Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμωρούν το λαό που είπε «ΟΧΙ»!

ΛΕΥΚΩΣΙΑ .--

(ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ, Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ)

Για εκδικητικότητα των Αμερικάνων εναντίον του κυπριακού λαού λόγω του «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας μιλώντας στους Ελληνες κοινοβουλευτικούς συντάκτες που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο νησί με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Α. Ψαρούδα - Μπενάκη.

Ο Δ. Χριστόφιας κατήγγειλε το ρόλο των Αμερικανών αλλά και των Αγγλων, λέγοντας ότι οι πιέσεις τους ήταν έντονες και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πριν το δημοψήφισμα αλλά και μετά από αυτό.

«Ερχεται ένας λαός "μια χούφτα" και λέει όχι στην υπερδύναμη. Θα ήθελαν να μας τιμωρήσουν και αυτό κάνουν» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Κυπριακής Βουλής». Οι Αμερικάνοι, είπε, δίνουν μεγάλη σημασία στην Τουρκία και της επιφυλάσσουν σοβαρό ρόλο ως κράτος κοσμικό το οποίο θα μεταφέρει στα ισλαμικά κράτη τον δυτικό τρόπο ζωής.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, είπε ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης για το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος και τόνισε ότι πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό η κυπριακή ηγεσία να καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τις προτάσεις του.

Κατά τον Δ. Χριστόφια ιδιαίτερη σημασία έχει ο διάλογος που πρέπει να αρχίσει με τους Τουρκοκύπριους και σε συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στο «Λήδρα Πάλλας» το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση για συνέχιση των επαφών προκειμένου να κατανοήσει η μία πλευρά την άλλη.

Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων της κυπριακής Βουλής καθώς και με τον Π)ρόεδρο της Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο.

Κοινός προβληματισμός των κομμάτων ήταν το τι γίνεται μετά το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να εξηγήσει στις ξένες κυβερνήσεις τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πηγές του Προεδρικού Μεγάρου διαμήνυαν ότι ο κυπριακός λαός δεν πρέπει να ακούει τα όσα διαδίδουν διάφοροι καλοθελητές ότι η Κύπρος βρίσκεται σε απομόνωση και τόνιζαν ότι όλα αυτά είναι ορισμοί χωρίς περιεχόμενο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γιατί σε μια τέτοια περίπτωση στο τραπέζι θα πέσει πάλι το σχέδιο Ανάν το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με συντριπτικά ποσοστά. Για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης έλεγαν χαρακτηριστικά ότι καμία κυβέρνηση σε κανένα μέρος του κόσμου δεν ανοίγει τα χαρτιά της στον αντίπαλο πριν να αρχίσουν οι όποιες συνομιλίες.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών της στην Κύπρο η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη δήλωσε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται και υποστηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση στις ενέργειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Από την πλευρά του, ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στον αγώνα που δίνουν οι Κύπριοι για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιαμφισβήτητος νικητής ο Δ. Χριστόφιας(2008-02-26 00:00:00.0)
Σε δύσκολη θέση η Κύπρος(2007-10-31 00:00:00.0)
Ισχυρισμοί Γκιουλ για «δύο δημοκρατίες και δύο κράτη»(2007-09-20 00:00:00.0)
Το ΑΚΕΛ έχει υποψήφιο(2007-07-27 00:00:00.0)
«Οι παρεμβάσεις δεν έφεραν καλό»(2006-06-28 00:00:00.0)
Απορρίπτεται το έγγραφο ντε Σότο(2000-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ