Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπόθεση που αφορά όλο το λαό
  • Η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας μέχρι την Παρασκευή
  • Σήμερα η συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν μέχρι τις 21 Ιούνη τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η χτεσινή γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε - στο πλαίσιο της απόφασης του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) - τη συνέχιση της απεργίας μέχρι την Παρασκευή και την ίδια μέρα νέα γενική συνέλευση, ώρα 11 π.μ., στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Χτες το βράδυ λεωφορείο με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, για να πάρει μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που θα γίνει σήμερα, ώρα 9 πμ, απ' το Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μετά την κινητοποίηση θα συγκληθεί εκ νέου, στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση εκφράστηκε για μία ακόμη φορά από την πλειοψηφία των γιατρών η ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. "Αν δε συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε", τόνισε ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Ε. Τσούκαλος.Η Κ. Μάτσα,από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, επανέλαβε πως ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει μεθαύριο. "Εχουμε απέναντί μας μία πολιτική που υπονομεύει κάθε μας βήμα - τόνισε. Το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα επανέλθει και πρέπει να μας βρει ενωμένους. Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο απόκτημά μας. Γιατροί που έχουν φάει χαστούκι από την κυβέρνηση και γυρίζουν και το άλλο μάγουλο δεν έχουν δικαίωμα να λένε ότι υπερασπίζονται το ΕΣΥ". Αναφερόμενη στη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη,την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε πως η αδιαλλαξία της ηγεσίας του υπουργείου έλυσε το δίλημμα "απόσυρση ή μη του νομοσχεδίου".

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,είπε πως το ζήτημα της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας "δεν αφορά μόνο τις πλάτες των γιατρών, αλλά κυρίως το λαό. Στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ - συνέχισε - δεσμευτήκαμε ότι δε θα "πουλήσουμε" τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, και θα το τηρήσουμε". Με τον Χ. Ζαχαρόγιαννη συμφώνησαν ο Μπ. Στρογγυλός,άνεργος γιατρός, και ο Γ. Αντύπας από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Β. Λαοπόδης,σημείωσε πως η εικόνα του αναβρασμού που δημιουργείται έχει μεγαλύτερη σημασία από τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. "Αυτή η εικόνα είναι το όπλο μας και πρέπει να τη διατηρήσουμε για το παρόν και το μέλλον", πρόσθεσε. Ακόμη, εξέφρασε την ανάγκη ενιαίας δράσης και έκφρασης και κάλεσε τους γιατρούς να κινούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας. Ο Ηλ. Σιώρας,καρδιολόγος στον "Ευαγγελισμό", επισήμανε ότι η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ πρέπει να μπει κάτω από την "ομπρέλα" των γενικών συνελεύσεων των τοπικών ενώσεων. "Δεν μπορώ να ανεχθώ - πρόσθεσε - συνδικαλιστές να ψηφίζουν αποφάσεις και να μην τις υλοποιούν, να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα ενός τέτοιου νομοσχεδίου και να μην το καταγγέλλουν".

Στη γενική συνέλευση υπήρξαν και μεμονωμένες αντιδράσεις γιατρών για τη συνεχιζόμενη απεργία, επικαλούμενοι "οικονομική αιμορραγία". Για το λόγο αυτό εξετάστηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Παραφωνία στη γενική συνέλευση ήταν ο Β. Γκόγκογλου,που δήλωσε ότι ήταν ο μόνος στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ που ψήφισε κατά της δεκαήμερης απεργίας και πρότεινε τη λήξη της. Η πρότασή του συνάντησε την αντίδραση των γιατρών.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ