Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μιλάμε απλά και κατανοητά στον κόσμο

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην πανελλαδική σύσκεψη

Στις δυνατότητες που ανοίγονται στην ΚΝΕ για να αγκαλιάσει τη νεολαία με τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την ιδιαίτερη συμβολή της Οργάνωσης στην οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης του λαού μας αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Ενα από τα βασικά ζητήματα όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα για την προσέγγιση του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας είναι η ποιότητα της προπαγάνδας μας:

"Η ποιότητα της προπαγάνδας μας είναι πολιτικό ζήτημα και δεν εννοώ, σύντροφοι, το τι λόγια χρησιμοποιείς, πώς θα είναι ο λόγος, αυτό που λένε σύγχρονος λόγος κλπ, αλλά για την ουσία της προπαγάνδας μας. Πόσο έχουμε επεξεργαστεί εμείς οι ίδιοι την πολιτική μας, ώστε να μιλάμε απλά και κατανοητά στον κόσμο, πόσο καλά ξέρουμε το ακροατήριο που απευθυνόμαστε, για να μπορούμε να βάζουμε την πολιτική μας με τέτοιο τρόπο ώστε να την καταλάβει. Υποφέρουμε πάρα πολύ από αυτό το ζήτημα και δεν το φροντίζουμε όσο πρέπει. Πολλές φορές οι θέσεις μας, ενώ είναι σωστές, φτάνουν στον κόσμο με τη μορφή των συνθημάτων και των αξιωμάτων, που όμως δεν μπορεί εύκολα να τα καταλάβει. Θέλει πάρα πολλή δουλιά για να βελτιωθούμε σ' αυτόν τον τομέα.

Για παράδειγμα: Τα προηγούμενα χρόνια, η νεολαία είχε κάποιες άλλες μνήμες κι εμπειρίες. Θέλετε να πάρουμε την περίοδο του '60; Είχε ακόμα ζωντανούς στη μνήμη της τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης. Σήμερα τα πολύ νέα παιδιά δεν ξέρουν καλά καλά τι θα πει Σοβιετική Ενωση, τι είναι σοσιαλιστικό σύστημα. Κι αν γνωρίζουν κάτι, αυτό γίνεται μέσα από την κυρίαρχη προπαγάνδα της συκοφάντησης, του μηδενισμού, του αντικομμουνισμού. Τα πολύ νέα παιδιά, ό,τι γνωρίζουν, το γνωρίζουν διαστρεβλωμένο. Είναι επίσης απομακρυσμένα από τις εμπειρίες του κινήματος, από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά. Ισως δεν έχετε ζήσει λόγω ηλικίας τις προηγούμενες περιόδους, για να δείτε τι ζωογόνος δύναμη ήταν αυτή. Και τα κενά της τότε προπαγάνδας μας, αν θέλετε, γιατί μην νομίζετε ότι εμείς ήμασταν πιο ικανοί από ό,τι είσαστε εσείς τώρα, καλύπτονταν από το γενικότερο κλίμα.

Με αυτή την έννοια, η επεξεργασία της διαφώτισης μέσα στη νεολαία είναι πολιτικό οργανωτικό ζήτημα, δεν είναι ούτε μίας επιτροπής προπαγάνδας ούτε ενός καλού ρήτορα. Δεν είναι θέμα πολιτικού λόγου, είναι ζήτημα του πώς επεξεργαζόμαστε την πείρα της δράσης μας. Και εδώ θέλει πολύ μεγάλη φροντίδα. Θέλει τέχνη και η τέχνη είναι θέμα πείρας και δουλιάς. Κι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητιούνται και στις ΟΒ και στις ΚΟΒ. Δεν είναι ζήτημα να βρούμε πέντε στελέχη καλούς ομιλητές, μιλάμε για την καθημερινή προπαγάνδα, που είναι όπλο δουλιάς στα σχολεία κλπ. Οι συγκεντρώσεις ασφαλώς είναι μία μορφή, τη χρησιμοποιείς κατά καιρούς, ακόμα το Φεστιβάλ και οι συζητήσεις που γίνονται εκεί, αλλά το βασικό είναι η καθημερινή επαφή που ανοίγει την επικοινωνία".

Παρέμβαση στην πολιτιστική δημιουργία

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και την παρέμβαση που μπορεί και πρέπει να πραγματοποιεί στη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία:

"Εκεί μπαίνει κι ένα ζήτημα, ένα ερώτημα. Ποια είναι η προοδευτική πολιτιστική δημιουργία. Γιατί πραγματικά το Φεστιβάλ είναι πολιτικό, αλλά είναι και πολιτιστικό. Να ένα ζήτημα που μπορεί να σας απασχολήσει. Να δουλέψει όλη η ΚΝΕ. Για παράδειγμα, στη δικιά μου γενιά, στη δεκαετία του '60, ήταν ταυτισμένος ο κόσμος με τον Θεοδωράκη, το πολιτικό τραγούδι, το νέγρικο τραγούδι, το τραγούδι για το Βιετνάμ. Δεν ήταν μόνο βέβαια αυτά, αλλά το πολιτικό τραγούδι ήταν η κύρια αιχμή. Σήμερα, πάλι πρέπει να αναστηλωθεί το πολιτικό τραγούδι, αλλά δε φτάνει. Πρέπει να υπάρξουν κι ανάλογοι δημιουργοί. Πάντως είναι θέμα για συζήτηση και πρέπει να χαράξουμε κάποιους άξονες και κάποια κριτήρια. Γιατί, εκτός από το πολιτικό μήνυμα μπορεί να έχει κι άλλα προοδευτικά μηνύματα για όλες τις πλευρές της ζωής. Που βέβαια κι αυτά βοηθάνε στη συνείδηση. Να ένα ζήτημα που μπορεί να πιάσει η ΚΝΕ, όχι μόνο για να το λύσουν κάποια όργανα Κομματικά ή Κνίτικα, αλλά να το ανοίξουμε σε μέλη που ενδιαφέρονται για τέτοια θέματα.

Παλιά, για παράδειγμα, για να φτάσεις και να λες για τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό στον τομέα του πολιτισμού, έπρεπε να διαβείς πολλούς δρόμους. Σήμερα είναι πιο εύκολο, επειδή ακριβώς και στον τομέα του πολιτισμού και σε πολλούς άλλους τομείς έχουν διεισδύσει τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επίσης συγκεκριμένη πολιτική σ' αυτά. Είναι γυμνή αυτή η αντίθεση μονοπώλια - ιμπεριαλισμός σήμερα, από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Είναι πιο εύκολη και η πολιτικοποίηση. Δηλαδή, το παραμικρό θέμα σε φέρνει σε μια καλύτερη σύνδεση των προβλημάτων και σε μια καλύτερη θέση από άποψη συνείδησης για την πραγματοποίηση του μετώπου μέσα στη νεολαία και στο λαό. Το Φεστιβάλ δίνει μια δυνατότητα και πιστεύω πως θα πάμε καλύτερα από πέρσι", κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ