Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζόρια...

Η επανάληψη των θέσεων περί μη αναγνώρισης της Κύπρου και η επιμονή της Αγκυρας στο βέτο για τη μη ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς «ζορίζουν» την ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, υποστήριξε χτες ότι «γνώμονας της ελληνικής στάσης και σημείο αναφοράς είναι τα συμφωνημένα κείμενα των "25", τα οποία θα είναι συνεχώς παρόντα καθ' όλη τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Οι ερμηνείες και οι δηλώσεις της Αγκυρας 48 ώρες μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι δικές της».

Ειδικότερα, για το θέμα του άρθρου 7 - περί μη άσκησης τουρκικού βέτο στην ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - και της δήλωσης της βρετανικής προεδρίας - ότι κάθε οργανισμός λειτουργεί ανεξάρτητα - ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η δήλωση της βρετανικής προεδρίας «δεν έχει νομική ισχύ», ούτε επηρεάζει το περιεχόμενο της παραγράφου 7 του Διαπραγματευτικού Πλαισίου και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά την αποδέχτηκε καθώς «επρόκειτο για κάτι αυτονόητο για τις διεθνείς σχέσεις». Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε: «Είναι ο τρόπος άσκησης εκ μέρους της Αγκυρας του δικαιώματος του βέτο, ο οποίος θα κριθεί στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας».

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάμειξη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στις διαδικασίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Γ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι στις διεθνείς σχέσεις τα κράτη συζητούν μεταξύ τους, ωστόσο «το κυρίαρχο ζήτημα είναι το ποιος τελικά αποφασίζει».

Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι όλα θα αξιολογούνται στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Επίσης, ο Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η τακτική των παραβάσεων-παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «δεν συνάδει» με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας.

  • Τις ενστάσεις του για τον τρόπο της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ εξέφρασε ο Κ. Σημίτης, υποστηρίζοντας χτες ότι υπήρξαν υπερβολικοί πανηγυρισμοί, ενώ δεν συζητήθηκε η ουσία και επέστησε την προσοχή για τις εξελίξεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ