Η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη πως δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ στο συνέδριο του Νοέμβρη ήταν η μοναδική στιγμή κατά την οποία «ταράχτηκαν» τα «λιμνάζοντα νερά» της συνεδρίασης της ΚΠΕ, το περασμένο Σάββατο, μιας συνεδρίασης άκρως υποτονικής, σε σημείο που οι εργασίες της περιορίστηκαν σε μία μέρα, αντί των δύο που προβλέπονταν. Αλλωστε, και η συζήτηση ήταν αναντίστοιχη της σημασίας των ζητημάτων για τα οποία συγκλήθηκε η ΚΠΕ (εκλογικό αποτέλεσμα, συνέδριο).
Η απόσυρση του Γ. Δραγασάκη από την κούρσα διαδοχής του Ν. Κωνσταντόπουλου - αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να αλλάξει γνώμη στην πορεία προς το συνέδριο - προκαλεί πρόσθετους πονοκεφάλους στο «αριστερό ρεύμα», που ήλπιζε σε μια θετική του απάντηση, και αφήνει ανοιχτό το πεδίο στον Φ. Κουβέλη και στον Μ. Παπαγιαννάκη να διεκδικήσουν την προεδρία. Φυσικά η υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά θεωρείται απίθανο να γίνουν αποδεκτοί οι όροι που έχει θέσει ακόμα και για την παραμονή του στη θέση του βουλευτή του ΣΥΝ και, κυρίως, ο όρος για διάλυση των τάσεων.
Προσωπικοί είναι οι λόγοι που επικαλέστηκε ο Γ. Δραγασάκης αιτιολογώντας την απόφασή του. Στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων αμφισβήτησε το υπάρχον ηγετικό μοντέλο, το προεδροκεντρικό, προτείνοντας μια διαφορετική κατανομή και οριοθέτηση ρόλων, τη διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας που θα προκύπτει «φυσικώ δικαίω» λόγω ρόλων και συνεισφοράς. Ζήτησε ακόμα επανεξέταση των βάσεων στις οποίες συγκροτούνται πλειοψηφίες και μειοψηφίες, του ρόλου και των ορίων των τάσεων έτσι ώστε να τιθασευτεί ο παραγοντισμός.
Να σημειωθεί σ' αυτό το σημείο ότι η ηγεσία του ΣΥΝ δέχεται πυρά και από οργανώσεις του κόμματος, όπως, π.χ., από τη ΝΕ Λέσβου, η οποία έπειτα από διευρυμένη συνεδρίασή της αποφάσισε και ζητά ομόφωνα την παραίτηση ολόκληρης της ΠΓ και της ΚΠΕ και άμεση διεξαγωγή συνεδρίου, καταγγέλλοντας την «παραλυτική λειτουργία των τάσεων» και την ανεπάρκεια της ηγεσίας που δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα συνέδριο ουσίας.
Χαμηλών τόνων ήταν οι τοποθετήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου στην ΚΠΕ, αν και πολλά ερωτήματα άφησε η εισηγητική του αναφορά στην ανάγκη διαμόρφωσης «νέων συλλογικοτήτων και νέων πολιτικών υποκειμένων», σε συνδυασμό με την αναφορά στην απόφαση στο κενό (σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης) που αφήνει η μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ σε νεοφιλελεύθερες θέσεις, το οποίο μπορεί ο ΣΥΝ να καλύψει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ακροθιγώς αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα του τρόπου λειτουργίας του κόμματός του, όπως το ότι «δεν υπερασπιζόμαστε ουσιαστικές επιλογές που κάνουμε, η πολιτική στελεχών πάσχει, ο παραγοντισμός ενοχλεί, υπάρχει απόσταση της βάσης από την κεντρική λειτουργία, απόσταση του ΣΥΝ από την κοινωνία, κακή οργανωτική και πολιτική κατάσταση». Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΝ έχει «φτάσει σε οριακό σημείο» και χρειάζεται «μια νέα ηγεσία και βελτίωση των τρόπων λειτουργίας και δράσης του». Σε ό,τι αφορά στις τάσεις υπερασπίστηκε την ύπαρξη και λειτουργία τους αλλά σε διαφορετική βάση από τη σημερινή.