Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αδιαμφισβήτητος νικητής ο Δ. Χριστόφιας

Associated Press

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο κυπριακός λαός, στις εκλογές της Κυριακής. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, με μακρά θητεία στους αγώνες και την πολιτική ζωή του τόπου, είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ποσοστό 53,36%, αντί 46,64% του υποψηφίου του ΔΗΣΥ, Ιωάννη Κασουλίδη.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία, ο νέος πρόεδρος αναμένεται να επιλέξει μέχρι την Παρασκευή τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους το Σάββατο, 1η του Μάρτη.

Η τελετή εγκατάστασης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φλεβάρη, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ο προεδρεύων της Βουλής - αρχαιότερος σε ηλικία βουλευτής - Κώστας Παπακώστας, θα αναφερθεί στο λόγο της ειδικής συνεδρίας της Βουλής και μετά ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη διαβεβαίωση που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν λίγο μετά τις 18.30 την Κυριακή, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των οπαδών και των μελών του ΑΚΕΛ.

«Υποκλίνομαι στον κυρίαρχο λαό»

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους ανθρώπους που τον στήριξαν τόσο κατά τη μακρά προεκλογική εκστρατεία, όσο και στη διάρκεια της κομματικής του θητείας, τόνισε ότι «αύριο αρχίζει μια νέα μέρα και είναι πολλές οι δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας, από αύριο ενώνουμε τις δυνάμεις μας, λειτουργούμε συλλογικά και με ενότητα για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας».

Αντικρίζοντας το πλήθος των νέων κυρίως και των άλλων οπαδών που βρέθηκαν εκεί τα πρώτα λεπτά της νίκης, εμφανώς συγκινημένος, είπε χαρακτηριστικά: «Σας χαιρετώ με απέραντη αγάπη. Σήμερα μίλησε ο λαός. Η νίκη αυτή, η ραχοκοκαλιά της οποίας είναι το ΑΚΕΛ, δεν ανήκει μόνο στο ΑΚΕΛ και δεν την πέτυχε μόνο το ΑΚΕΛ. Την πετύχανε πολλοί μαζί και κόμματα και προσωπικότητες και ο απλός άνθρωπος». Υπογράμμισε δε ότι αυτή την ώρα «μία είναι η ιδεολογία μας, η Κύπρος και η σωτηρία της και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αυτό το όραμα θα υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο νέος πρόεδρος έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του, λέγοντας «Ζήτω η ενότητα της Κύπρου, ζήτω ο αδούλωτος κυπριακός λαός. Ευχαριστώ θερμά ιδιαίτερα εσάς και πιο ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες που έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση και πρόσφεραν τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχουμε το στόχο μας. Ευχαριστώ από καρδιάς, να είστε καλά».

Αμέσως μετά και πριν τη μετάβασή του στο στάδιο «Ελευθερία», ο Δ. Χριστόφιας επισκέφθηκε τα γραφεία του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, προκειμένου να ευχαριστήσει τις πολιτικές δυνάμεις που τον στήριξαν και τον βοήθησαν να καταλάβει το Υπατο Αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κοκκίνισε το στάδιο «Ελευθερία»

Αμέσως μετά ο Δ. Χριστόφιας έφτασε στο στάδιο «Ελευθερία», για την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, από τον Γενικό Εφορο Εκλογών, όπου τον περίμεναν πάνω από 15.000 κόσμου. Η ανακήρυξη του νέου προέδρου έγινε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με το στάδιο να βάφεται κόκκινο και τις σημαίες του ΑΚΕΛ και των εργατικών σωματείων της Κύπρου να κυριαρχούν.

Ηταν όλοι εκεί, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, οι ηγέτες όλων των δυνάμεων που στήριξαν την υποψηφιότητα του νέου προέδρου, το ΠΓ του ΑΚΕΛ, τα μέλη της ΚΕ του Κόμματος και κυρίως ο λαός που τον ανέδειξε.

Ο νέος πρόεδρος, ανεβαίνοντας στο βήμα, ευχαρίστησε όσους τον συνεχάρησαν, επανέλαβε ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, κάλεσε για ακόμα μία φορά τις πολιτικές δυνάμεις και τον κάθε Κύπριο ξεχωριστά να δουλέψει για το καλό της πατρίδας του, ενώ ευχαρίστησε και τον ανθυποψήφιό του Ι. Κασουλίδη, ζητώντας από τους συγκεντρωμένους αντί αποδοκιμασίες να του χαρίσουν ένα «θερμό χειροκρότημα», γιατί μόνο η ενότητα μπορεί να βοηθήσει αυτή τη στιγμή την Κύπρο. Ακόμα ο Δ. Χριστόφιας ευχαρίστησε ξανά τον κόσμο του ΑΚΕΛ, του κόμματος του όπως είπε, που τον στήριξε και τον στηρίζει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου προέδρου, χτες το πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρέσβη, Δημήτριο Ράλλη, την ερχόμενη εβδομάδα, μετά και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες, για τις εργασίες της εαρινής Συνόδου Κορυφής.

Πρόσθεσε ακόμα ότι χτες ξαναεπικοινώνησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συμφώνησε να έχουν «μια πρώτη διερευνητικής φύσεως συνάντηση», μετά την επιστροφή του στην Κύπρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος(2008-02-29 00:00:00.0)
Μήνυμα ενότητας του λαού και επανένωσης της Κύπρου(2008-02-22 00:00:00.0)
Το ΑΚΕΛ έχει υποψήφιο(2007-07-27 00:00:00.0)
Μέτρα υπέρ Τουρκοκυπρίων(2004-07-31 00:00:00.0)
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε»(2004-05-13 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό ολόκληρου του κυπριακού λαού(2002-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ