Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται αντίδραση των εργαζομένων τώρα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ALPHA RADIO

Ο κρατικός προϋπολογισμός, τα προβλήματα των συμβασιούχων και το ακαδημαϊκό άσυλο ήταν ορισμένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο σταθμό ALPHA RADIO και στους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

- Τι σημαίνει για το ΚΚΕ ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε χτες και γιατί τον χαρακτηρίζετε, μέσω του «Ριζοσπάστη», «αντιασφαλιστική θηλιά με δηλώσεις εφησυχασμού»;

- «Κάθε μέρα βγαίνει ο κ. Τσιτουρίδης και λέει ότι δε θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης».

- Σωστά. Μας εφησυχάζει.

- «Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει μια συζήτηση στην ΕΕ και υπάρχει σαφής εντολή, για όλη την Ευρώπη: Για να "διασωθεί" το ασφαλιστικό σύστημα, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ξεκινάει "κοινωνικό διάλογο" γι' αυτό το θέμα. Και επιπλέον αρχίζουν μια σειρά επισημάνσεις ότι διαλύονται και καταρρέουν τα Ασφαλιστικά ταμεία και η επίλυση είναι η εξής: Ή να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά αυτό δεν είναι σωστό, ή να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Καθησυχάζει, λοιπόν, με δηλώσεις τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα ετοιμάζει το κλίμα για να περάσει αυτήν την επιλογή λέγοντας το εξής: "Εγώ μεν δεν ήθελα, αλλά τα πράγματα ήρθαν έτσι που η επιλογή είναι αυτή και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς".

- Εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε πιάσει ένα μήνυμα που λέει ότι αυτή την πρώτη 4ετία της κυβέρνησης Καραμανλή προετοιμάζεται το έδαφος, ώστε στις επόμενες εκλογές, αν τις ξαναπάρει η ΝΔ, θα βρούμε μπροστά μας τέτοια μέτρα, που με κάνουν να συμφωνήσω με τις δικές σας θέσεις και τους δικούς σας φόβους.

- «Σε αυτά υπάρχει μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Εμείς δεν τα αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά. Εάν όμως οι εργαζόμενοι δεν αντιδράσουν τώρα, γι' αυτά που θα γίνουν ύστερα από 2 - 3 χρόνια, τότε θα είναι αργά. Τα μέτρα θα έχουν ήδη περάσει. Χρειάζεται πρόβλεψη».

- Αν επιτάξει η ΕΕ να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, που ήδη το επιτάσσει, και έρθει μια ντιρεκτίβα από την ΕΕ, όπου θα λέει ότι πρέπει να πάνε στα 67 - 68, μπορεί η όποια ελληνική κυβέρνηση να πει δεν το κάνω;

- «Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση προέρχεται, αντικειμενικά μέσα από μια εκλογική διαδικασία, από το λαό. Θα πρέπει να κατέβει στις εκλογές και να πει: Κοιτάξτε, όταν εγώ έχω να αντιμετωπίσω μπροστά μου αυτό, εγώ θα λέω ναι στην ΕΕ, ανεξάρτητα αν αυτό συμφέρει τον ελληνικό λαό, διαφορετικά διαλέξτε κάτι άλλο. Δεν μπορεί να καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό και μετά να λένε εμείς θα τα εφαρμόσουμε. Υστερα, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για όλη την Ευρώπη. Η παραγωγικότητα εργασίας έχει ανέβει και αυτό ομολογείται από παντού. Και στην Ελλάδα ισχύει το ίδιο, αλλά ποιος θα καρπωθεί αυτό το αποτέλεσμα; Δεν πρέπει να το καρπωθούν οι εργαζόμενοι; Πώς θα το καρπωθούν; Δεν είναι μόνο με αντίτιμο το μισθό. Είναι και με τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την αύξηση του πραγματικά ελεύθερου χρόνου. Ο πραγματικά ελεύθερος χρόνος αρχίζει μετά τη λήξη του εργάσιμου. Αυτό είναι θέση και αρχή. Πριν 20 χρόνια απαιτούσες κατοχύρωση του 8ώρου. Τώρα χρειάζεται 7ωρο. Τα όρια συνταξιοδότησης μπορούν και πρέπει να μειωθούν. Εξάλλου, υπάρχει μεγάλη ανεργία στους νέους. Ουσιαστικά παρατείνουν την εργασία των ενηλίκων και ρίχνουν τους νέους στη μερική απασχόληση».

- Ο προϋπολογισμός είναι «κοινωνικής αδικίας», όπως αναφέρουν σήμερα τα ΝΕΑ;

- «Βεβαίως είναι. Κατ' αρχάς αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι και οι φοροελαφρύνσεις που αναφέρει είναι κυρίως για τους επιχειρηματίες. Εργαζόμενος με οικογένεια που έχει εισόδημα 800 ευρώ το μήνα, από τι φοροαπαλλάσσεται; Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Οταν θα πέσει το εισόδημα του εργαζόμενου στα κατώτατα, τότε θα έχει και φοροαπαλλαγή;».

- Λέγεται ότι τα χειρότερα έρχονται και η φτώχεια διογκώνεται...

- «Στην Ελλάδα υπάρχουν - σχετικά - ακόμα αντοχές. Μπορείς να κάνεις και μια δεύτερη δουλιά, με την έννοια ότι ακόμα μπορείς και βρίσκεις. Αύριο όμως θα έχει μεγαλώσει η ανεργία και δε θα μπορείς να τη βρεις. Υπάρχει πολύς παρασιτισμός, και μέσα σ' αυτόν ορισμένοι εξασφαλίζουν κάποια εισοδήματα. Μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα η μισθωτή εργασία είναι σε κατώτερα επίπεδα απ' ό,τι είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επομένως, υπάρχουν ορισμένα τμήματα κοινωνικών στρωμάτων που καταφέρνουν από δω και από κει, τοκιστές και σουλατσαδόροι, και δεν το λέω υποτιμητικά, να βγάζουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Υπάρχουν οι καταναλωτικές και πιστωτικές κάρτες, οι οποίες επιφανειακά δίνουν μια "ανάσα". Αλλά εάν πριν 2 χρόνια μπορούσαμε να πληρώνουμε τις κάρτες στα επόμενα 5 δε θα μπορούμε».

Να προσληφθούν κανονικά όλοι οι συμβασιούχοι

- Ποια η θέση του ΚΚΕ απέναντι στο πρόβλημα των συμβασιούχων;

- «Ανεξάρτητα του πώς έγιναν οι προσλήψεις και για ποιο λόγο, ποιοι τις έκαναν και τι ήθελαν να κερδίσουν με αυτές τις προσλήψεις, εμείς δεν μπορούμε να δούμε αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους εκδικητικά και να πούμε τους έβαλε μαζικά το ΠΑΣΟΚ, για να τους έχει ομήρους ή τους έχει ομήρους η ΝΔ. Εμείς λέμε το εξής: Αφού δουλεύουν τόσα χρόνια, ανταποκρίνονται σε πάγιες ανάγκες. Μιλάμε για εργαζόμενους στην καθαριότητα, δε μιλάμε για κάποιους που κάθονται στα γραφεία και δεν έχουν χαρτιά να συμπληρώσουν. Πρέπει, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να προσληφθούν κανονικά και όχι μόνο να τους επιστραφούν τα χρήματα. Και αν τόσα χρόνια τους κορόιδευαν, το αντίτιμο θα είναι να τους προσλάβουν. Βεβαίως, από εδώ και μπρος δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση».

- Η ρύθμιση που προωθεί ο κ. Παυλόπουλος σας βρίσκει σύμφωνη;

- «Οχι. Δεν ανταποκρίνεται ούτε προεκλογικά σε αυτό που είπε η ΝΔ. Οταν έλεγε η ΝΔ ότι 250.000 θα προσληφθούν δεν ήξερε τα εμπόδια της ΕΕ, δεν ήξερε τα όποια τυπικά νομικά εμπόδια; Πολιτικό ήταν το θέμα. Μπορούσε να ξεπεράσει και τα τυπικά εμπόδια. Αλλωστε, τους νόμους οι κυβερνήσεις τους φτιάχνουν, δε μας τους στέλνουν από τον ουρανό».

- Για την παρέμβαση του πρώην υπουργού Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλου, για να τοποθετηθούν τα κόμματα προεκλογικά για το Ασφαλιστικό, τι λέτε;

- «Δε φαντάζομαι να αφορούσε εμάς, γιατί εμείς έχουμε τοποθετηθεί και μάλιστα έχουμε αρνηθεί να πάρουμε μέρος σε αυτόν τον ψευτοδιάλογο που γίνεται. Πιθανά αυτό να αφορούσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο λέει τη μια το ένα και την άλλη το άλλο».

- Μήπως παίζουν «κρυφτούλι» τα δύο μεγάλα κόμματα;

- «Ακριβώς. Το ΠΑΣΟΚ δε θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του, όπως έκανε και με το άρθρο 16. Είπε στην αρχή ότι θα το ψηφίσει. Μετά είπε ότι δεν το ψηφίζει. Τώρα διάβασα στις εφημερίδες ότι ο Γ. Παπανδρέου είπε πως θα το ψηφίσει. Επομένως, παίζουν μεταξύ τους και ενδεχομένως η ΝΔ θέλει να ξεμπροστιάσει το ΠΑΣΟΚ. Ομως, αυτά τα κόμματα δεν ξεμπροστιάζονται μεταξύ τους. Αυτό πρέπει να το κάνει ο λαός».

- Ποια είναι η λύση για τους συμβασιούχους;

- «Να προσληφθούν όλοι στις κανονικές εργασίες τους. Ενα πολύ μεγάλο μέρος των θέσεων ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες.

Εχουμε υπόψη μας και περιπτώσεις δήμων που πήρανε 10 φορές παραπάνω απ' ό,τι χρειαζόντουσαν. Εμείς έχουμε εκφράσει και την εξής θέση: Μπορούν σε αυτές τις περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν σε διπλανούς δήμους, δηλαδή να γίνει μια τέτοια διάταξη».

- Βεβαίως, χρειάζεται και πολιτική βούληση, την οποία δεν ξέρω αν την έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα...

- «Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν την έχουν. Τόσα χρόνια χρησιμοποίησαν αυτούς τους ανθρώπους σε δουλιές και τους καλλιέργησαν αυτές τις προσδοκίες. Αν αυτή τη στιγμή υπήρχε δυνατότητα να βρουν αλλού δουλιά, θα μπορούσε να πει κανείς: "στο κάτω - κάτω εργάτης είσαι ας πας εργάτης αλλού". Αλλά πού θα βρουν αλλού δουλιά;».

Δε θα δεχτούμε παραβίαση του ασύλου

- Διάβασα μια είδηση, που λέει τα εξής: «Πολύδωρας και ΚΚΕ τα βρήκαν για το άσυλο». Τι εννοεί;

- «Το περίμενα αυτό. Εμείς ως υπεύθυνο κόμμα, δημόσια, επισκεφθήκαμε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και του είπαμε το εξής: Ακούγονται διάφορα. Ο κ. Φλωρίδης στη Θεσσαλονίκη λέει τα δικά του. Το ίδιο και άλλοι. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι, στο μέτρο της ευθύνης μας, να ανεχθούμε να μπει η αστυνομία μέσα στο άσυλο. Και δεν ανεχόμαστε και άλλα: Η αστυνομία ωθεί 50 ανθρώπους να μπαίνουν στο Πολυτεχνείο - γιατί αυτό γίνεται κάθε χρόνο - και να γίνονται τα γνωστά γεγονότα. Αναμφισβήτητα δεν είμαστε με τους 50. Και δε θέλουμε η πορεία του Πολυτεχνείου να αμαυρώνεται με αυτό τον τρόπο και να συκοφαντείται».

- Και πού συμφωνήσατε με τον κ. Πολύδωρα;

- «Πουθενά δε συμφωνήσαμε με τον κ. Πολύδωρα. Τον βάλαμε μπροστά στις ευθύνες του. Ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς δε θα χρησιμοποιηθούμε και δε θα δεχτούμε παραβίαση του ασύλου. Από εκεί και πέρα τα άλλα ζητήματα τα έχουμε εκθέσει στην οργανωτική επιτροπή του Πολυτεχνείου. Δε θα τα λύσουμε με τον κ. Πολύδωρα. Εκπρόσωποί μας που συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή, μέσα από τους μαζικούς φορείς και τις φοιτητικές παρατάξεις, ζητάνε ο κάθε μαζικός φορέας και η κάθε φοιτητική παράταξη να σηκώσει μερίδιο περιφρούρησης του Πολυτεχνείου και της πορείας. Ετσι μπορούμε να την περιφρουρήσουμε.

Ομως τα θέματα περιφρούρησης της πορείας δεν τα συζητήσαμε με τον κ. Πολύδωρα και την αστυνομία. Στην κυβέρνηση βάλαμε τις ευθύνες της, για να μη σκεφτεί ότι μπορεί να παραβιαστεί το άσυλο και να χρησιμοποιήσει τους 50 κουκουλοφόρους και να ανοίξει αυτό το θέμα. Από κει και πέρα όποιοι πουν ότι όταν κάνεις μια παράσταση στην κυβέρνηση, για να βάλεις ένα θέμα από πριν, "τα βρίσκεις", είναι εκ του πονηρού. Εμείς ούτε το άρθρο 16 ψηφίζουμε, ούτε τους ασφαλιστικούς νόμους, ούτε τις ιδιωτικοποιήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις παγίδες(2009-11-24 00:00:00.0)
Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος(2009-09-08 00:00:00.0)
Σαφείς υποχρεώσεις(2006-12-01 00:00:00.0)
Οι νουθεσίες του προέδρου της ΓΣΕΕ(2006-11-29 00:00:00.0)
Τα ...ασύμβατα(2005-09-02 00:00:00.0)
«Απειλή» εσωστρέφειας(2003-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ