Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δρομείς" οι νεφροπαθείς

Απίστευτη η ταλαιπωρία τους στους Νομούς Ηλείας και Ροδόπης, λόγω των ελλείψεων των τοπικών μονάδων τεχνητού νεφρού. Δύο Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματά τους

Σε μια απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται οι νεφροπαθείς των νομών Ροδόπης και Πύργου καθώς αναγκάζονται να μετακινούνται στα νοσοκομεία άλλων νομών λόγω αδυναμίας κάλυψής απ' τις τοπικές μονάδες τεχνητού νεφρού. Στο μεν Νοσοκομείο της Κομοτηνής, ενώ υπάρχει Μονάδα με άριστο τεχνολογικό εξοπλισμό, λείπει το προσωπικό. Στο Νοσοκομείο του Πύργου λείπουν τα μηχανήματα...

Τα προβλήματα αυτά έφεραν στη Βουλή με δύο Ερωτήσεις του προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονή, οι βουλευτές του ΚΚΕ. Την ερώτηση για το Νοσοκομείο της Κομοτηνής κατέθεσαν οι βουλευτές Γ. Κατσαρός και Στρ. Κόρακας και επισημαίνουν ότι η μονάδα υπολειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφού εκεί απασχολείται μόνο ένας παθολόγος γιατρός, που είναι αποσπασμένος και εκπαιδευόμενος. Διαθέτει δώδεκα μηχανήματα και μπορεί να εξυπηρετήσει 44 ασθενείς σε δύο βάρδιες. Ωστόσο, εξυπηρετεί μόνο 16 ασθενείς και 20 ασθενείς από την Κομοτηνή αναγκάζονται να πηγαίνουν κάθε δεύτερη μέρα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Αλεξανδρούπολης. Ο μοναδικός γιατρός που θέλησε - μετά από τρία και πλέον χρόνια - να πάρει κανονική άδεια πέντε ημερών, αναγκάστηκε να την ανακαλέσει για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, αφού όλοι έπρεπε να πηγαίνουν στην Αλεξανδρούπολη...". Να σημειωθεί δε ότι η Μονάδα της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς στεγάζεται σε υπόγειο χώρο με δύο φρεάτια υπονόμων και συχνά με τις βροχές πλημμυρίζει. Ακόμη, ο χώρος έχει σχεδιαστεί για δέκα μηχανήματα και έχουν τοποθετηθεί 17, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο κατοικούν 20 νεφροπαθείς, οι οποίοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν αναγκάζονται να διασχίζουν αποστάσεις 300 χιλιομέτρων.

Την Ερώτηση για τη Νοσοκομείο του Πύργου κατέθεσαν οι βουλευτές Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής, στην οποία σημειώνουν ότι οι νεφροπαθείς στο Νομό Ηλείας είναι 200. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Πύργου διαθέτει δέκα συσκευές αιμοκάθαρσης, απασχολεί δώδεκα νοσηλευτές και εξυπηρετεί 35 - 40 ασθενείς. Οι υπόλοιποι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις, κυρίως στο Νοσοκομείο Ρίου Πατρών και να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα. Εκκρεμεί ακόμα η αγορά πέντε νέων μηχανημάτων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των νεφροπαθών και στον ένα και στον άλλο νομό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ