν κάποιος σπουδαστής δεν έχει περάσει το 70% των μαθημάτων του, δεν έχει δικαίωμα στέγασης

"Οι φοιτητές με τη δωρεάν σίτιση και στέγαση γίνονται μαλθακοί" (!) αναφέρει ξεδιάντροπα η "Λευκή Βίβλος", βάζοντας έτσι βόμβα στα θεμέλια του δικαιώματος δωρεάν σίτισης και στέγασης φοιτητών και σπουδαστών. Ηταν φυσιολογικό, λοιπόν, και οι ντόπιοι υπηρέτες του κεφαλαίου (κυβέρνηση, ηγεσία υπουργείου Παιδείας κλπ.) να βάλουν πλώρη για συρρίκνωση της δωρεάν σίτισης και στέγασης. Στον ίδιο δρόμο, προφανώς με άνωθεν εντολές, ο πρόεδρος και το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας όρισαν ότι, "αν κάποιος σπουδαστής δεν έχει περάσει το 70% των μαθημάτων του, δεν έχει δικαίωμα στέγασης",αν και ο νόμος 1404 (ιδρυτικός νόμος για τα ΤΕΙ) δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Η διάταξη αυτή έτυχε και της ανοχής του εκπροσώπου της ΔΑΠ στο Συμβούλιο του ΤΕΙ, ο οποίος αντιπρότεινε ποσοστό 50%! Λες και θα έλυναν το πρόβλημα αν γινόταν κάτι τέτοιο. Η εξωφρενική αυτή απαίτηση για ποσόστωση έρχεται να προστεθεί σε μια άθλια πολιτική για τις εστίες στο ΤΕΙ Αθήνας. Δηλαδή, οι σπουδαστές να στεγάζονται σε φτηνά ξενοδοχεία της Ομόνοιας, να υπόκεινται με ανάρμοστο τρόπο σε έλεγχο, που θίγει την αξιοπρέπειά τους. Την ίδια στιγμή υπερηφανεύονται ότι οι σπουδαστές στεγάζονται σε καλύτερα ξενοδοχεία, απ' ό,τι στο παρελθόν. Αγνοώντας βέβαια ότι ο φυσικός χώρος στέγασης των σπουδαστών δεν είναι τα ξενοδοχεία, αλλά εστίες, για την ανέγερση των οποίων οι υπεύθυνοι δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα.

Η δικαιολογία που δίνει το ΤΕΙ Αθήνας είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για την ανέγερση εστιών στην Αθήνα. Την ίδια ώρα πολυεθνικές, όπως το ΜΑΚΡΟ και το ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις για τη δημιουργία των πολυκαταστημάτων τους. Προφανώς, αυτοί έχουν αυτό που χρόνια δεν έχει δώσει η ασκούμενη πολιτική στην παιδεία, τα χρήματα. Αρα, το ζήτημα δεν είναι χώρου, αλλά χρημάτων. Ο σπουδαστής με εκκαθαριστικό Εφορίας 1.000.000 δραχμές παίρνει δωμάτιο στην εστία, αντίθετα με αυτόν που έχει εκκαθαριστικό 1.000.500 δραχμές! Η ίδια πολιτική που ασκείται επιβάλλει να στεγάζονται μόνο 300 σπουδαστές σε σύνολο 20.000 που σπουδάζουν στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η αύξηση των δαπανών για τη σίτιση και τη στέγαση, έτσι ώστε αυτή όντας δωρεάν να καλύπτει όσους σπουδαστές την έχουν ανάγκη για να σπουδάσουν, αποτελεί μια από τις μαζικές, μόνιμες και σταθερές διεκδικήσεις του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση και στέγαση έγινε πράξη ύστερα από αγώνες, όχι μόνο του φοιτητικού και σπουδαστικού, αλλά και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος.

Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν την κατάργηση αυτών των κατακτήσεων. Με τις ΠΚΣ ως πόλο συσπείρωσης και άξιο συμπαραστάτη στον αγώνα τους, θα σταθούν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τους υπαίτιους. Δηλώνουν αποφασισμένοι με τους αγώνες τους να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις κατακτήσεις τους, καμιά υποχώρηση από τις διεκδικήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ