Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΡΑΪΣ - Α. ΓΚΙΟΥΛ
Συζήτησαν Κυπριακό και Αιγαίο...

Το Κυπριακό και το Αιγαίο συζήτησε η Κοντολίζα Ράις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αγκυρα. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρ. Μπάουτσερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει καθοριστεί συνάντηση της Κ. Ράις με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Π. Μολυβιάτη.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συζήτησε εκτενώς το Κυπριακό και τις δυνατότητες που υπάρχουν για άρση του σημερινού αδιεξόδου και επίτευξη συνολικής λύσης με τον Τούρκο ομόλογό της, Αμπνουλάχ Γκιουλ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αγκυρα, δήλωσε ο Ρ. Μπάουτσερ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν εν συντομία και στα θέματα του Αιγαίου. Για το Κυπριακό είπε ότι η συζήτησή τους επικεντρώθηκε «στην επιθυμία μας να δούμε το Κυπριακό πρόβλημα να λύνεται στη βάση του σχεδίου Ανάν».

Ο Ρ. Μπάουτσερ τόνισε επίσης ότι, προς το παρόν, δεν έχει καθοριστεί διμερής συνάντηση της Ράις με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «προσβλέπει στις συναντήσεις της με τον Ελληνα ομόλογό της σε διάφορα φόρα, αλλά και κατ' ιδίαν, όποτε μπορέσουν».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την προσπάθεια αναβάθμισης και οικονομικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων, ο Μπάουτσερ δήλωσε ότι «μια αντιπροσωπεία Αμερικανών επιχειρηματιών έρχεται στη Βόρεια Κύπρο από την Τουρκία», και συνέχισε: «Πρόκειται για ιδιωτική αντιπροσωπεία, η οποία διερευνά πιθανές επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Βορρά. Αυτή η αποστολή είναι συνεπής προς το στόχο μας, του περιορισμού της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων διά της επέκτασης των επιχειρηματικών επαφών εντός και εκτός της νήσου». Ο Ρ. Μπάουτσερ πρόσθεσε ότι την αντιπροσωπεία θα συνοδεύει ο εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, ο οποίος «θα διευκολύνει το έργο της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ