Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Βοήθεια στην Αγκυρα για Κυπριακό!

Βοήθεια εκ του σύνεγγυς στην κυβέρνηση της Τουρκίας να αποφύγει το «αγκάθι» της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέρει η ΕΕ, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τον αρνητικό ρόλο που παίζει στο Κυπριακό.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση, κινούμενη στο πεδίο των εντυπώσεων, ανακίνησε το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάγης.

Οι προθέσεις της ΕΕ φάνηκαν καθαρά από τις επαφές που είχε στην Αγκυρα με την τουρκική κυβέρνηση ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Ολι Ρεν. Στις πρώτες δηλώσεις του ο επίτροπος έκρινε σκόπιμο να θέσει το ζήτημα της άρσης της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, χωρίς καν να απαιτήσει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υποτίθεται ότι είναι απαράβατος όρος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Ο. Ρεν ζήτησε την επίλυση των εκκρεμοτήτων που απορρέουν από το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ όσον αφορά στην Κύπρο, σπεύδοντας να εστιάσει στη συνέχιση των προσπαθειών της ΕΕ για άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, ερωτηθείς σχετικά ο Φινλανδός επίτροπος δήλωσε: «Εργαζόμαστε επί του θέματος από κοινού με τη βρετανική προεδρία. Στόχος μας είναι η άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ως Επιτροπή καταβάλλουμε από την πλευρά μας προσπάθειες».

Πρόσθεσε όμως ότι ζητούμενο της ΕΕ από την Τουρκία είναι η άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων, λέγοντας ότι «συζητήσαμε για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων το ταχύτερο δυνατόν».

Από την πλευρά του ο Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε ότι η Τελωνειακή Ενωση με τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκεται σε ισχύ και ότι εάν προκύψει πρόβλημα με τη διακίνηση των προϊόντων το θέμα θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Ο. Ρεν εξήρε τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, επισημαίνοντας όμως ότι απαιτούνται και άλλες προσπάθειες για να φθάσει η χώρα σε πλήρη συμβατότητα με τα ισχύοντα στην ΕΕ. «Για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να γίνει μέλος της ΕΕ, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, δηλαδή να παρουσιάσει ένα άμεμπτο φάκελο σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου», τόνισε, περισσότερο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών της ΕΕ.

Ξανά για τη Χάλκη

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Α. Γκιουλ, δήλωσε χτες ότι η τουρκική κυβέρνηση εργάζεται εδώ και καιρό γύρω από το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Το θέμα θα λυθεί στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων», είπε ο Γκιουλ. Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Χουσεΐν Τσελίκ, είχε δηλώσει ότι «δεν είναι σωστό να παραμένει κλειστή» (η Θεολογική Σχολή της Χάλκης). «Στην Ευρώπη υπάρχουν 5.000 τζαμιά, στο Ρότερνταμ υπάρχει πανεπιστήμιο με Τούρκο πρύτανη, πεντακόσιοι φοιτητές σπουδάζουν ισλαμική θεολογία», είπε ο Χ. Τσελίκ. Ο Τσελίκ επισημαίνει ότι το κεφάλαιο περί μειονοτικών δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας στο Εγγραφο-Πλαίσιο των Διαπραγματεύσεων θέτει ευθέως το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. «Ακόμα και αν δεν υπήρχε η ΕΕ, θα σκεφτόμουν ότι δεν είναι σωστό να μένει κλειστή η Σχολή», είπε ο υπουργός, και πρόσθεσε: «Δεν είμαι Ορθόδοξος, αλλά Μουσουλμάνος. Αλλά αυτό που ορίζει η θρησκεία μου και ο πολιτισμός μου είναι πως οι πιστοί άλλων θρησκειών πρέπει να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα». Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε στην εφημερίδα ότι η νομοθεσία που αφορά στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση θα προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Η κυβέρνηση γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», προσθέτει χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ακρως χρήσιμη» η επίσκεψη Καραμανλή(2008-01-30 00:00:00.0)
Το «σκέφτεται» για Πατριαρχείο(2008-01-26 00:00:00.0)
Δίνουμε τη μάχη για δίκαιη και βιώσιμη λύση(2007-11-20 00:00:00.0)
Αδιάλλακτη επιμονή από την Τουρκία(2006-11-16 00:00:00.0)
Δε βλέπει κρίση ΕΕ - Τουρκίας(2006-06-20 00:00:00.0)
Συζήτησαν Κυπριακό και Αιγαίο...(2005-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ