Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπαρκτός ο κίνδυνος διχοτόμησης της Κύπρου

«Κατά τη γνώμη μας ο κίνδυνος της ευρωδιχοτόμησης ή της διχοτόμησης με βάση το σχέδιο Ανάν είναι υπαρκτός». Τα παραπάνω δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στις ΔΕΚΟ.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σημείωσε:

«Κοιτάτε να δείτε, κατ' αρχήν η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση - και δεν το λέω για να τη δικαιολογήσω - δρομολογημένη απ' το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα, αν θυμάστε, το ΠΑΣΟΚ ήταν πρωτεργάτης της προσπάθειας να εγκριθεί το "σχέδιο Ανάν" απ' τους Κυπρίους.

Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Είπε ο κ. Μολυβιάτης ότι δεν είχε αντισταθεί το ΠΑΣΟΚ, άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Εχει αυτοτελή ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία.

Κατά τη γνώμη μας, το κυρίως πρόβλημα είναι ότι δρομολογήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά της Τουρκίας ότι σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία. Και μάλιστα, σε μια περίοδο όπου πάνω απ' το κεφάλι της Κύπρου υπάρχει το "σχέδιο Ανάν".

Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αρχές και αξίες, όπως μας λένε. Αυτές είναι λάστιχο. Εγινε μια διαπάλη ανάμεσα στα κράτη - μέλη, ο καθένας φρόντιζε για λογαριασμό του και είχαν κερασάκι στην τούρτα το Κυπριακό.

Δείτε: Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση; Να το λύσει ο ΟΗΕ. Δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δηλαδή ο Ανάν. Μα τι λέει ο Ανάν; Το σχέδιο Ανάν: Να διασφαλίσει την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο καθένας, δηλαδή, αναθέτει στον άλλον τη διασφάλιση.

Κατά τη γνώμη μας ο κίνδυνος της ευρωδιχοτόμησης ή της διχοτόμησης με βάση το "σχέδιο Ανάν" είναι υπαρκτός. Μακάρι να διαψευστούμε. Οταν λέω να διαψευστούμε δεν πρόκειται να διαψευστούμε ως προς τις προθέσεις, αλλά σπόντα τη σπόντα μακάρι να εξελιχθούν τα πράγματα καλά για το Κυπριακό. Εχουμε αμφιβολίες και κυρίως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν καλά μαντάτα. Λέω, μακάρι να γίνουν αλλιώς τα πράγματα, καλό θα είναι. Δε θα χαρούμε, δηλαδή, να επιβεβαιωθούμε, αυτό θέλω να πω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με... αμερικανικό διαβατήριο και Ελληνες... κωπηλάτες(2005-10-09 00:00:00.0)
Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ(2004-12-16 00:00:00.0)
Κυπριακό και υφαλοκρηπίδα(2003-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ