Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Μαρξ ήταν κακός μαρξιστής;

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος (Ν. Κ.), σε ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, υποστήριξε ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που θέτει ως στόχο όχι την αλλαγή, αλλά τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μόνο που θέτει ως στόχο την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το μόνο που καλλιεργεί έναν νέο εθνικισμό» («Ελευθεροτυπία» 29 Απρίλη 2004). Και σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η φιλοδοξία του ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς είναι «η θεσμική εξέλιξη της ΕΕ στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, ειρηνικής και οικολογικής Ευρώπης» («Ριζοσπάστης» 7/5/2004).

Κατ' αρχάς ο μαρξισμός διδάσκει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν αλλάζει, δε διορθώνεται, αλλά ανατρέπεται. Και αυτό γιατί οι κύριες αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν την ποιότητα ιμπεριαλισμός είναι η αντίθεση εργασίας και κεφαλαίου, ιμπεριαλιστικών και εξαρτημένων χωρών. Ετσι, για να αλλάξει ο ιμπεριαλισμός, πρέπει να καταργηθούν οι αντιθέσεις. Αυτό όμως δεν είναι αλλαγή, εκδημοκρατισμός, αλλά ανατροπή. Απ' αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Ν. Κ. είναι σαν να ισχυρίζεται ότι «ο Καρλ Μαρξ ήταν κακός μαρξιστής και δεν πολυκαταλάβαινε από μαρξισμό».

Ο Β. Ι. Λένιν υποδεικνύει ότι οι κομμουνιστές δεν αγωνίζονται για να επιστρέψουν οι χώρες τους στον προμονοπωλιακό καπιταλισμό, δηλαδή τον καπιταλισμό του ελεύθερου εμπορίου, αλλά για να ανατρέψουν τον ιμπεριαλισμό και να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό. Ετσι το ΚΚΕ σωστά απορρίπτει την ΕΕ στο σύνολό της ως ένωση του κεφαλαίου, ως ιμπεριαλιστική δύναμη που επιδιώκει να υποτάξει τους λαούς, να παρεμποδίσει την ομαλή οικονομική, κοινωνική, πολιτική ανάπτυξη των χωρών - μελών και να διατηρήσει αδιατάρακτη την κυριαρχία του κεφαλαίου.

Αμεσος, βέβαια, στόχος είναι η απόκρουση των αρνητικών συνεπειών απ' την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Στρατηγική, όμως, επιδίωξη είναι η ανατροπή, η διάλυση της ΕΕ και η οικοδόμηση στο σύνολο της ή σε ένα μέρος των χωρών της του σοσιαλισμού και η εξασφάλιση ισότιμων, αμοιβαία επωφελών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό είναι απόρροια της βασικής θέσης ότι στην ίδια ολοκλήρωση δεν μπορούν να μετέχουν χώρες με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα.

Οταν, λοιπόν, ρωτιόμαστε αν εγκαθιδρύσετε στην Ελλάδα λαϊκή εξουσία, τι θα κάνετε με την αποδέσμευση απ' την ΕΕ, απαντάμε ότι το κομμουνιστικό κίνημα είναι διεθνές και για να γίνει δυνατή η νίκη της λαϊκής εξουσίας στην Ελλάδα, θα έχουν δημιουργηθεί σε όλες ή πολλές χώρες της ΕΕ συνθήκες για διάλυση ή ανατροπή της. Αυτό είναι βασικό ζήτημα και δεν έρχεται σε αντίθεση με τη δράση του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης. Το 1917-1919 έγινε επανάσταση όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Αλλωστε ο Β. Ι. Λένιν το 1918 υπογράμμισε: «Η επανάσταση θα περάσει ίσως βασανιστικές περιόδους, γιατί μπορεί να νικήσει οριστικά μόνο σε διεθνή κλίμακα και μόνο με τις κοινές προσπάθειες των εργατών όλων των χωρών» (Β. Ι. Λένιν, «Απαντα» τόμ. 36, σελ. 335, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).

Κατά συνέπεια, η λαϊκή εξουσία θα οικοδομηθεί μέσα σε συνθήκες ανατροπής και διάλυσης της ΕΕ και μέσα σ' αυτές τις συνθήκες θα γίνει και η αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ. Ετσι είναι φανερό ότι δεν είμαστε εθνικιστικές, αλλά διεθνιστές, που επιδιώκουμε την ανατροπή της ΕΕ και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Οι ακροδεξιοί που είναι κατά της ΕΕ ξεκινούν από διαφορετικές θέσεις, από τον ψεύτικο πατριωτισμό και τη δήθεν εθνολογική καθαρότητα. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να ταυτίζει τους κομμουνιστές με τους ακροδεξιούς, εφαρμόζοντας την τυπική λογική, τη «λογική της κουζίνας», ότι και οι μεν και οι δε είναι ενάντια στην ΕΕ, άρα είναι ίδιοι.

ΥΓ 1. Ο Κ. Μητσοτάκης (Κ. Μ.) σε συνέντευξή του στην Ελλη Στάη (3/5/2004) ζήτησε από τους Ελληνες να δουλέψουμε περισσότερο (από τους αγρότες, τους εργάτες κλπ.). Ο Κ. Μ. δεν καταλαβαίνει ότι έτσι μας προκαλεί; Δεν ξέρει με βάση τα στοιχεία της ΕΕ ότι οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο από όλους τους πολίτες της ΕΕ, ότι κάνουν δυο και τρεις δουλιές; Τελευταία δημοσίευσε στοιχεία η «Καθημερινή» (18/4/2004) με τον εύγλωττο τίτλο «Πρωταθλητές στην εργασία οι Ελληνες».

ΥΓ 2. Πολλοί πολιτικοί παράγοντες και μέσα δημοσιότητας ζητούν να επαναληφθεί το δημοψήφισμα για το Κυπριακό. Δεν κατάλαβα, όποιος χάνει τις εκλογές, μπορεί να ζητάει να ξαναγίνουν για να τις κερδίσει; Δημοψήφισμα μπορεί να γίνει, μόνο αν αλλάξει ουσιαστικά το «σχέδιο Ανάν» και καλλιεργηθούν μέτρα εμπιστοσύνης. (Κοινά κόμματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κοινά συνδικάτα, κοινοί συνεταιρισμοί, κοινοί σύλλογοι, διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα ελληνοκυπριακά σχολεία και της ελληνικής στα τουρκοκυπριακά κλπ.).


Κ. ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ