Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Τρέχουν» διεργασίες για την άτυπη πενταμερή

Νέες (χωριστές) επαφές είχαν χτες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, αυτήν τη φορά με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στο νησί, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει τις επόμενες μέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επιταχύνονται και έτσι οι διεργασίες που «τρέχουν» ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης που ετοιμάζει ο ΟΗΕ (πιθανώς στα τέλη Φλεβάρη), όπως προέκυψε και μετά τις προχτεσινές συναντήσεις που είχε με Αναστασιάδη και Τατάρ η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, «συνεχίζει τις επαφές της με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων».

Με αφορμή και τη συζήτηση στο ΣΑ, επανέρχονται παλιές και νέες προτάσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, με μέτρα (ΜΟΕ) όπως το άνοιγμα της Αμμοχώστου (γενικά, όχι μόνο για την Τουρκία και το ψευδοκράτος) με ταυτόχρονο άνοιγμα και των τουρκικών λιμανιών για πλοία με κυπριακή σημαία.

Από τη μεριά του, ο Τατάρ επανέλαβε χτες ότι «εάν μετά την Διάσκεψη 5 + 1 για την Κύπρο αρχίσει μια διαδικασία επίσημων διαπραγματεύσεων, μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο των δύο ίσων κρατών με διεθνές στάτους, μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζουν πλάι πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Αλλά και ο Τούρκος ηγέτης, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την προχτεσινή του συνάντηση με Ευρωπαίους διπλωμάτες, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μια «σοβαρή ενδοσκόπηση» και για το Κυπριακό, ζητώντας από τις Βρυξέλλες «να τηρήσουν τις υποσχέσεις» τους προς τους Τουρκοκυπρίους και να προχωρήσουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ και «τουρκοκυπριακής πλευράς» αλλά και επαναλαμβάνοντας: «Μια εναλλακτική λύση εκτός του μοντέλου των δύο κρατών δεν πρόκειται να προσφέρει λύση στην Κύπρο (...) Πρέπει να επικεντρωθούμε σε νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές αντί να συζητάμε επανειλημμένως μοντέλα, τα οποία έχουν αποτύχει στην Κύπρο (...) Η ειρήνη στη Μεσόγειο δεν θα είναι δυνατή με οποιαδήποτε εξίσωση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Στο μεταξύ, τις ευρύτερες επιδιώξεις με τις οποίες συνδέεται η «λύση του Κυπριακού» αναδεικνύει η «κινητικότητα» με στόχο και την ενίσχυση των «αμυντικών συνεργασιών» της Κύπρου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης δήλωσε ότι «μετά από παρεμβάσεις, δικές μου και του προκατόχου μου σε διεθνή φόρουμ, διαπιστώνουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να χαρακτηριστεί η Ανατολική Μεσόγειος περιοχή ναυτικού ενδιαφέροντος» και ότι «θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και τη νέα χρονιά, ώστε να υπάρξει μόνιμη παρουσία δυνάμεων από κράτη - μέλη της ΕΕ στην περιοχή. Ηδη η αρχή έχει γίνει με την υλοποίηση της τετραμερούς δύναμης με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας...». Επιχαίροντας δε για τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών «μη φονικών» (όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη κατηγορία) όπλων, ο υπουργός δήλωσε ότι έχει ήδη συσταθεί Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για να εξεταστεί η προμήθεια αμερικανικού στρατιωτικού, ενώ ένας αξιωματικός της κυπριακής Εθνικής Φρουράς θα μπορέσει να φοιτήσει στο U.S. National Defence University College of International Security Affairs, για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον κατάπλου δύο ταχύπλοων των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (τον περασμένο Σεπτέμβρη) στο Μαρί, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org