Επίδειξη του συστήματος «C4I» έγινε στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία πρακτόρων ξένων μυστικών υπηρεσιών
Θύμα μιας τέτοιας κάμερας έπεσε ο ανύποπτος πολίτης που βρισκόταν στην προβλήτα Αγ. Διονυσίου. Στη φωτό διακρίνονται και τα σύρματα - αισθητήρες με τα οποία έχει ζωστεί το λιμάνι |
Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», η SAIC (η γνωστή για τις σχέσεις της με την CIA αμερικάνικη εταιρία) προέβη τη Δευτέρα 21 του Ιούνη σε επίδειξη τμήματος του «C4I», του οποίου η εγκατάσταση ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση στις αρχές Ιούλη. Η επίδειξη αφορούσε το τμήμα παρακολούθησης του λιμανιού του Πειραιά και έγινε στο συντονιστικό κέντρο του Κεντρικού Λιμεναρχείου, παρουσία πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών από ΗΠΑ, Ισραήλ, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Αυστραλία (η γνωστή ως «Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα»).
Ως «στόχος» επιλέχτηκε τυχαία ένας ανύποπτος πολίτης που βρισκόταν στην προβλήτα του Αγ. Διονυσίου και ο οποίος συνομιλούσε μέσω του κινητού του. Μέσα σε τρία δευτερόλεπτα στην οθόνη υπήρχε ολόσωμη φωτογραφία του «υπόπτου» και σε άλλη οθόνη διακρινόταν καθαρά το πρόσωπό του από απόσταση ενός μέτρου. Μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα υπήρχε και ήχος. Εντός 17 δευτερολέπτων οι χειριστές του συστήματος άκουγαν τη συνομιλία που είχε ο «ύποπτος» και στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίστηκαν ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του, αλλά και ο αριθμός του τηλεφώνου που είχε καλέσει...
Αυτή είναι μία από τις εφιαλτικές για τους πολίτες δυνατότητες του μεγάλου αδελφού «C4I». Το κεντρικό σύστημα, στο μέγαρο της Αστυνομίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα το χειρίζονται 400 Αμερικανοί, γιατί οι Ελληνες χειριστές δεν είναι... έτοιμοι. Θα είναι συνδεμένο με άλλα κεντρικά και περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων που θα υπάρχουν σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σημεία... ολυμπιακού ενδιαφέροντος, ένα από τα οποία είναι και το λιμάνι του Πειραιά.
Το «C4I» σημαίνει: Διοίκηση, έλεγχος, επικοινωνία, συντονισμός και πληροφορίες. Σύμφωνα με τη SAIC, «οι πλήρεις λειτουργικές δυνατότητες του πρωτοφανούς σε μέγεθος συστήματος ασφαλείας θα γίνουν κατανοητές τα επόμενα χρόνια(!). Το σύστημα θα αποτελέσει μια σημαντική κληρονομιά για τη μετα-Ολυμπιακή Αθήνα, καθώς θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα των Σωμάτων Ασφαλείας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εφαρμόζει ήδη πιλοτικό πρόγραμμα αυτόματης αναγνώρισης προσώπων με τη χρήση του δικτύου των καμερών και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το σύστημα, χρησιμοποιώντας ψηφιακές εικόνες (από βίντεο ή φωτογραφίες) «υπόπτων» που είναι καταχωρημένες σε βάσεις δεδομένων, θα τους αναγνωρίζει αυτόματα, μόλις αυτοί μπουν στην εμβέλεια μιας από τις πάνω από 1.600 κάμερες που έχουν ήδη εγκατασταθεί. Σύμφωνα με την ίδια την Αστυνομία, μέχρι το 2006 στη βάση δεδομένων θα βρίσκονται εικόνες και στοιχεία 10.000 πολιτών!
Τον περασμένο μήνα με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή επισήμανε τα σχετικά με την παραβίαση βασικών ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και κύρια την παρακολούθηση και καταγραφή λαϊκών κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων κλπ. Και ζητούσε από την κυβέρνηση να πάρει θέση για τους κινδύνους από την εγκατάσταση του όλου συστήματος παρακολούθησης.