Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βολές Χριστόφια κατά Αγγλοαμερικανών

«Είναι οι Βρετανοί που βρίσκονται πίσω από ό,τι κακό συνέβη στον τόπο». Τάδε έφη ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας, σχολιάζοντας τις διεθνείς αντιδράσεις στο «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Πάντως κάλεσε και τις ΗΠΑ να σταματήσουν τα παιγνίδια και να μην οδηγούν τα πράγματα σε ένταση. Ακόμα προειδοποίησε ότι ο Ανάν ετοιμάζει έκθεση εκδικητική απέναντι στους Ελληνοκύπριους. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί ετοιμάζουν πτήσεις προς τα κατεχόμενα, εξετάζουν κι άλλα μέτρα στήριξης του καθεστώτος, ενώ αναμένουν κι αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την ΕΕ.

Ειδικότερα, με δηλώσεις του χτες ο Δ. Χριστόφιας κατηγόρησε ευθέως τη Βρετανία ότι ακολουθεί εχθρική πολιτική έναντι της Κύπρου. Σε παρατήρηση ότι με τα λεγόμενά του αυτά ανοίγει νέα μέτωπα, απάντησε ότι αυτά είναι τα γεγονότα. Επίσης εκτίμησε ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θα είναι «εκδικητική».

Πρόσθεσε ότι μίλησε γι' αυτό το ζήτημα με τον Αλβάρο Ντε Σότο και δεν τον ικανοποίησε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει κάθε δικαίωμα να επικρίνει εκείνον που θέλει. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι «οι τόνοι της επίκρισης να είναι τέτοιοι που να κρατούν κάποιο διπλωματικό επίπεδο και κάποια θέσμια».

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης πως «αν οι ΗΠΑ θέλουν να διαδραματίσουν τον καταλυτικό ρόλο, που υποτίθεται ότι θέλουν να διαδραματίσουν για διευθέτηση του Κυπριακού, θα πρέπει να σταματήσουν τα παιγνίδια και να μην οδηγούν τα πράγματα σε ένταση».

Χαρακτήρισε ατυχείς τις πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων Αμερικανών παραγόντων (θυμίζουμε: ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Μπάουτσερ αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία ως ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ προσφώνησε τον Τουρκοκύπριο πολιτικό Ταλάτ,πρωθυπουργό).

«Θα πρέπει να σταματήσουν να εμφανίζονται ως τιμωροί εκείνων, οι οποίοι τόλμησαν να πουν "όχι" στο δημοψήφισμα», πρόσθεσε ο Δ. Χριστόφιας. Ανέφερε επίσης ότι ο κυπριακός λαός, όσο μικρός και αδύναμος και αν είναι, έχει αξιοπρέπεια και δεν πρέπει να τον προκαλούν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί.

Πάντως, συμπλήρωσε, ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δε σημαίνει απόρριψη του σχεδίου Ανάν ή ενταφιασμό του ή απόρριψη της λύσης. Τόνισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί αυτά που νομίζει ότι θα εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας, θα διασφαλίζουν την εφαρμογή της λύσης «και ένα - δυο άλλα ζητήματα τα οποία χρειάζεται να προωθηθούν ώστε και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να νιώσουν ικανοποιημένοι και να εδραιωθεί ένα "ναι"».

Και το Κυπριακό

Χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις συνομιλίες των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα, είπε ότι σ' αυτές θα συζητηθεί και το Κυπριακό. Ερωτηθείς εάν είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή, απάντησε ότι συζήτησε μαζί του το Κυπριακό και τις εξελίξεις του, πρόσφατα στο Δουβλίνο.

Αναμένουν Αμερικανούς

Στο μεταξύ η τουρκοκυπριακή ψευδοκυβέρνηση αναμένει ότι το πρώτο αεροπλάνο που θα προσγειωθεί στα κατεχόμενα, θα είναι των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων για στήριξη των Τουρκοκυπρίων.

Υπό τον τίτλο «θα προσγειωθούν αμερικανικά αεροσκάφη», η εφημερίδα «Κίπρις» γράφει ότι οι ΗΠΑ θα γνωστοποιήσουν σύντομα μέτρα για τερματισμό της «απομόνωσης» και την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.

Αλλωστε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τ. Γουέστον, δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες άρχισαν ήδη εργασίες για απευθείας πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών στο ψευδοκράτος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα, λέγοντας ότι σε πολλά μέτρα υπάρχουν νομικά σημεία και θα ήταν προτιμότερο τα μέτρα των ΗΠΑ να συμβάδιζαν με αυτά της ΕΕ, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτει τους ισχυρισμούς Ταλάτ ο Δ. Χριστόφιας(2005-12-29 00:00:00.0)
Θύμα των συμφερόντων Τουρκίας - ΗΠΑ - Βρετανίας η Κύπρος(2005-11-08 00:00:00.0)
«Γραφειοκρατική διαδικασία» ο «Αττίλας»(2004-07-13 00:00:00.0)
Τιμωρούν το λαό που είπε «ΟΧΙ»!(2004-06-29 00:00:00.0)
Απροκάλυπτοι εκβιασμοί(2004-04-17 00:00:00.0)
Εντατικοποιούνται οι διαδικασίες(2002-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ