Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αδιάλλακτη επιμονή από την Τουρκία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τις θέσεις της Αγκυρας για το Κυπριακό λίγο μετά την ανακοίνωση της επίσκεψής του στην Αθήνα

Τη στιγμή που ανακοινωνόταν επίσημα η ημερομηνία της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπ. Γκιουλ, από την κατεχόμενη Κύπρο, επαναλάμβανε τις ανελαστικές θέσεις της χώρας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι τίποτε ουσιαστικό δεν προκύπτει από τις πυκνές επαφές Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων.

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε για «εκβιασμούς» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό κατά τις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 23 επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι οι «εκβιασμοί δεν οδηγούν πουθενά» και πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό.

Χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ενωση «αναξιόπιστη» επειδή όπως είπε «παρ' όλο που υποσχέθηκε δεν ήρε την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων». Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη «επειδή οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν μέρος της».

«Η Τουρκία δε θα αλλάξει φυσικά την πολιτική της εξαιτίας εκβιασμών. Ούτε η Τουρκία ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποχωρήσει στους εκβιασμούς κατά το παρελθόν και δεν τίθεται θέμα να το πράξουν στο μέλλον», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως, υπέρ του «παγώματος» των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας τάσσεται το 59,9% του τουρκικού λαού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 - 4 Νοέμβρη, σε 14 νομούς της Τουρκίας, με δείγμα 3.178 ατόμων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 9,3% ζήτησε μερικό πάγωμα των σχέσεων με την ΕΕ, ενώ μόνο το 20,9%, τάχθηκε εναντίον του παγώματος.

Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να δώσουν ανταλλάγματα στους Ελληνοκυπρίους για την άρση της διεθνούς απομόνωσής τους και πως τα Βαρόσια δε θα γίνουν «δώρο» στο Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν.

Με αφορμή την επέτειο στην κατεχόμενη Λευκωσία πραγματοποίησαν παρέλαση οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις και δεν αναμένει αλλαγές στην τουρκική θέση έναντι της Κύπρου. Η Αθήνα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι διπλωμάτες, εκτιμά πως η Τουρκία δε θα μπορέσει τελικά να αποφύγει και τις τριβές με την ΕΕ στην ενταξιακή της πορεία. Παρ' όλα αυτά, η τακτική της ελληνικής διπλωματίας, είναι η διατήρηση και πύκνωση των ελληνοτουρκικών επαφών, προκειμένου όπως χαρακτηριστικά λένε αρμόδιοι διπλωμάτες να συντηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» στα ελληνοτουρκικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η επίσκεψη του Αμπ. Γκιούλ στις 7 και 8 Δεκέμβρη, όπως και η συνάντηση που θα έχει στο τέλος του μήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Ρίγα της Λετονίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Καταδικάζουν οι Ελληνοκύπριοι

Τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια και υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η όποια απόπειρα απόδοσης κρατικής υπόστασης στο κατοχικό μόρφωμα, είτε αυτή γίνεται από την Αγκυρα και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, είτε από εξωτερικούς παράγοντες, απομακρύνει περισσότερο τη λύση.

Η φετινή θλιβερή επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνει ο ΔΗΣΥ πρέπει να γίνει ακόμα μια αιτία από τις πολλές, που επιβάλλουν τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Το ΔΗΚΟ καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει με περισσότερη αυστηρότητα τις τουρκικές παρανομίες, τονίζοντας ότι η αναποτελεσματικότητα των Ηνωμένων Εθνών και η ανοχή έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας, συντηρούν το κατοχικό ψευδοκράτος και αποθρασύνουν την Αγκυρα.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η θέση Κύπρου και Ελλάδας θα πρέπει να είναι σαφής: Αρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο, θα πρέπει να οδηγεί στο πάγωμα του συνόλου των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελεί σταθμό στην αλυσίδα των διχοτομικών ενεργειών από την Τουρκία και ότι οι ενέργειες αυτές έχουν πάρει τώρα το μανδύα της εκστρατείας για τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει ότι είναι πλέον καιρός να αναζητήσουμε τη λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος όλων των Κυπρίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ