Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο απολογισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ξεκίνησαν και όλοι όσοι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, κλπ.) είχαν εναποθέσει στο ορόσημο αυτό -όπως έλεγαν - τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους, για την αντιμετώπιση και επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών, μπορούν, πλέον, να κάνουν τον απολογισμό τους.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Τουρκία, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντιθέτως, τουρκικά στρατεύματα κατοχής συνεχίζουν να βρίσκονται στη βόρεια Κύπρο, ισχύει η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της τελευταίας και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρο στο Αιγαίο παραμένουν καθημερινό φαινόμενο. Οσο, για τα περί της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ και τη δήθεν σαφή υποχρέωση της τελευταίας να δέχεται κυπριακά πλοία στα λιμάνια της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται - όπως έλεγαν και πάλι οι προαναφερόμενοι «ευρωπροσδοκούντες» - η προχτεσινή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ήταν κατηγορηματική: «Η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε αεροσκάφη και πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βαθμό που θα αρθούν οι περιορισμοί εις βάρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».

Προφανώς, δεν είναι στραβός ο γιαλός. Η ΕΕ ήταν και είναι μια ιμπεριαλιστική ένωση, όπου κάνουν κουμάντο τα συμφέροντα των «μεγάλων» και των πολυεθνικών. Η χώρα μας αρμενίζει στραβά...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ