Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σαφής θέληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Θεμέλιο η φιλία των λαών και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκατέρωθεν

Τη σαφή θέληση του ΚΚΕ να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στη βάση της φιλίας των δύο λαών αλλά και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκατέρωθεν, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Τούρκο πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν, στη σύντομη συνάντηση που είχαν χτες.

Οπως δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, επισήμανε στον Τ. Ερντογάν την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και να λυθεί το Κυπριακό, στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να σταθεί στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολιτικές ελευθερίες στη γειτονική χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα του ΚΚΕ πως το νέο σύνταγμα θα απαλείψει άρθρα που θέτουν εκτός νόμου οργανώσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «κομμουνιστικό».

Ολόκληρη η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Δηλώσαμε τη σαφή θέληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Θεμέλιο αυτών των σχέσεων για μας είναι η φιλία ανάμεσα στους δυο λαούς. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η εκκρεμότητα που υπάρχει για εμάς, δηλαδή μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, και να υπάρξει αμοιβαία φιλία και συνεργασία στη βάση του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αμοιβαίο βεβαίως χαρακτήρα, παίρνοντας υπόψη ότι το Αιγαίο πραγματικά είναι μία διεθνής θάλασσα, και μπορεί οι δύο χώρες να υπάρξουν με το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αναπτύξαμε τις θέσεις μας, πολύ σύντομα βέβαια, για το Κυπριακό, ότι ακριβώς στοχεύουμε και στην προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που κατά τη γνώμη μας είναι ο καλύτερος δρόμος σ' αυτό που είναι το ζητούμενο: η προσέγγιση, η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα της Κύπρου.

Τέλος, εκφράσαμε την αισιόδοξη ελπίδα, ότι τελικά, με το νέο σύνταγμα στην Τουρκία θα απαλειφθούν άρθρα τα οποία ανοίγουν το δρόμο στη δικαιοσύνη να απαγορεύουν τη χρήση του όρου Κομμουνιστικό Κόμμα σε μια πολιτική οργάνωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά «ευελιξία» για «διαπραγμάτευση αμοιβαία αποδεκτής ανάπτυξης»(2023-08-23 00:00:00.0)
Με ευρωατλαντική παρέμβαση και εκκλήσεις για «ευελιξία», προωθούνται συμβιβασμοί σε βάρος του λαού της Κύπρου(2021-04-28 00:00:00.0)
Κύπρος ανεξάρτητη χωρίς ξένα στρατεύματα(2011-07-20 00:00:00.0)
Απευθύνει έκκληση για συνάντηση με Ερντογάν(2011-01-08 00:00:00.0)
Η λύση του Κυπριακού κεντρικός άξονας της πολιτικής μας(2008-02-12 00:00:00.0)
Για την επανένωση, τη συμφιλίωση, την ανεξαρτησία(2005-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ