Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ξανάρχισαν τα όργανα...

Στο προσκήνιο επανέρχονται οι ενδοκοινοτικές αντιθέσεις ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στο τέλος του μήνα, καθώς σημαντικά θέματα του καθεστώτος των μονοπωλίων, όπως ο προϋπολογισμός 2007-2013, παραμένουν σε «εκκρεμότητα».

Παράλληλα, οι κόντρες που ήδη αναβίωσαν μεταξύ των ηγετών των ισχυρών κρατών-μελών αποσκοπούν και στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό των κρατών τους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε χτες τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον των θεσμών της ΕΕ για «να μην κόψει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε». Παράλληλα, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει μια συμφωνία σχετικά με το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Ερωτηθείς για τις πρόσφατες κατηγορίες του Σιράκ εναντίον της Επιτροπής, στην οποία καταλόγισε ότι «αδιαφορεί» για τα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της «Hewlett-Packard» (HP), ο Μπαρόζο απάντησε: «Εχουμε όλοι το καθήκον να μην κόβουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε, να μην επιτιθέμεθα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επειδή η Ευρώπη είναι πιο απαραίτητη παρά ποτέ».

Την Τρίτη ο Γάλλος Πρόεδρος, παίρνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα της HP, αναρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν είναι «θεμιτό και φυσιολογικό η Επιτροπή να αδιαφορεί για τα κοινωνικά προβλήματα», για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Δεν είναι φυσιολογικό».

Ο αμερικανικός όμιλος HP παρουσίασε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, που προβλέπει την κατάργηση σχεδόν 6.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, εκ των οποίων 1.240 θέσεις στη Γαλλία, δηλαδή 25% του γαλλικού δυναμικού της και 15% του ευρωπαϊκού δυναμικού της.

Ο Μπαρόζο κάλεσε επίσης στη συνέντευξή του στη «Λε Μοντ» τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2007-2013 της ΕΕ πριν από την εκπνοή της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, το Δεκέμβρη.

«Ο Τόνι Μπλερ πρέπει να αφιερώσει όλη την ενεργητικότητά του για να βρεθεί μια συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Μπαρόζο. «Μια ακόμη αποτυχία θα ήταν ένα πολύ αρνητικό σήμα για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ