Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Διαλύεται το δημόσιο σύστημα σίτισης και στέγασης

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή και Μ. Κωστόπουλου

Την οικονομική εγκατάλειψη των φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών, τα χρόνια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και που συνεχώς οξύνονται, επισημαίνουν με ερώτησή τους, που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Μ. Κωστόπουλος.

Ανεπάρκειες στην υλικοτεχνική υποδομή, ελλιπείς υπηρεσίες και περιορισμένες θέσεις στέγασης, αποτελούν το πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας και δημιουργούν μια κατάσταση, η οποία βρίσκεται σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση από τους σκοπούς, για τους οποίους ιδρύθηκαν.

Για την άθλια κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες, οι δύο βουλευτές αναφέρουν: "Κύρια αιτία είναι η οικονομική εγκατάλειψη των εστιών από το κράτος, με μειωμένους προϋπολογισμούς κάθε χρόνο, που αντανακλά τη συντηρητική πολιτική και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πρόκειται για μια πολιτική που στοχεύει στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών και οδηγεί τις εστίες σε μαρασμό, στην κατάργησή τους ή και στην ιδιωτικοποίησή τους".

Με το νέο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), που υποβλήθηκε για έγκριση στα ΔΣ των οικοτρόφων των εστιών και στις Εφορείες τους, προβλέπονται αλλαγές στην εισαγωγή και τη διαμονή των φοιτητών και των σπουδαστών, αλλά και στην οικονομική διαχείριση των εστιών. Οπως τονίζουν οι δύο βουλευτές, "οι αλλαγές αυτές οδηγούν ουσιαστικά σε διάλυση του δημόσιου συστήματος σίτισης και στέγασης και αποτελούν εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της "Λευκής Βίβλου"".

Σύμφωνα με το νέο καταστατικό λειτουργίας, προβλέπεται η καταβολή της οικονομικής συμβολής, το ύψος της οποίας θα ορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΙΝ. Μάλιστα, προβλέπεται και "εγγυητική τοποθέτηση ποσού" ύψους 15.000 δραχμών, το οποίο θα καταβάλλουν οι οικότροφοι για πιθανές ζημιές που θα προκαλέσουν κατά την περίοδο διαμονής τους. Ορίζεται ανώτερο όριο ηλικίας για την εισαγωγή στις εστίες τα 25 χρόνια, ο αριθμός των κανονικών χρόνων σπουδών να είναι το ανώτερο όριο παραμονής σε αυτήν, ενώ επιπλέον προβλέπεται ότι η κάλυψη των θέσεων των εστιών θα γίνεται κατά 50% με πρωτοετείς και 50% με "παλιούς" φοιτητές - σπουδαστές.

Με βάση τα παραπάνω, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Παιδείας, ποιο ήταν το ύψος των πιστώσεων, που διατέθηκαν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων κάθε φοιτητικής και σπουδαστικής εστίας κάθε χρόνο, την τελευταία πενταετία, ποιο είναι το ύψος των εξόδων και των εσόδων κατά βασικές κατηγορίες του ΕΙΝ. Παράλληλα, ερωτούν, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αποσυρθεί αυτό το σχέδιο κανονισμού, αλλά και να δημιουργηθούν νέες εστίες και πώς θα καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει την παρέμβαση εισαγγελέα ενάντια σε αγωνιστές σπουδαστές(2015-10-31 00:00:00.0)
«Οχι στα νοίκια και τις εργολαβίες»(2008-03-27 00:00:00.0)
Αθλιες οι συνθήκες πίσω από τη "βιτρίνα"(1998-10-23 00:00:00.0)
"Συμβόλαιο με τους ιδιώτες" ο νέος κανονισμός(1996-05-14 00:00:00.0)
"Η στέγαση είναι δικαίωμα, όχι ελεημοσύνη"(1996-05-11 00:00:00.0)
Στο δρόμο της διάλυσης(1996-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ