Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επίθεση αστυνομικών σε διαδηλωτές!
  • Η αστυνομία «καθάρισε» για τη «VODAFONE», αφού άνδρες της επιτέθηκαν σε κατοίκους, αλλά και τον βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, οι οποίοι διαδήλωναν, απαιτώντας το ξήλωμα της επικίνδυνης κεραίας κινητής τηλεφωνίας
  • Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων του Αμπελώνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων του Αμπελώνα
Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της «VODAFONE», ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν, χτες το μεσημέρι, εναντίον κατοίκων του Δήμου Αμπελώνα της Λάρισας, που διαδήλωναν, απαιτώντας να ξηλωθεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας από το χώρο όπου εγκαθίσταται και οποίος βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από τα σπίτια τους, εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους.

Μάλιστα, οι κρατικές δυνάμεις καταστολής, που επιστρατεύτηκαν για να εκτελέσουν εντολές της εταιρίας, δε δίστασαν να επιτεθούν και στον Τ. Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που ήταν εκεί για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος και του ΕΚΛ στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Αμπελώνα και να τον προπηλακίσουν, αν και γνώριζαν ποιος είναι και την ιδιότητα που έχει!

Να σημειώσουμε ότι την εγκατάσταση της κεραίας έχει αναλάβει εργολαβικά για λογαριασμό της «VODAFONE», η εταιρία ΔΙΕΚΑΤ, η οποία - σύμφωνα με καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - δεν τηρεί τους όρους ασφάλειας στη δουλιά των εργατών που απασχολούνται εκεί.

Ολα έγιναν στις 12, περίπου, το μεσημέρι, όταν κάτοικοι του Αμπελώνα, με επικεφαλής εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων - Δήμος Αμπελώνα, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Συνδικάτο Οικοδόμων κ.ά. - και με τη συμμετοχή των μαθητών της περιοχής που απείχαν από τα μαθήματά τους, συγκεντρώθηκαν στον τόπο όπου εκτελούνται οι εργασίες εγκατάστασης της κεραίας, απαιτώντας το σταμάτημά τους. Προσπαθώντας οι διαδηλωτές να περάσουν τη μεγάλο σκάμμα και το ψηλό ανάχωμα, που έχουν κατασκευαστεί για να εμποδίσουν την πρόσβαση στην κεραία, δέχτηκαν την επίθεση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που είχαν επικεφαλής τον Δ. Τσιούτσο, αστυνομικό υποδιευθυντή Λάρισας. Να επισημάνουμε ότι νωρίτερα, στις 5.30 περίπου το πρωί, αστυνομικοί, που τις τελευταίες μέρες έχουν «κατασκηνώσει» στην περιοχή απαγορεύοντας ακόμα και τους αγρότες να δουλέψουν στα χωράφια τους, έδιωξαν βιαίως από το χώρο όσους Αμπελωνίτες ήταν εκεί για να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους.

Αστυνομικοί στο σύνηθες έργο τους
Αστυνομικοί στο σύνηθες έργο τους
Υπενθυμίζουμε ότι την απόφαση με την οποία χορηγείται η τελική άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση της κεραίας εξέδωσε η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας - στηρίχτηκε από τη ΝΔ - ενώ συμφωνεί και ο διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειάρχης Θεσσαλίας Φ. Γκούπας. Αντιθέτως, ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελώνα, με την οποία εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην εγκατάσταση της κεραίας, ενώ κατά τάσσονται και οι άλλοι φορείς, όπως και το σύνολο των κατοίκων της περιοχής.

Οι κινητοποιήσεις κατά της εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας θα συνεχιστούν και σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε σύσκεψη φορέων, όπου έχουν κληθεί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, η οποία θα γίνει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στο δημαρχείο Αμπελώνα.

Δήλωση του Τάκη Τσιόγκα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, αναφερόμενος στα γεγονότα στον Αμπελώνα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα στον Αμπελώνα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, για να προστατέψουν τα συμφέροντα της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας VODAPHONE, επιτέθηκαν στους εκπροσώπους των φορέων και τους κατοίκους του Αμπελώνα, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση της κεραίας της κινητής τηλεφωνίας.

Μάλιστα, αστυνομικοί δε δίστασαν να προπηλακίσουν ακόμη και εμένα, που βρισκόμουν εκεί, ως βουλευτής του ΚΚΕ, για να εκφράσω τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Αμπελώνα.

Με αυτή τους την ενέργεια, οι δυνάμεις καταστολής έδειξαν και το νέο ύφος και ήθος της κυβέρνησης. Την 'ταπεινότητα και σεμνότητα", την οποία θέλει να επιδεικνύει και ο πρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Καραμανλής.

Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των Αμπελωνιτών μέσα και έξω από τη Βουλή. Και θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι ο λαός του Αμπελώνα θα βρει τον τρόπο να την τιμωρήσει για τη στάση της και σ' αυτό το θέμα. Αλλωστε, οι ευρωεκλογές δεν είναι μακριά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ