Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Θυμάστε την «έκθεση Μέγιερ»;..

Ωραίο το παραμυθάκι που για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων. Ακόμα πιο ωραία εκείνα τα «κολοκοτρωνέικα» περί της άσκησης βέτο για «το όνομά μας (που) είναι η ψυχή μας» κλπ.

Μόνο που δεν έχει κλείσει ούτε χρόνος από εκείνη την έκθεση Μέγιερ, η οποία και υπερψηφίστηκε (12/7/2007) από το Ευρωκοινοβούλιο. Αναφερόμαστε στην έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου ευθαρσώς αναφέρεται ότι:

  • «Κάθε κράτος επιλέγει το όνομά του ελεύθερα» (παράγραφος 11).
  • «Το ζήτημα του ονόματος δεν αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ» (παράγραφος 13).

Να υπενθυμίσουμε λοιπόν, ότι, τότε, τη συγκεκριμένη έκθεση οι ευρωβουλευτές της ΝΔ την υπερψήφισαν. Επιπλέον, το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία εκτιμούσε ότι η έγκριση της έκθεσης συνιστούσε «θετικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η προσπάθεια των Ελλήνων ευρωβουλευτών είχε την αμέριστη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών»...

Αυτά έκανε, τότε, η ΝΔ.

*

Οσο για το ΚΚΕ, η θέση του, όπως διατυπώθηκε (δημοσιεύεται ακολούθως) από τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Θανάση Παφίλη, ήταν ξεκάθαρη. Χρήσιμο, δε, να ιδωθεί ενταγμένη πλέον στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την υπόθεση των Σκοπίων, αλλά και την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την Εκθεση - τόνισε ο Θαν. Παφίλης - όχι μόνο επειδή τασσόμαστε κατά της ΕΕ και επομένως και εναντίον της ένταξης της ΠΓΔΜ σ' αυτήν, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι η παρέμβαση της ΕΕ, ενταγμένη στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της στα Βαλκάνια, περιπλέκει επικίνδυνα την κατάσταση στην περιοχή και υπονομεύει τις διαδικασίες εξεύρεσης αμοιβαίας και κοινά αποδεκτής λύσης, στα πλαίσια του ΟΗΕ. Το ΚΚΕ δεν εστιάζει την προσοχή του στην ονομασία της γειτονικής χώρας, εφόσον δηλώνει αποκλειστικά γεωγραφικό προσδιορισμό και καταργηθούν οποιεσδήποτε μειονοτικές αναφορές και αλυτρωτικές θέσεις (...) πηγή των προβλημάτων είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, οι επεμβάσεις ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η αλλαγή των συνόρων. Η ένταξη της ΠΓΔΜ και άλλων Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει νέα προβλήματα σε βάρος των λαών. Η πορεία των σχέσεων της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, οι εξελίξεις στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου αποδεικνύουν ότι ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και ασφάλεια, αλλά υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία και εμπλέκουν τη χώρα μας και τις άλλες χώρες της περιοχής σε επικίνδυνες καταστάσεις (...) τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ αποπροσανατολίζουν το λαό με ανέξοδο πατριωτισμό στο θέμα του ονόματος, ενώ ακολουθούν την πολιτική της συμπόρευσης με τους ιμπεριαλιστές που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Προσπαθούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την υποταγή τους στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και την αναγόρευση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε επιδιαιτητές που καθιστούν τη χώρα μας έρμαιο ωμών εκβιασμών και απροκάλυπτων πιέσεων. Ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής μπορούν να δώσουν απάντηση, δυναμώνοντας τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες και καταδικάζοντας τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη».

*

Τι έπραξε στην ψηφοφορία ο ΣΥΝ; Α, ναι: Ο ευρωβουλευτής του επέλεξε την αποχή...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ